Hlavní obsah

Souboj Slavie a Pardubic rozhodla penalta v prodloužení

PRAHA

Hokejisté Pardubic prohráli podruhé za sebou extraligové utkání díky trestnému střílení v prodloužení. V zápase 44. kola prohráli na ledě pražské Slavie 4:5, když v 64. minutě proměnil penaltu nařízenou za faul na Tomáše Žižku útočník Tomáš Vlasák.

Článek

Hosté se v Sazka Areně, kde jim jejich fanoušci vytvořili prakticky domácí prostředí, představili bez útočníka Hejduka, jenž má stále problémy s třísly. Po opatrném úvodu, ve kterém neměli oba brankáři Šmíd a Lašák moc práce.

Slavisté poučeni předešlými domácími porážkami mysleli zejména na obranu a snažili se nechybovat. První příležitost měl Pálfy v přesilovce, kterého vychytal krajan Lašák. V nerovnoměrném poměru hráčů na ledě padl i první gól. Na trestné lavici seděl Beránek a pět vteřin před jeho návratem na led ukončil obléhání slavistické branky nejproduktivnější hráč extraligy Mikeska.

Hostům patřil i úvod druhého dějství, kdy se opět Mikeska prodral před Šmída, ale tentokrát neuspěl. Stejně si vedli vzápětí i Pálffy respektive Hemský, kteří také brankáře nepřelstili. Co se nepodařilo zámořským posilám zvládl Divíšek, který ve 26. minutě vrátil pohotově za Šmídova záda Rolínkovu vyraženou střelu.

Slavii dostaly do hry početní výhody. Nejprve sice trefil pardubický Novotný tyč, ale poté hráli domácí přesilovku čtyři na tři a po deseti vteřinách ji využili. Lašáka prostřelil Žabka. Domácí ožili. Vyrovnat mohli postupně Vlasák, Žabka, Vašíček či Hruška, podařilo se to ale až Pálffymu a opět při hře čtyři na tři, kdy se snažil puk doklepnout za brankovou čáru ještě obránce Špaček. Ve 35. minutě tak zápas začínal opět od nuly.

Blíže ke třetí brance měli poté hosté. Výborný Šmíd však zlikvidoval pokusy Rolínka, Sýkory i Divíška. Dopitova teč poté skončila těsně vedle a Pardubice byly za svou liknavost potrestány. V 50. minutě totiž dokonal obrat kapitán Beránek. Vzápětí navíc mohl další gól přidat Antoš. To se ale podařilo až Dlouhému, který byl na konci kombinace Beránka s Havlem.

Hosté však nerezignovali a rychle se vrátili do zápasu. Jen 31 vteřin po slavistické brance se totiž přesně trefil Čáslava a snížil na rozdíl jediného gólu. Nakonec se Východočeši dočkali i vyrovnání. Při Antošově vyloučení trefil nejprve Bulis tyč, v pokračujícím náporu, už při hře v pěti proti pěti, se trefil podruhé Mikeska. Muselo se tak prodlužovat.

V nastaveném čase byli šťastnější domácí. Při hře tři na tři fauloval Žižku pardubický Novotný a Vlasák nařízené trestné střílení bezpečně proměnil. Slavisté tak vyhráli po dvou domácích porážkách.

Slavia - Pardubice 5:4 v prodl. (0:1, 2:1, 2:2 - 1:0)
Branky a nahrávky: 29. Žabka (Špaček), 34. Pálffy (Stümpel, Špaček), 50. Beránek (Žabka), 55. R. Dlouhý (L. Havel, Beránek), 64. Vlasák z trestného střílení - 16. Mikeska (A. Hemský, Bulis), 26. Divíšek (Rolínek), 55. Čáslava (Blažek, Dopita), 58. Mikeska (Novotný, A. Hemský). Rozhodčí: Smeták - Unzeitig, Cambal. Vyloučení: 8:8, navíc Bulis (Pardubice) 10 min. Využití: 2:1. Diváci: 14.902.
Slavia Praha: Z. Šmíd - Kadlec, Žižka, J. Novák, Špaček, Žabka, Kolařík, od 24. navíc Graňák - Pálffy, Stümpel, Tomica - Vlasák, Vašíček, Antoš - D. Hruška, Beránek, Sup - L. Havel, M. Kopecký, R. Dlouhý. Trenéři: Růžička, Weissmann a Kalous.
Pardubice: Lašák - Snopek, Čáslava, Novotný, Havíř, M. Rozsíval, Mudroch - P. Sýkora, Dopita, Blažek - Tvrdík, Mikeska, Bulis - A. Hemský, Divíšek, Rolínek - Kolář, Koukal, Cetkovský. Trenéři: Martinec a Šejba.

Reklama

Související témata: