Hlavní obsah

Hokejový klub v Pardubicích skončil ve ztrátě téměř 20 miliónů

Pardubice

Pardubický hokejový klub zakončil sezónu 2012/2013 se ztrátou téměř 20 miliónů korun. Město jako jeden z akcionářů nechce být jediným zachráncem. Ztrátu by měli zaplatit i další vlastníci klubu podle podílu, který vlastní. Novinářům to dnes řekli primátorka Štěpánka Fraňková a její náměstek Jindřich Tauber.

Foto: Kateřina Šulová, Právo

Ilustrační foto.

Článek

"Je to jedno z nejčistších řešení," uvedla primátorka. "Určitě nechceme, aby to bylo pouze na městu Pardubice," dodal Tauber.

Pardubice vlastní téměř 35 procent akcií. Majoritním vlastníkem je podnikatel Roman Šmidberský s podílem téměř 51 procent. Dalším větším akcionářem je člen představenstva klubu Jaroslav Šuda.

Trenéři a posily se prodražili

V uplynulé sezóně podle náměstka Taubera měl klub velké výdaje. Šest až sedm miliónů korun ho stáli zahraniční hráči a jejich pojištění, platil za odchody trenérů asi tři milióny korun a přijal zaměstnance, což navýšilo mzdové náklady zhruba o dva milióny korun. Podle Taubera ale město nečinilo žádné manažerské rozhodnutí a nemá vliv na hospodaření klubu.

Primátorka se svým náměstkem nesouhlasí. Město má totiž v klubu člena představenstva a člena dozorčí rady. I když klub v letech 2009 až 2011 vykázal zisk celkem 16 miliónů korun, v jiných letech byl ve ztrátě a kumulovaná ztráta z uplynulých let už činí 24 miliónů korun.

"Město se v této chvíli nezříká vůbec své zodpovědnosti v rámci necelých 35 procent, které máme," uvedla Fraňková.

Řešení musí být rychlé

Dodala, že město je ve složité situaci. HC ČSOB Pojišťovna Pardubice dluží Rozvojovému fondu za pronájem ČEZ Areny 16 miliónů korun, což dostává firmu do nelehké situace. Fond ze 100 procent vlastní město, konstatovala primátorka.

"Řešení musí být velmi rychlé, my se musíme chovat z pozice řádného hospodáře," řekla primátorka.

Podnikatel Šmidberský nedávno oslovil město, aby klubu zlepšilo podmínky a byly tak srovnatelné například s Hradcem Králové, kde hokejisté dostávají od města v různých pobídkách o 30 miliónů korun víc. Podle primátorky se ale nejdřív musí vyřešit ztrátové hospodaření a pak teprve lze jednat o dalších vztazích mezi městem a klubem.

Hokejový klub platí za pronájem haly 23 miliónů korun za rok. Nicméně pak dostává slevu na nájemném, loni to bylo pět a předloni tři milióny korun. Město Pardubice ještě dává ročně na podporu hokejové mládeže téměř 14 milionů korun.

V sousedním Hradci Králové mají hokejisté halu zdarma. Podle Taubera se ale zapomnělo na to, že nákladné opravy arény za 100 milionů korun se před lety začaly dělat na popud hokejového klubu a ten se zavázal, že je bude v nájmu splácet.

Reklama