Hlavní obsah

Weissmann si Růžičkovy pokyny nepřibalil

PRAHA

Tolik hokejistů pohromadě hala starého ruzyňského letiště v Praze dlouho neviděla. Kromě seniorského týmu, jenž v úterý dopoledne zamířil na Švédské hry, odletěly speciálem do Stockholmu i reprezentační osmnáctka a dvacítka, které ve Skandinávii rovněž odehrají přípravné turnaje.

Článek

"Využili jsme společných termínů akcí a vyrazili jsme o den dříve, než je zvykem," tvrdil kouč Ondřej Weissmann, který musel při odletu oželet pouze přítomnost kladenského Tomáše Kaberleho, jenž hrál v úterý extraligový duel ve Vsetíně. K týmu se obránce připojí až ve středu odpoledne a nestihne tak ani jeden z tréninků před začátkem stockholmského turnaje.

Weissmann bude tradičně spoléhat na souhru oddílových spoluhráčů, na níž by měla být postavena sestava, jejíž výslednou podobu ovšem neprozradil. "Kdo nastoupí v brance ve čtvrtek proti Švédům, určíme až před zápasem," zůstal tajemný kouč, který při dvou trénincích hodlá zapracovat zejména na souhře útoků a nácviku přesilovek. "Věřím, že stihneme něco připravit," doufal.

Tentokrát prý nemá žádné speciální instrukce od kouče národního týmu pro mistrovství světa ve Vídni Vladimíra Růžičky. "Zatím jsme se bavili jen všeobecně, ale třeba ještě zavolá," řekl s úsměvem Weismann, který má absolutní důvěru reprezentačního manažera Zbyňka Kusého: "Nemám obavu, že by Ondra hvězdy neukočíroval, už na Karjale byl v ohromné pohodě."

Kapitánem Výborný

Weissmann je narozdíl od Růžičky kliďas a nervozitu si přes vyhlášené proklamace o touze uspět moc nepřipouští. "V mužstvu jsou většinou zkušení hráči a to je pro kouče lepší. Dokážou spoustu situací sami vyhodnotit. A v přístupu k nim nic nezměním. To bude stejné jako na Karjale," předpokládal kouč. "A že bych měl mít nějaké osobní ambice? To mě ani nenapadlo."

Kapitánem českého mužstva bude čtyřnásobný mistr světa David Výborný. "Je to velice zkušený hráč," osvětlil volbu sparťana, který měl céčko na dresu už na Karjale, Weissmann.

Už při nominaci trenéři prohlašovali, že z týmu, který bude reprezentovat ve Švédsku, pojede až devadesát procent hráčů i na mistrovství světa.

Kdo tedy ještě nemá start ve Vídni jistý? "V podstatě ten výběr může odcestovat na mistrovství světa. Ale chceme třeba vidět Jardu Bednáře, který v minulosti moc šancí nedostal a teď má v Omsku velice slušnou sezónu."

Ve Stockholmu však trenérské trio Weissmann, Rulík, Jelínek nebude sledovat jen český tým. "Soupeři mají také v kádrech hokejisty, co se objeví ve Vídni. Musíme si je pohlídat," řekl Weissmann.

Reklama

Související témata: