Hlavní obsah

Zlín má po zisku stříbra jako první dílčí cíl postup do play off

Zlín

Hokejoví vicemistři ze Zlína vstoupí do nového ročníku extraligy se základním cílem dostat se opět do play off. Držitel Prezidentského poháru za vítězství v základní části a poražený finalista z uplynulé sezóny zahájí soutěž už ve čtvrtek, kdy se v předehrávce úvodního kola představí v Litvínově.

Foto: Petr Horník, Právo

Kapitán hokejistů Zlína Petr Čajánek

Článek

"V minulé sezóně jsme si dali laťku hodně vysoko. Máme vypracovány postupné kroky. Tím prvním je play off, další už záleží na načasování formy a zraněních. Chceme se opět dostat co nejdále," uvedl na pondělní tiskové konferenci trenér Rostislav Vlach, jenž v roli hlavního kouče povede tým třetí sezónu. "Tým je stejně kvalitní jako loni. Extraliga bude vyrovnaná, všichni posilovali," dodal Vlach.

Kádr z minulé sezóny opustil zkušený obránce Martin Hamrlík, který zanechal hráčské činnosti a vede přípravu obránců. Další zadák Tomáš Linhart zamířil do Třince. S brankářem Jakubem Sedláčkem se vedení klubu nedomluvilo na výši a délce smlouvy, útočník Jakub Šlahař nedostal od vedení klubu nabídku na prodloužení kontraktu.

Jen se šesti zadáky

Posilami jsou obránce Jiří Marušák, jenž se do mateřského klubu vrátil po sedmi letech a měl by v sestavě nahradit Hamrlíka, a z Olomouce přišel jednadvacetiletý obránce Tomáš Valenta. Do extraligy vstoupí Zlín se čtyřmi útočnými řadami, ale pouze se šesti obránci. "Je to určité riziko. Nemáme ale mladého obránce, kterého bychom do sestavy zapojili. Limit do devatenácti let splňoval Lukáš Buchta, který ale dal přednost studiu v USA," dodal Vlach.

V přípravě se Zlínu dařilo se střídavými úspěchy. Z jedenácti zápasů čtyřikrát vyhráli a vedle jedné remízy šestkrát prohráli. Nejlepším střelcem byl se šesti góly Kubiš.

"Pokud neberu výsledky, tak přípravné zápasy účel splnily. Většinou jsme hráli v hodně obměněné sestavě. Hledali jsme vhodné složení obranných dvojic. Do extraligy bychom měli vstoupit dobře," myslí si kouč.

Zraněný Horčička

V úvodu extraligy ale bude postrádat brankáře Luboše Horčičku, který má natrženou šlachu na prstu. Zatím jezdí na kole a do dvou týdnů by mohl být připravený naskočit. Zlepšil se také zdravotní stav útočníka Tomáše Fořta, jenž měl problémy se srdcem. "Podstoupil zátěžové testy v Brně a dostal od lékařů povolení k tréninku. Už týden se s námi připravuje," dodal Vlach.

S pokorou vstupuje do nové sezóny kapitán týmu Petr Čajánek. "Možná jsou někteří spoluhráči (po úspěšné sezóně) sebevědomější. Ale to nic neznamená, neboť o sebevědomí se dá rychle přijít," varoval Čajánek.

Klub jde do sezóny s vyrovnaným rozpočtem zhruba na úrovni minulého ročníku. Podle jednatele klubu Patrika Kamase má extraligový tým rozpočet ve výši 77 miliónů, k tomu je třeba připočíst 30 miliónů na mládež. "Minulá sezóna skončila mírným ziskem. Na finálové prohře jsme malinko prodělali. V případě vítězství bychom od sponzorů dostali mnohem více peněz, než bychom hráčům vyplatili na prémiích," řekl Kamas.

Reklama

Související témata: