Hlavní obsah

Radek Duda doufá, že splní svůj cíl

PLZEŇ

Povinné tři body získali v utkání 48. kola proti Vsetínu hokejisté Plzně. Na ledě zářila první formace Západočechů, trio Dušan Andrašovský - Martin Straka - Radek Duda bylo permanentní hrozbou pro Žigárdyho branku. Pravý křídelník úderné formace Radek Duda si v duelu připsal dva body a po zápase v rozhovoru pro Sport.cz neskrýval spokojenost.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Radek Duda

Článek

V pražské Slavii totiž Radek Duda nedostával letos prostor, proto přivítal návrat do známého prostředí. "Žádný hokejista není spokojený, když nehraje. V Plzni mě dělají maximálně šťastným a já jim to chci vrátit. Vytyčil jsem si pro sebe cíl pomoct Plzni do play off a snad se mi ho podaří splnit," doufá Duda.

Proti Vsetínu si první formace vypracovala množství šancí, s jejich proměňováním ale byla dlouho na štíru. "Naše produktivita byla žalostná. Po herní stránce si s Martinem a Dušanem rozumíme, jenom naše koncovka by měla vypadat jinak. Když neproměníme šance, zbytečně se dostáváme dolů."

Kdo se probojuje do play off?
Hlasujte v anketě na konci článku!

Proti Moravanům to ale na jednoznačnou záležitost dlouho nevypadalo. O výhře rozhodli domácí až čtyřmi góly v závěrečné třetině. "Vsetín přijel do Plzně s tím, že nemá co ztratit. My jsme naopak museli za každou cenu vyhrát a od toho se vše odvíjelo. Někdo možná čekal jasnou záležitost. O výhře jsme rozhodli trpělivostí. Duel jsme měli stále ve svých rukou a bylo jen otázkou času, kdy definitivně rozhodneme. Po psychické stránce strašné těžké utkání, ale zvládli jsme ho," pochvaluje se Radek Duda.

V průběhu zápasu jste si při šanci domácích mohli téměř vsadit, že si ji vypracoval první útok. Ostatní formace, zvláště v úvodu, se hledaly. "Jednou se daří jednomu, příště zase jinému. Ale musím připomenout, že nakonec dala každá lajna gól. To je pro nás velké pozitivum před zápasem na Kladně, který bude zlomový. Litvínov i my hrajeme venku a kdo zvítězí, bude mít hodně nakročeno do play off," upozorňuje rtuťovité křídlo.

V klíčovém zápasu by se Plzeň měla vyvarovat zbytečných trestů, Vsetín obě své trefy vstřelil v početní výhodě, v oslabení inkasovali Západočeši i v úterý na Spartě. "Na to si musíme dát velký pozor. Hrajeme agresivním stylem a občas to ujede: Pak to je na bránící čtveřici, aby se semkla a ubránila se. Vyloučení jsou samozřejmě nepříjemné, protože při hře na tři pětky se pokaždé zbytečně vyšťavíme. Navíc přesilovky rozhodují zápasy. My jsme neschopní dát gól, kdybychom nějakou proti Vsetínu využili, bylo rozhodnuto mnohem dřív.

První třetiny nemáme oslnivé

Plzni se stejně jako na Spartě nepovedl vstup do zápasu, tentokrát ale neinkasovala. "První třetiny nejsou z naší strany oslnivé. Musíme se na ně zaměřit a víc se soustředit od první minuty. Ale to je jenom v našich hlavách," rozebírá poslední špatné starty Plzně Duda.

V úvodu třetího dějství domácím příznivcům zatrnulo. Na ledě zůstal ležet Martin Straka a po chvíli zamířil rovnou do šatny. "Martin je tvrdej chlap, ať si trošku odpočine. Říkal, že už toho má dost, tak šel radši do šatny. Přeci jen už to je starší pán," vtipkuje šestadvacetiletý forvard.

Bývalý bouřlivák se oproti minulosti uklidnil a přestože se v souboji proti Vsetínu několikrát vyskytla situace, svádějící ke zbytečnému oplácení, udržel nervy na uzdě. "Já už se ale hlídám dlouho," upozorňuje. "A když je potřeba, dohlédnou na mě spoluhráči," směje se Duda. "Všichni ale víme, o co nám jde. Máme nějakou zodpovědnost vůči divákům, kterých chodí pořád kolem šesti tisíc. V Plzni je hokej sportem číslo jedna, toho si musíme vážit. A snažit se jim dát něco zpátky. Jinak to nejde. Nějaké vyřizování osobních účtů nepřipadá v úvahu, prostě neexistuje."

Reklama

Související témata:
  1 : 2 Pardubice - Třinec 1 : 2 dohráno
20240416T18 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec
  Kladno - Vsetín zítra 17 : 00
20240417T17 : 00:00+0200
Kladno vs. Vsetín
Kladno vs. Vsetín
Kladno
Vsetín
  Pardubice - Třinec zítra 18 : 00
20240417T18 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec