Hlavní obsah

Přišel do Sparty a hned je kapitánem. Vůči ostatním mi to bylo divné, přiznal Rolinek

Praha

Je jednou z jedenácti letních posil, které by měly Spartě dopomoci k zisku vysněného titulu, který Holešovičtí naposledy vyhráli v roce 2007. Hokejový útočník Tomáš Rolinek dokonce bude v pražském klubu zastávat funkci kapitána...

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Kapitán hokejové Sparty Tomáš Rolinek.

Článek

Nebývá obvyklé, aby kapitánské céčko dostával nově příchozí hráč. Co s vámi dělá fakt, že jste výjimkou?

Je pravda, že u nového hráče nějaký čas trvá, než se zapracuje a zapadne mezi kluky. I pro mě to vůči ostatním klukům bylo na jednu stranu divné, že céčko mám zrovna já, ale tak je to nastavené a udělám všechno pro to, abych tým táhl v kabině i na ledě a byl tím správným lídrem.

Nečekal jste tedy, že trenéři určí kapitánem právě vás?

Za sebe můžu říct, že jsem to nečekal. Ještě než jsme se dohodli na smlouvě, jsem ale několikrát mluvil s trenérem Jandačem, takže nějaké indicie jsem měl a nějak jsem tušil. I tak je to ale nezvyklé.

Už jste se ze své pozice musel v kabině nějak projevit?

Kapitán se projeví, hlavně když se nedaří. Samozřejmě je i spojkou mezi trenérem, vedením a kabinou, ale ve špatném jsem se zatím projevovat nemusel. Zatím to klape.

Napadlo vás, jaké to bude, až přijedete jako kapitán Sparty do Pardubic, za které jste odehrál mnoho sezón?

Napadlo, jenže je jedno, jestli bych přijel jako kapitán nebo hráč. Do Pardubic přijedu s tím, abych je porazil, ale je to až za dlouho (1. prosince - pozn. aut.), takže zatím nad tím vůbec nepřemýšlím.

Počítáte s tím, že si naopak budete muset získat sparťanské fanoušky?

Dobrá otázka, myslím, že jo. Určitě to potrvá, ale když je fanoušek rozumný, tak fandí svému týmu a je jedno, jestli v něm hraje Pepík nebo Pavel. Když lidé uvidí, že my, příchozí hráči, bojujeme za Spartu a necháme na ledě všechno, od prvního zápasu nás potáhnou a budou nám fandit.

Pár hráčům, kteří dlouho působili v jednom klubu, a pak přišli do Sparty, angažmá v ní příliš nevyšlo. Příkladem budiž Petr Leška. Co udělat pro to, aby vás nepotkalo totéž?

Takhle jsem neuvažoval. Je asi rozdíl, kdybych v jednom týmu hrál deset dvanáct let a pak přestoupil. Já hrál v Rusku, odtamtud jsem se vrátil do Pardubic a teprve teď šel do Sparty, takže změnu ve své kariéře už jsem zažil, zvykal si na nové týmy, takže v tomhle problém určitě nebude.

V útoku jste v přípravě nastupoval s Pechem a Kumstátem, kteří se dobře znají ze společného působení v Karlových Varech. Je to pro vás výhodou?

Je to jednodušší. Vidím na trénincích i v zápasech, že jsou na sebe hodně zvyklí, občas hrají i naslepo a pro mě je samozřejmě snazší naskočit k nim, než kdyby se sešli tři úplně noví hráči a měli si na sebe zvykat.

Reklama

Související témata: