Hlavní obsah

Sparta patří na nejvyšší příčky, ví Jandač. Prolomí trápení velký průvan v kádru?

Praha

Sezónu co sezónu je pasována za jednoho z největších favoritů na zisk mistrovského titulu, ten poslední však hokejová Sparta slavila již před šesti lety. V posledních třech ročnících navíc Pražané pokaždé skončili už ve čtvrtfinále. Kouč Josef Jandač přiznává, že je na čase konečně dosáhnout úspěchu. Pomoct by k tomu měl i výrazný průvan v kádru, během léta přišlo do týmu hned deset nových tváří.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Hokejisté pražské Sparty zahájili ve čtvrtek přípravu na ledě.

Článek

„Mužstvo se posílilo dobře. Ať už ale budou v kádru jména taková nebo maková, Sparta bude vždycky předurčena k tomu, aby hrála o nejvyšší mety a měla by patřit na příčky nejvyšší," uvědomuje si Jandač, který u holešovického klubu načne svou třetí sezónu.

Příchody
Tomáš Pöpperle (brankář)
Marek Hrbas (obránce)
Karel Kubát (obránce)
Jan Piskáček (obránce)
Jan Švrček (obránce)
Jan Buchtele (útočník)
Lukáš Klimek (útočník)
Petr Kumstát (útočník)
Lukáš Pech (útočník)
Tomáš Rolinek (útočník)

V té předminulé mužstvo dovedl k triumfu v základní části, pak však následoval nečekaný krach ve čtvrtfinále s brněnskou Kometou. V uplynulém ročníku přišel k týmu ze Lva Praha v listopadu a tým přebíral na posledním místě. Zásluhou stíhací jízdy však celek dotáhl do play off, ve čtvrtfinále ale nestačil v sedmizápasové bitvě na Třinec.

„O to větší tlak teď na nás bude. Sparta už teď prostě musí čtvrtfinále prolomit. Jsem si toho vědom a s tím do toho také jdu," tvrdí Jandač. I kvůli neúspěchům z posledních sezón se vedení pražského celku rozhodlo k poměrně razantní obměně kádru. S deseti hráči se rozloučilo, stejný počet hráčů zase putoval opačným směrem. Včetně karlovarských Lukáše Pecha s Petrem Kumstátem nebo třeba pardubického Tomáše Rolinka.

Odchody
Marcel Melicherčík (brankář)
Jan Hanzlík (obránce)
Jiří Hunkes (obránce)
Angel Krstev (obránce)
Troy Milam (obránce)
Michal Broš (útočník)
Adam Lapšanský (útočník)
Jaroslav Svoboda (útočník)
Petr Tenkrát (útočník)
Sacha Treille (útočník)

Právě od kapitána mistrů světa z roku 2010 si Jandač hodně slibuje. „Je to kluk, kterého mám v mužstvu hrozně rád. Není to jen hráč na body, ale i bojovník a dříč. Umí vytvořit podmínky pro mužstvo v kabině, což je neméně důležité v porovnání s dáváním branek."

Ze skládání týmu obavy nemá

Ze skládání mužstva Jandač obavy nemá, stejný úkol totiž musel řešit už před dvěma lety, když do Sparty přicházel z Pardubic. „Jen s tím rozdílem, že tehdy v mužstvu byla spousta hráčů, o kterých jsme moc nevěděli, hlavně cizinci. To nyní máme vesměs české hráče, o kterých už něco víme."

Čtyřiatřicetiletý stratég si zároveň pochvaluje, že po roce stráveném ve Lvu se do Sparty vrací Tomáš Pöpperle. S gólmany totiž měla Sparta v loňské sezóně po skončení výluky NHL a odchodu Michala Neuvirtha potíže. „Do branky po něm nastoupil Schwarz a dostával plno branek, jeho výkon nebyl takový a statistiky mizerný," řekl Jandač. Nově vytvořená dvojice Melicherčík - Pinc pak rovněž příliš nezářila. „Síla v bráně prostě nebyla taková, jakou jsme si představovali." To by se nyní s Pöpperleho příchodem mělo změnit.

Reklama

Související témata:
  Třinec - Pardubice zítra 17 : 00
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice