Hlavní obsah

V hlavě jsem měl jen Spartu, říká Rolinek a přiznává, že sní o olympiádě v Soči

Jan ŠkvorSport.cz

Po skončení uplynulé sezóny se dohodl na pokračování v Pardubicích, když na začátku června východočeský klub nečekaně couvl. Hokejový útočník Tomáš Rolinek proto začal jednat s pražskou Spartou, jenže dohoda dlouho ne a ne přijít. Až v minulém týdnu si obě strany plácly a ve čtvrtek rodák ze Žďáru nad Sázavou absolvoval s Holešovickými první trénink na ledě. „V hlavě jsem měl jen Spartu,“ říká mistr světa z roku 2010 a přiznává, že sní o startu na olympiádě v Soči.

Foto: www.hcsparta.cz

Tomáš Rolinek ve čtvrtek absolvoval se Spartou první trénink na ledě.

Článek

Jaké máte po absolvování prvního tréninku na ledě dojmy?

Jenom kladné. Klub jsem si zvolil, protože má vždy velké ambice. Bude tady samozřejmě velký tlak, ale já vždycky působil v těch dobrých týmech a vždycky je lepší hrát v tabulce nahoře. Jsem rád, že jsem tady a budu za Spartu bojovat. Stejně jako za všechny týmy, ve kterých jsem hrál.

Jednání s holešovickým klubem se dlouho vleklo, v červnu dokonce Sparta oznámila, že pro vás už nemá místo v kádru. Hodně se vám ulevilo, když jste se nakonec přece jen dohodli?

Nemůžu říct, že by to byla úleva. Anabáze s Pardubicemi nevyšla, i když už jsme byli na všem domluvení. Jednání se Spartou se sice dlouho táhla, já byl ale pořád v kontaktu s realizačním týmem a věděl jsem, o čem se jedná a kde je problém. Pořád jsem ale věřil, že se dohodneme, čekal jsem do poslední chvíle.

O Hradci Králové, který odkoupil extraligovou licenci od Českých Budějovic, jste neuvažoval?

Za sebe musím říct, že ani ne. Jeden telefon s generálním manažerem Alešem Kmoníčkem proběhl, ale po Pardubicích jsem jednal jen se Spartou, i když mi agent tvrdil, že nabídky jsou i jiné. Ale v hlavě jsem měl jen Spartu. Až kdybych na sto procent věděl, že jednání krachlo, řešil bych jiné varianty.

Jak velkou roli hrál ve vašem rozhodování kouč Sparty Josef Jandač?

Samozřejmě velikou. Vždycky se jde lépe do týmu, když se s trenérem navzájem znáte. My se poprvé potkali v Berouně, kde jsem zhruba před dvanácti lety hrál na střídavý start. Určitě ode mě nečeká, že budu každý zápas dávat tři góly. Zabuduje mě do týmu, abych splnil svou roli.

V loňské sezóně vás trápily problémy s kyčlemi, teď už jste zdravotně zcela fit?

Jo, jo. Od artroskopie uběhla dlouhá doba, teď už jsem v plné zátěži a nic mě nelimituje. Zdraví drží, musím to zaťukat (klepe si na čelo a zuby). Okolo zdraví se totiž točí úplně všechno, odráží se od něj i výkon na ledě.

Těšíte se už na polovinu října, kdy ve 13. kole nastoupíte proti Pardubicím, za něž jste odehrál převážnou část své kariéry?

To je strašně daleko... Teď se těším na každý přípravný zápas, protože potřebuju pořádně potrénovat a nabrat kondici.

Souvisí přestup do Sparty i s vidinou olympiády v Soči?

To je ještě dál než zápas s Pardubicemi. Každý hokejista, pokud bude mít výkonnost, ambice na Soči samozřejmě bude mít. Bylo by to pro mě krásné, ale ta cesta je strašně dlouhá. O všem rozhoduje trenér.

S Aloisem Hadamczikem jste se na toto téma bavili?

Je pravda, že několik telefonů proběhlo. Řešil jsem s ním svou situaci, on mi radil, co by pro mě bylo nejlepší, v jakém týmu hrát. Já jsem mu zase říkal, jak to cítím já.

Sparta před blížící se sezónou prochází značnou obměnou. Je kvůli tomuto faktu pro vás snazší zapadnout do kabiny?

Vždycky se tvrdilo, že sparťanské jádro mezi sebe jen těžko někoho přijímá, ale nechci říkat, jestli by to před pár lety bylo pro mě lehčí než teď. Je to úplně jedno. Navíc se musím pochválit, nikdy jsem neměl problém zapadnout do kolektivu.

Přestěhujte se do Prahy, nebo budete dojíždět?

Už tady mám byt, bydlím kousek od haly, takže určitě budu v Praze.

Na úvod rozhovoru jste říkal, že jste si Spartu vybral kvůli jejím velkým ambicím, titul ale naposledy vyhrála v roce 2007, od té doby se jen jednou dostala do semifinále. Cítíte, že už je načase zase udělat nějaký úspěch?

Je to tak. Sparta je u nás v lize top klub, titul už ale šest let nevyhrála. Titul, to jsou velké ambice, ale víte, jak to v sezóně chodí. Přijde pár nepodařených utkání nebo nechytíte začátek a tým se dostane do křeče. Ale doufám, že mužstvo máme dobré, trenér je taky výborný. Snad si budeme držet nějaký standard a v play off se uvidí.

Sparta spadá pod Sportovní holding Praha, který sdružuje i Lva. Je nějaká šance, že byste v případě formy nastupoval i za českého účastníka Kontinentální ligy?

Už dříve jsem řekl, že Rusko je za mnou a nechci tolik cestování a létání. Ale v tuto chvíli nemůžu říct ano ani ne.

Reklama

Související témata: