Hlavní obsah

Výprodej se nekonal, nejvíc zbrojil Zlín

PRAHA

Posledním lednovým dnem vypršela příležitost hokejových klubů české extraligy posílit své kádry před blížícím se play-off. Avizované hromadné změny dresů se sice nekonaly, přesto poslední přestupový termín přinesl několik zajímavých přesunů. Těmi nejpodstatnějšími byl příchod Martina Havláta do Sparty a stáhnutí Radka Bonka z Třince do Zlína.

Foto: ČTK/Lukáš Machalínek

Mistrovský Zlín se na cestu za obhajobou značně posílil - ilustrační foto.

Článek

Martin Havlát neměl moc jasno, kde si vlastně v letošní sezóně chce zahrát, a možná to ani neví dodnes. Když v NHL vypukla výluka, prohlásil útočník Ottawy pro tamní média, že s největší pravděpodobností zamíří do Švýcarska. Před sezónou jednal se Ženevou a také s Třincem, který o svého hráče velmi stál.

Kdo v novém klubu nejvíce zazáří?
Hlasujte v anketě na konci článku!

Když se ale na angažmá ve Znojmě dohodl Patrik Eliáš, Havlát projevil zájem užít si trochu zábavy s kamarádem. Vynutil si tedy přestup z Třince, který vlastnil jeho extraligová práva. Když ale Eliáš odešel do Ruska, Havláta už nic ve Znojmě nedrželo a odešel na daleký východ rovněž. Jeho angažmá v Dynamu Moskva vydrželo dva měsíce, když se za nevyjasněných okolností vrátil domů. Ve Znojmě ale zřejmě hokejové štěstí nenašel, takže na poslední chvíli zakotvil v pražské Spartě.

Nejvíce tratilo Znojmo

Na všem tak nakonec tratilo Znojmo, které Havláta pustilo do Prahy. Mužstvo přitom bojuje o play-off a i když se jeho management snažil jak mohl, ztráty nakonec převážily zisky. Kromě odchodů zámořských posil Havláta, Eliáše, Vokouna a Rachůnka mimojiné Orly opustili také zkušení útočníci Pardavý a Kucharčík. Na místo Vokouna sice přišel z Vítkovic Prusek, a obranu vyztužili Kuboš a Čakajík, v útoku už to ale taková sláva nebyla. Ze Sparty přišel Josef Straka a po nevydařeném angažmá ve Finsku Zdeněk Blatný, posledním přírůstkem pak byl zlínský Ambruz.

Se Znojmem se budou o play-off nejvíce bít Vítkovice, Plzeň, Litvínov a Karlovy Vary. Vítkovice pustily na Slovensko Krayzela, ale jeho místo zaplnil Peterek z Třince. K našim východním sousedům zamířil i plzeňský Cibák, už dříve Západočechy navíc opustil Josef Straka a citelnou ztrátou se zdála výměna Špačka do Slavie za rebela Dudu. Ten v posledních zápasech ale konečně začal sbírat body, navíc přišel i David Moravec a Špačkův post by měl zastoupit Kanaďan Marshall nebo Libor Procházka.

Hodně klubů si brousilo zuby na největší hvězdy Litvínova a Karlových Varů, kde byl zájem především o brankáře Málka. Oba kluby ale daly najevo, že se hodlají o postup do vyřazovacích bojů ještě samy poprat a žádné uvolňování z kádru nepřichází v úvahu. Litvínov naopak ještě získal Patrika Martince a Kotrlu.

František Kaberle neodolal vábení MoDo

Tuto zásadu chtěli razit i v Kladně, ale když František Kaberle neodolal neustálému vábení švédského MoDo, nehodlali mu v odchodu bránit. Navíc se Kladenští, figurující momentálně na šestém místě, musejí obávat i odchodu mladšího z bratrů Kaberleových Tomáše. Toho lákají ruské kluby, kde přestupní termín ještě nevypršel.

Vítězem v posilování kádru před nejdůležitějšími zápasy sezóny se stal mistrovský Zlín.  Díky hráčům ze zámoří už tak nabitý tým ještě na poslední chvíli doplnili útočníci Ondřej Veselý a Radek Bonk, kterého Zlín stáhl z hostování v Třinci. Velké plány s angažováním zahraničních hvězd měli v Pardubicích, ale hráči se při nejistotě rozběhnutí kanadskoamerické NHL nechtěli nikde vázat.

Žádné změny na poslední chvíli se neukutečnily v pražské Slavii. Po příchodu Tomáše Vlasáka se útočná síla mužstva stabilizovala, a po výměně nevýrazného Dudy za zkušeného Špačka se zlepšila i obrana. Klíčovým ale může být zranění brankáře Fraňka, jehož těžko nahradí jeden z dvojice nově příchozích gólmanů Hronek - Šmíd.

Reklama

  3 : 0 Pardubice - Třinec 3 : 0 dohráno
20240424T18 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec