Hlavní obsah

Hokejové Karlovy Vary se chtějí vyhnout skupině o udržení

S výrazně obměněným kádrem vstoupí do nadcházející extraligové sezóny hokejisté Karlových Varů. Západočeši po zisku mistrovského titulu v roce 2009 čtyřikrát za sebou nepostoupili do play off a vedení Energie se na to rozhodlo letos zareagovat. Základním cílem obměněného týmu bude postoupit alespoň do předkola play off a vyhnout se bojům ve skupině o udržení a baráži.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Hokejisté Karlových Varů se radují ze vstřelení gólu (ilustrační foto).

Článek

"K zásahu dojít muselo. Ve kádru byli hráči s dlouhodobými smlouvami i hráči, kteří brali víc peněz, než si svými výkony zasloužili. Muselo dojít k razantní změně," uvedl generální manažer Miroslav Vaněk na úterní tiskové konferenci.

Změny ale měly i ekonomický důvod, klub potřeboval snížit výdaje na hráče. Navíc úpravu kádru požadovali po nevydařených sezónách i sponzoři a partneři klubu. "V minulých sezónách se klub vždy potýkal s finančními problémy a bude tomu tak i letos," přiznal Vaněk.

Západočeši budou hospodařit s rozpočtem 75 miliónů korun, který ale není ještě naplněný. Mimo je rozpočet juniorů, kteří budou stejně jako v minulé sezóně působit v mezinárodní MHL.

Energii opustil nejproduktivnější hráč uplynulého ročníku Lukáš Pech, ale také Petr Kumstát, Václav Skuhravý nebo Lukáš Mensator. Na jejich místa přišli například Radim Bičánek, Radek Dlouhý nebo Marek Hovorka. Větší šanci by ale měli dostat i odchovanci Energie. Na změnách v kádru se již podílel nový sportovní manažer Rostislav Dočekal.

Vaněk: Chceme alespoň do předkola

"Do sezóny jdeme s velkou pokorou a přáním, aby se povedla. Přesto nechceme hrát play out ani baráž, chceme alespoň do předkola play off. Očekávám, že extraliga bude hodně vyrovnaná. Na čele odskočí maximálně tři čtyři týmy a zbytek bude vyrovnaný," tipoval Vaněk, který si uvědomuje, že trenéra Richarda Žemličku nečeká jednoduchá práce. "V týmu je hodně nováčků s malými nebo žádnými extraligovými zkušenostmi. Do Vánoc se budou extraligový hokej v podstatě učit. Za sebe i majitele slibuji, že s nimi budeme trpěliví," uvedl Vaněk.

Karlovy Vary v přípravě sehrály dvanáct zápasů, z nichž devět vyhrály. Výsledkově se jim nevydařil jen turnaj v Ufě, kde nastoupily proti účastníkům Kontinentální ligy a připsaly si zde i všechny tři porážky. Prohrály s domácí Ufou, Omskem a Mytišci, ale dokázaly porazit Nižněkamsk.

"Mužstvo bylo doplněno vhodně, abychom byli schopni hrát systém, který chceme. Chtěli jsme, aby mělo tvář, a to se snad povedlo. Jedinou kaňkou na přípravě byl vysoký počet zranění. V jednu chvíli nemohlo hrát až osm hokejistů. Na druhou stranu jsme ale díky tomu mohli více vyzkoušet hráče širšího kádru," uvedl kouč Žemlička, který k týmu přišel v průběhu minulé sezóny.

"Kondičně je tým připraven výborně a trenéři zapracovali i na taktice. Utkání v přípravě jsme zvládli dobře, i proti týmům z KHL jsme neudělali ostudu," řekl Vaněk, který na druhou stranu výhry z přípravy nepřeceňuje. "Extraliga bude úplně něco jiného," podotkl. Karlovy Vary by podle něj měly hrát agresivní, důrazný a fyzicky náročný hokej.

Karlovarský klub v nadcházející sezóně plánuje i jednu oslavu, 1. listopadu odehraje jubilejní tisící utkání v nejvyšší soutěži. Proti Zlínu do něj nastoupí v retro dresech.

Reklama

Související témata: