Hlavní obsah

Hradec Králové se těší na extraligu, chce v ní hlavně setrvat

Hradec Králové

Hradec Králové se po téměř dvou dekádách dočká hokejové extraligy. Se startem nové sezóny naváže na ročník 1993/94, který sice odehrál mezi elitou, ale po umístění na 11. příčce nezvládl baráž a spadl do první ligy. Natěšení Východočeši věří, že něco takového se nyní nebude opakovat.

Foto: David Taneček, ČTK

Nové dresy extraligového hokejového klubu Mountfield Hradec Králové. Na fotce zleva zástupce hráčů František Ptáček, předseda představenstva Miroslav Schön, generální manažer klubu Aleš Kmoníček a hlavní trenér Peter Draisaitl.

Článek

Hradec Králové se zařadil mezi extraligové účastníky díky přesunu Mountfieldu z Českých Budějovic. Tým také tvoří převážně hráči, kteří působili na jihu Čech, takže mají dostatek zkušeností s extraligou.

"Cílem je stabilizace klubu po ekonomické a sportovní stránce. Kdybych měl konkretizovat naše postavení v tabulce, velmi rád bych se pohyboval do desátého místa a celkově se tak vyhnul záchranářským starostem," řekl na tiskové konferenci generální manažer klubu Aleš Kmoníček.

"Už se všichni těšíme na ten první den, kdy začne po dvaceti letech extraligová éra. Připravujeme se po všech stránkách," uvedl Kmoníček.

Úspěšně proběhla i poslední inspekce zástupců extraligy na stadiónu. "Obstáli jsme dobře. V době, kdy tu byli, jsme dodělávali už jen jedno spojení pro statistiky, kteří budou zadávat nově údaje," přiblížil Kmoníček. Klub potřeboval prakticky jedinou výjimku. "V tuto chvíli nejsme schopni stavebně zajistit, aby hráči nechodili do kabin společně s rozhodčími. Tento rok jsme dostali výjimku, příští rok na tom zapracujeme."

Variabilní rozpočet

Klub bude pracovat s rozpočtem okolo 70 miliónů korun, který se může ještě průběžně měnit. "Nelze to říci úplně přesně s ohledem na regionální sponzory, kteří byli napojeni na Mountfield a přirozeně už u nás po přesunu nejsou. Na druhou stranu přebíráme zdejší sponzory, kteří hokeji fandí a pro které bude zajímavé působení v extralize," řekl předseda představenstva Miroslav Schön.

Zpracováno má klub prý hned několik variant rozpočtu. "Přičemž mzdy hráčů jsou naší naprostou prioritou, což není v extralize až tak úplně obvyklé. Dal jsem si to jako svůj osobní závazek a také jsem to tak řekl hráčům," uvedl Schön, pro něhož je velmi důležité, že 50 procent klubových akcí vlastní Mountfield a 50 procent město.

Hradec Králové schválil roční příspěvek ve výši 13,7 miliónu korun, podle smlouvy se klub může o tuto částku opírat po dobu šesti nadcházejících let. "Díky padesátiprocentnímu podílu ale ani poté nemůže Mountfield bez souhlasu města zvednout kotvy," řekl Schön.

O návštěvnost nemají obavy

V předprodeji bylo dosud prodáno okolo tisícovky permanentek. "Město přistupuje k budoucnosti HK Mountfield velmi dobře a vstřícně. Myslím, že Hradečáci budou vesměs nadšení. I když jsem měl obavy z různých hlasů, že to nejsou naši hráči, že jsme si to nevybojovali na ledě... Ale ty hlasy jsou ojedinělé. A když se bude herně dařit, nemám obavy ani o návštěvnost," prohlásil primátor města Zdeněk Fink.

Schön proto považuje i po odstupu několika měsíců rozhodnutí o přesunu do Hradce Králové za správné. "Našli jsme tu velmi profesionální zázemí a neuvěřitelnou vstřícnost ze strany města. Je tady o sport obrovský zájem. A město o tom nemluví, ale dokazuje to svými činy. Věřím, že pokud tomu tak ještě není, hráči se tu brzy začnou cítit jako doma," uvedl Schön.

Poprvé vyjedou Královéhradečtí na led k extraligovému souboji v pátek 13. září, kdy je čeká duel na Spartě. Svým divákům se představí o dva dny později proti Třinci. Hlavní barvou domácích dresů bude bílá, na těch pro venkovní utkání převládá černá.

Reklama

Související témata: