Hlavní obsah

Hokejisté Pardubic chtějí do play off a v něm uspět

Pardubice

S cílem napravit minulou sezónu jdou do nového ročníku extraligy hokejisté Pardubic. Po zisku titulu v roce 2012 letos vypadli už v předkole play off s Kladnem. Východočeši mají za cíl postup do play off a úspěch v něm. Vystřílet jim ho má staronová posila Petr Sýkora. Trenérskou pozici v létě obsadil Zdeněk Venera, který je tak čtvrtým šéfem pardubické střídačky za posledních dvanáct měsíců.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Generální manažer hokejového klubu ČSOB Pojišťovna Pardubice Ondřej Šebek na tiskové konferenci k zahájení nové extraligové sezóny.

Článek

"Základním cílem týmu je postup do play off. Máme hráče i realizační tým takových kvalit, abychom následně v play off výrazně uspěli," řekl generální manažer klubu Ondřej Šebek na tiskové konferenci před sezónou.

Do té vstupuje klub s o něco nižším rozpočtem než vloni. "Rozpočet je nastaven na 135 miliónů korun, což je přibližně o deset miliónů méně než před rokem. Prostředky určené pro A-tým ale zůstávají ve stejné výši," dodal Šebek.

Nejen ryze hokejové starosti řeší představitelé klubu. Hlavním tématem posledních týdnů je spor s městem o výši nájemného za ČEZ Arenu. Klub chce docílit snížení částky. "Tyto záležitosti řešíme a chceme, abychom narovnali vztah s majitelem ČEZ Areny a mohli se soustředit pouze na sportovní záležitosti. Momentálně nemáme žádné závěry," prohlásil Šebek.

K rozvíření jednání přispěl i přesun licence pro nejvyšší soutěž z Českých Budějovic do Hradce Králové. Pardubicím tak vznikl veliký konkurent. "Chceme ze vzájemných střetnutí vytěžit čtyři super utkání, která budou velkou show. Na zápasy s Hradcem jsme nezvyšovali vstupné, zároveň týden před duelem poběží program na podporu atmosféry," nastínil Šebek.

První vzájemné utkání se odehraje 29. září nezvykle od 19:00. Začátek byl posunut kvůli konání Zlaté přilby. Pardubické vedení registruje i negativní stránku věci. "Přibližně pět firem snížilo svou finanční podporu našemu klubu a část prostředků přesunulo do Hradce Králové," řekl Šebek.

V úvodu sezóny bez Radila

Po celé září by měl v pardubickém dresu nastupovat útočník Jan Kolář. "Zatím jsme se s ním dohodli na spolupráci do konce měsíce. Honza stále preferuje zahraniční angažmá," uvedl Šebek. Na začátku sezóny bude trenér Venera naopak postrádat útočníka Lukáše Radila, který je zraněný.

Během léta došlo v pardubickém kádru k několika velkým změnám. Klub posílili útočníci Petr Sýkora a Josef Marha, vyztužení zadních řad si Východočeši slibují od slovinského obránce Blaže Gregorce, který startoval i na olympijských hrách. Naopak do Liberce odešel střelec Martin Bartek, Sparta zlákala Tomáše Rolinka s Janem Buchtelem, skončili i Pavel Brendl či Travis Gawryletz.

Do kabiny také nově přibyli mladí hráči. "Pravidlo o nasazování mladých hokejistů jsme se snažili řešit z vlastních zdrojů, nově tak přišli jen Zdeněk Čáp a Radek Číp. Další vyhrazená místa obsadí odchovanci Tomáš Nosek, Jan Veselý, Jan Zdráhal a Michael Špaček," dodal Šebek.

Pardubice odehrály v přípravě deset utkání s poloviční úspěšností. "Příprava splnila to, co měla. Já se snažil hráče především poznat, abychom s kolegou Milošem Říhou věděli, co od každého jednotlivce můžeme čekat," prohlásil trenér Venera.

Ten v závěru přípravy rozdělil navrátilce ze Švýcarska Sýkoru a Marhu do jiných formací. "Zkusili jsme to a zatím se tento tah vyplácí. Nejde však o konečně řešení, uvidíme, jak to půjde dál. Důležitější pro mě je, jak hraje tým, ne jeden útok," řekl Venera.

Novým kapitánem je Kočí

O tom, kdo obsadí brankoviště v úvodu sezóny, už je rozhodnutý. "Představu mám, ale nechci, aby se hráči dozvídali sestavu z novin. Tu jim řekneme vždy v den utkání. Nebudu ani určovat, kdo je jednička, chytat bude ten, komu se bude dařit víc," dodal.

Veneru čeká pikantní úvod sezony. Pardubice hrají v pátek na ledě Komety, kde loni působil. "Nevím, jestli je to výhoda nebo nevýhoda, každopádně nás čeká bouřlivé prostředí. Očekávám vyhecované utkání, ve kterém bychom rádi bodovali," uvedl trenér.

Do sezóny povede tým nově jako kapitán obránce Václav Kočí. "Je to pro mě premiéra mezi muži. Věřím, že nás čeká dobrá sezóna, přípravná utkání nebyla špatná, snad na ně navážeme. Ve své pozici bych chtěl být minimálně tak úspěšný jako Petr Koukal," připomněl Kočí bývalého šéfa kabiny, který jako kapitán vyhrál dva mistrovské tituly.

Slavnostní událost chystají představitelé klubu na 1. prosinec, kdy Pardubice doma hrají se Spartou. Právě proti pražskému týmu si odbyl v roce 1981 svou extraligovou premiéru tehdy šestnáctiletý brankář Dominik Hašek. Jeho dres s číslem 9 bude vyřazen ze sady a symbolicky vyvěšen ke stropu arény.

Reklama

Související témata:
  7 : 2 Kladno - Vsetín 7 : 2 dohráno
20240418T18 : 00:00+0200
Kladno vs. Vsetín
Kladno vs. Vsetín
Kladno
Vsetín