Hlavní obsah

Havlátova motivace: díky Spartě na šampionát

PRAHA

Prapodivnou sezónu prožívá hokejista Martin Havlát. V září exceloval na Světovém poháru, prožil krizi v extraligovém Znojmu, stěhoval se do moskevského Dynama, odkud se neslavně vracel po necelých dvou měsících, aby na poslední chvíli zakotvil v pražské Spartě. Teď hlásí do světa: "Pražské angažmá mi pomůže na mistrovství světa!"

Článek

Ještě v pondělí odpoledne přitom nebylo zcela jasné, zda moskevský klub pošle Havlátovu transferkartu. Pokud by se tak nestalo, útočník, který byl nominován na Švédské hry, by mohl tak maximálně trénovat... "Byly to nervy, ale teď jsme nadšený z nového angažmá." Zatímco ve Znojmě by Havlát bojoval o účast v play-off, ve Spartě se může těšit na těžké boje o titul. "To byla moje motivace, snad na mě ve Znojmě kvůli tomu nezanevřou. S prezidentem Znojemských orlů Jardou Vlasákem jsem se určitě neloučil ve zlém," říkal vyhlášený střelec.

"Pokud nezačne NHL, tak se chci soustředit na boje o český titul a hlavně získat nominaci na mistrovství světa do Vídně," naplánoval si Havlát, který do extraligy naskočil už včera proti Slavii s číslem 21 na zádech, od příštího kola by však měl mít na sobě oblíbenou čtyřiadvacítku.

Odchod opepřila vyjádření prezidenta Dynama

V posledních měsících se kolem Havláta roztočil kolotoč dohadů, jež rozdmýchal hráčův předčasný odchod z Moskvy, který ještě opepřila vyjádření prezidenta Dynama Charčuka. "Nechci se k tomu moc vracet, byla to cenná zkušenost, ale ve smlouvě jsme měl klauzuli, že se můžu vydat domů bez udání důvodů," tvrdil Havlát, jenž připomněl, že hlavní problém byl v tom, že prezident, generální manažer ani trenér neznali přesné podmínky jeho kontraktu.

Kmenový forvard Ottawy přitom věřil, že po 14. lednu, kdy se měla konat schůzka zástupců NHL a hráčské asociace, se zámořská soutěž rozběhne. "Chtěl jsem počkat, co bude. Jenže žádné jednání se neuskutečnilo a já se rozhodl, že se do Ruska nevrátím."

Havlátovi hrozil konec sezóny

Havlátovi tak po třiceti zápasech v sezóně hrozil její předčasný konec, ale do jednání ještě zasáhla movitá Sparta. "Díky ní nemusím tenhle ročník odepsat," oddychl si technicky zdatný hokejista.

Sparťanský ředitel Luboš Koželuh ovšem včera tvrdil, že Dynamu klub nic neplatil a v závěrečné fázi se pouze dohodl se Znojmem. "Sledovali jsme to zpovzdálí, byla to otázka hráče a jeho agenta," říkal Koželuh. "K vyrovnání mezi Spartou a Znojmem ještě dojde," sliboval.

Havlát hrál ve Spartě už na začátku minulé sezóny, když čekal na smlouvu v Ottawě. "Chtěli jsme získat pouze výjimečné hráče," tvrdil kouč Slavomír Lener. "To Martin splňuje. Bruslařsky je vynikající, má čich na góly," lebedil si trenér, jenž Havláta bude chtít propojit s dalšími posilami z NHL.

Reklama

Související témata:
  Třinec - Pardubice zítra 17 : 00
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice