Hlavní obsah

Sparta se role favorita na titul nezříká. Chce ho získat s hráči ochotnými na ledě položit život

Praha

Čtyři roky! Tak dlouho už hokejová Sparta nepřelezla čtvrtfinálovou bránu, přestože vždy patřila do okruhu úzkých favoritů na zisk titulu. Nejinak tomu je i před startem letošní sezóny a Holešovičtí věří, že teď k tomu má mužstvo nejlepší predispozice. I proto, že kádr přes léto doznal velkých obměn, když přišlo hned jedenáct nových hráčů. A na sparťanské soupisce nefiguruje ani jeden cizinec!

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Trenér hokejistů Sparty Josef Jandač.

Článek

Rolinek, Pech, Kumstát, Buchtele nebo Pöpperle. To je jen částečný výčet hráčů, kteří do Sparty v průběhu letní pauzy zamířili. Žádní řadoví hokejisté, naopak ti, kteří by v jakémkoli jiném mužstvu patřili k tahounům. „S výjimkou jednoho se nám povedlo přivést všechny vytipované posily," mne si ruce sportovní manažer Patrik Martinec a oním jediným hráčem, kterého se mu zlanařit nepodařilo, je obránce Tomáš Linhart, jenž dal přednost Třinci.

„Jsme proto přesvědčeni, že bychom měli být adeptem na titul," neschovává se Martinec a potvrzuje tak slova ostatních extraligových týmů o velké síle Sparty. „Je nám jasné, že všichni budou Spartu považovat za favorita, jsem si toho vědom, ale nejinak tomu bylo i v minulých letech. Dávat si nízké cíle by byl alibismus. Sparta je k tomu předurčena, pokaždé je pod tlakem. Jsme sebevědomí, máme před svými soupeři patřičný respekt, ale ne obavu," tvrdí trenér Josef Jandač.

Změny v kádru Sparty před sezónou 2013/14
Příchody
Tomáš Pöpperlebrankář
Marek Hrbasobránce
Karel Kubátobránce
Jan Piskáčekobránce
Jan Švrčekobránce
Jan Buchteleútočník
Lukáš Klimekútočník
Petr Kumstátútočník
Lukáš Pechútočník
Tomáš Rolinekútočník
Tomáš Rachůnekútočník
Odchody
Marcel Melicherčíkbrankář
Marek Pincbrankář
Jan Hanzlíkobránce
Jiří Hunkesobránce
Angel Krstevobránce
Troy Milamobránce
Michal Brošútočník
Marek Hovorkaútočník
Peter Jánskýútočník
Adam Lapšanskýútočník
Jaroslav Svobodaútočník
Petr Tenkrátútočník
Sacha Treilleútočník

Jako jasného favorita na pohár však svůj celek nepovažuje. Silná podle něj bude Slavia, stejně jako finalisté z minulé sezóny Plzeň se Zlínem, a Třinec. „Mým úkolem je skloubit hráče dohromady a vytvořit tak silný tým, který bude sbírat body nejen v základní části, ale i v závěrečných bojích. Play off je sice dnes strašně daleko, všichni ale víme, že musíme dojít dále než do čtvrtfinále. A když už budeme v semifinále, nebudeme přeci tvrdit, že už jsme spokojení. Stejně tak při případném postupu do finále nebudeme říkat, že nám to stačí," vyhlašuje 44letý trenér.

Oproti předešlým dvěma sezónám, kdy Jandač, až na odskočení si do Lva, u Sparty rovněž působil, má nyní k dispozici kádr složený výhradně z českých hráčů. A rozhodně to není náhoda. Ba naopak! „Za poslední dva roky, kdy začala rekonstrukce neúspěšného týmu, se kádr hodně doplňoval o hráče z ciziny, za které se nemusela platit tabulková přestupní cena. Mnohdy byli neznámí, ale jednak jsme neměli vlastní mladší a střední generaci sparťanů a zároveň chyběly peníze na lepší hráče," vysvětluje Jandač.

Rozpočet se navýšil na 125 miliónů

To se nyní změnilo, rozpočet klubu se navýšil přibližně na 125 miliónů. „Akcionáři klubu nám dali kvalitní finanční podporu na to, abychom sem mohli vytipované hráče dotáhnout. Vsadili jsme na Čechy, i proto, že v předchozích dvou sezónách se díry lepily cizinci a jejich kvalita nebyla taková, jaká se od zahraničních hráčů ve všech klubech očekává."

Spartu stejně jako pražského Lva hrajícího KHL zastřešuje Sportovní Holding Praha, Jandač ale nepředpokládá, že by výměny hráčů mezi oběma týmy byly tak časté, jako v uplynulém ročníku. „I když kdo jiný by měl spolupracovat, než dva kluby pod jednou střechou, s jedním vlastníkem. K pohybům sice může dojít, ale musí jít o vyhovění si, aby z toho profitovaly oba celky. Jsem si vědom, že nemůžeme po celou sezónu sahat do kádru a neustále ho měnit. Zajímá mě hlavně hráč, který jde za Spartu hrát a bojovat. Hráč může být sebelepší, ale pokud není ochotný na ledě položit život..." říká Jandač.

Sparťané si běhen letošní sezóny budou připomínat výročí 110 let od svého založení, což doprovodí kampaní. „Tím nejsilnějším příběhem, který v ní chceme připomenout, je příběhem klubu jako takového," uvedl předseda představenstva Petr Bříza.

Reklama

Související témata:
  3 : 0 Pardubice - Třinec 3 : 0 dohráno
20240424T18 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec