Hlavní obsah

V extralize se bude hrát o novou trofej, vítěz převezme Pohár T. G. Masaryka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Pohár T. G. Masaryka. Tak zní název nové trofeje, která bude od nadcházející sezóny určena pro vítěze české hokejové extraligy, a která byla dnes slavnostně představena na tiskové konferenci v Praze. Jméno poháru navazuje na historické tradice a kořeny českého hokeje.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Prezident Českého svazu ledního hokeje Tomáš Král (vpravo) a ředitel hokejové extraligy Josef Řezníček nový Pohár T. G. Masaryka pro vítěze play off.

Článek
Fotogalerie

Právě Masaryk, první československý prezident, věnoval v roce 1924 pohár pro vítěze mistrovství Českého svazu hockeyového při jednom z pokusů vytvořit pravidelnou dlouhodobou soutěž. O devět let později pak Masaryk věnoval trofej pro šampióna prvního světového šampionátu konaného v Praze.

„Chtěli jsme, aby jméno dávalo poháru vážnost. Jsem přesvědčen, že vhodnější a významnější osobnost jsme si mohli jen těžko představit. Doufám, že se pohár stane součástí hokejové historie. Myslím, že se povedl,“ uvedl prezident Českého svazu ledního hokeje (ČSLH) Tomáš Král.

Nová trofej měří 73,8 centimetru a váží přibližně 15 kilogramů. Na rozdíl od toho původního (140 centimetrů vysokého a 27 kilogramů těžkého), který měl vnější žebra ze slitiny potažené stříbrem, je ten nový pozlacen.  Na základně z leštěné nerezové oceli budou vyryty nejen názvy mistrovských klubů, ale i soupiska hráčů, kteří naskočili do play off a o zisk trofeje se tak přičinili.

Vítěz přebere originál, dostane ale repliku

S pohárem je spojeno i několik opatření. „Na ten originální se nesmí sahat, je také zakázáno do něj cokoliv lít,“ přibližuje Josef Řezníček, ředitel extraligy. Vítězi soutěže bude při slavnostním ceremoniálu předán originál, který mu pak ihned bude odebrán a nahrazen replikou. „S tou už si kluby můžou dělat, co chtějí a co uznají za vhodné. Repliky budou v totožné velikosti, s totožným vyobrazením, možná jen s jinou váhou a materiálem,“ upřesňuje Řezníček.

Originální trofej nyní bude putovat po extraligových stadiónech, aby si ji mohli prohlédnout i fanoušci. Do konce sezóny pak bude uschován v sídle ČSLH. Ten starý, který vznikl v roce 1999 a o šest let později byl nahrazen kopií, neboť byl zničený, bude umístěn v depozitáři ČSLH a následně vystaven v Síni slávy českého hokeje. Na jejím založení svazová generalita pracuje a ráda by vše stihla do domácího mistrovství světa v roce 2015.

Reklama

Související témata: