Hlavní obsah

Zuří spor o Ujčíka! Už nežijeme v 80. letech, zlobí se Vítkovice na Jihlavu

Jan ŠkvorSport.cz

Ve Vítkovicích mu po šesti letech skončila smlouva a ostravský klub už mu novou nenabídl. Útočník Viktor Ujčík proto zamířil do mateřské Jihlavy, jejíž dres oblékl po dlouhých devatenácti letech a svůj návrat oslavil hned v premiérovém zápase gólem do sítě Pardubic. Pohádkový konec kariérního příběhu jednačtyřicetiletého hráče však dostává trhliny...

Foto: www.hcdukla.cz

Viktor Ujčík v dresu Dukly Jihlava, ale s helmou i kalhotami Vítkovic.

Článek

V hokeji při přestupech po vypršení hráčského kontraktu nefungují stejná pravidla jako ve fotbalu, kde hráči odcházejí do nového působiště zadarmo. Ve světě hokejek a puků náleží dosavadnímu zaměstnavateli tabulkové odstupné. U hráčů starších čtyřiatřiceti let činí 314 tisíc korun.

A to dosud prvoligová Jihlava za svého odchovance Vítkovicím nezaplatila. Ujčíka si chce klub z Vysočiny otestovat, jestli ještě ve svém věku a pro časté problémy s koleny na vrcholový hokej stačí. Žádný problém, pokud by s klubem jen trénoval, ale jeho nasazení do soutěžního duelu, byť šlo jen o přátelák, vytočilo vítkovickou generalitu do nejvyšších otáček.

Ujčíkův gól zvedl Husičku ze židle

„Dělám hokej dvacet let, ale ještě jsem se nesetkal s tím, že by hráč někam přišel a normálně tam nastupoval bez dohody s předchozím klubem. Vůbec by mě nenapadlo, že by mohl nastoupit. Pak koukám na textový on-line přenos a vidím, že Ujča dává gól. Přiznám se, že mě to zvedlo ze židle," vrací se generální manažer Vítkovic Petr Husička k úternímu utkání.

Jihlavští právo Ostravanů o zaplacení odstupného nezpochybňují, s Vítkovicemi byli ohledně Ujčíka v kontaktu již od května. „Nabízel jsem jim dohodu. Pouze jsem chtěl, aby dali Viktorovi prostor a čas, aby si vyzkoušel, zda mu zdravotní stav dovolí pokračovat v kariéře. Pokud ano, samozřejmě bych za něj zaplatil. Jenže Vítkovice na žádnou dohodu přistoupit nehodlají, chtějí peníze okamžitě. Což je nesmysl, když vůbec není jasné, jestli bude ještě hrát. Na to jsem prostě nemohl přistoupit," brání se jednatel Dukly Bedřich Ščerban.

Co znamená působení v novém klubu? ptá se Jihlava

A podle bývalého jihlavského hráče, který s Duklou v minulosti slavil tři mistrovské tituly, je největším problémem chápání výkladu termínu „působení v novém klubu", za které se platí odstupné. „Jde jen o zápasy v oficiálních soutěžích, nebo i o přípravné duely? Pokud půjde o druhý případ, samozřejmě se podřídím a budu se podle toho chovat. Oslovím sponzory a naše partnery, aby mi mohli dát peníze do kupy," říká.

„Ale to je přeci úplně jedno, jestli jde o přátelák nebo mistrák! Vezměte si, kdyby se Ujčík v zápase zranil. To by Jihlava hned ztratila zájem a řekla, že ho nechce. To přece nejde takhle dělat," zlobí se Husička. „Jestli Béďa Ščerban žije v době 80. let, kdy si Jihlava vzala toho, na koho si ukázala... Myslím, že dneska už je trošku jiná doba."

Ujčík v dresu Jihlavy, ale s helmou Vítkovic

Vítkovický generální manažer během čtvrtka poslal na Český svaz ledního hokeje (ČSLH) stížnost na jihlavský klub a žádá o potrestání. Zároveň se zděsil, když viděl, že Ujčík proti Pardubicím nastoupil v helmě a kalhotách patřících Vítkovicím. „To teda bylo dílo! Už se mě i někteří sponzoři ptali, proč hráč oblečený v jejich reklamách hraje za cizí klub. No, kde to jsme? Smrdí mi to amatérismem," zvyšuje Husička hlas.

ČSLH už celou záležitost předal svému právnímu zástupci a do vyřízení celé záležitosti s největší pravděpodobností zakáže Ujčíkovi start v zápasech. „Do uzavření a zaplacení částky nesmí hráč působit v druhém klubu. Ujčík hrál za Jihlavu oficiální utkání, je uveden v oficiálním dokumentu ČSLH, tedy zápisu o utkání. A to je z našeho pohledu problém," uznává extraligový šéf Josef Řezníček a sám dává za pravdu Vítkovicím.

Takovéto jednání si Ujčík nezaslouží

Pakliže ČSLH Jihlavu skutečně potrestá, může Duklu čekat napomenutí nebo pokuta, která je v širokém rozmezí, Ujčíka pak třeba i zákaz činnosti. Což ale není příliš pravděpodobná varianta. „Počítám, že nejpozději během příštího týdne se na odpovědi shodneme. Ale dali jsme si za úkol vyřešit to rychle," hlásí Řezníček.

„Myslím, že za tu práci, kterou Viktor Vítkovicím odvedl, si takovéto jednání nezaslouží," je přesvědčený Ščerban a má za to, že Husička celou záležitost spojuje se svými antipatiemi k jeho osobě. „Petr to celé bere v osobní rovině a já nechápu proč. Asi kvůli rok staré debatě v televizi, kdy jsem byl proti návrhu APK o uzavření nejvyšší soutěže."

Reklama