Hlavní obsah

Kwanowá vybojovala páté zlato

WASHINGTON

Americká krasobruslařka Michelle Kwanová získala na mistrovství světa ve Washingtonu popáté titul mistryně světa. Za domácí závodnicí skončila na druhém místě Jelena Sokolovová z Ruska, bronz putuje do Japonska zásluhou Fumie Suguriové.

Foto: ČTK

Američanka Michelle Kwanová při závěrečné jízdě na MS ve Washingtonu.

Článek

Kwanová vyrovnala pátým titulem v historických tabulkách Američanku Carol Heissovou a Maďarku Hermu Jarossovou-Szabovou, na světových šampionátech má lepší bilanci jen legendární Norka Sonja Henieová, která získala deset titulů.

Američanka byla po závodě nadšená. "Diváky jsem slyšela, ale snažila jsem se soustředit. Byla to skvělá jízda, při závěrečné krokové pasáži jsem si ji prostě jen užívala. Myslím, že ve všech částech soutěže jsem podala velmi kvalitní výkon," zářila čerstvá mistryně světa.

Dvaadvacetiletá Kwanová, která vedla už po kvalifikaci a krátkém programu, nastupovala k volné jízdě jako první z favoritek. V bouřlivé atmosféře sice předvedla kombinace pouze s dvojitými skoky, svými piruetami, skvělou krokovou pasáží a elegantními spirálami však zvedala diváky ze sedadel.

Za bezchybný výkon ji odměnili i rozhodčí, kteří dvaadvacetileté krasobruslařce dali dvě šestky za provedení. Kwanová získala světový titul již v letech 1996, 1998, 2000 a 2001 a na trůn se vrací po roční pauze. Loni v Naganu ji totiž porazila Irina Slucká.

Sokolovová předvedla nejlepší skoky

Mistryně Evropy z letošního roku však kvůli nemoci své matky ve Washingtonu světový titul neobhajovala, a nejlepší ruskou závodnicí tak byla Jelena Sokolovová. Ta se na světový šampionát vrátila po pěti letech, naposledy byla v roce 1998 osmá. Třiadvacetiletá krasobruslařka předvedla skokansky nejlepší volnou jízdu, v prezentaci však za Kwanovou zaostala a skončila druhá.

"Chtěla jsem skočit dvě kombinace dvou trojitých skoků, což se mi nepodařilo, ale myslím, že mé vystoupení bylo dobré. Medaili jsem neočekávala, ale doufala jsem v ní. Teď ji mám, ale zatím mi asi nedochází, co jsem dokázala," hodnotila své vystoupení Sokolovová.

Suguriová soupeřkám vypálila rybník

Nejvyrovnanější byl souboj o bronzovou medaili. Sasha Cohenová, která se po krátkém programu dělila o čtvrté místo s Viktorií Volčkovovou, sice upadla při piruetě ve váze a při trojitém toeloopu, v průběžném pořadí se však dostala před druhou z ruských reprezentantek.

O bronzovou medaili ji připravila až poslední volná jízda Japonky Suguriové, která sice podle rozhodčích zajela až čtvrtou volnou jízdu, zásluhou náskoku po kvalifikaci a krátkém programu však třetí příčku uhájila. O tři místa si ve volné jízdě polepšila olympijská vítězka ze Salt Lake City Sarah Hughesová, která nakonec skončila šestá.

Reklama

  Třinec - Pardubice dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články