Hlavní obsah

Začíná extraliga a přináší řadu novinek. Favoritem Sparta, jak se povede Hradci?

Jan ŠkvorSport.cz
Aktualizováno

Dvěma zápasy se dnes vpodvečer rozjíždí 76. ročník (v rámci České republiky 21.) nejvyšší tuzemské hokejové soutěže. Mezi favority se řadí i obhájce titulu z Plzně, tím nejvyšším, i podle bookmakerů, je pražská Sparta, která přes léto mohutně posilovala. Po dvaceti letech se extraliga bude hrát v Hradci Králové, kam se Mountfield přestěhoval z Českých Budějovic. Herní systém zůstává oproti minulé sezóně neměnný, i přesto aktuální ročník přináší řadu novinek.

Foto: BPA

Pohár T. G. Masaryka určený pro vítěze hokejové Tipsport extraligy.

Článek

Tou nejzásadnější je ustanovení Českého svazu ledního hokeje (ČSLH) o nasazování mladých hráčů a juniorů. Trenéři smějí zařadit na soupisku zápasu dva brankáře a patnáct hráčů do pole bez omezení věku, zbylých pět míst musejí obsadit tři hráči od dvaceti do dvaadvaceti let a dva mladší devatenácti let. „Jsme jednoznačně přesvědčeni, že jde o krok vpřed, kvalitu extraligy to zatraktivní," říká předseda ČSLH Tomáš Král o nápadu, jak pomoci zkvalitnění českých mládežnických výběrů.

Aktuální ročník zároveň přinese zkvalitnění statistik. K dosud zaznamenávaným údajům, jako jsou autoři branek a asistencí, účast hráčů na ledě při vstřelených nebo obdržených brankách, trestné minuty apod., se přidají i další sledované údaje. Mimo jiné úspěšnost střelby a vhazovaní, čas hráče strávený na ledě, počty střídání, blokování střel nebo hitů. „Chceme tak odstranit dluh, který má nejvyšší soutěž vůči fanouškům i odborníkům. Podrobné statistiky patří k nástrojům, bez kterých se současný lední hokej neobejde," uvědomuje si Král.

5 nejzajímavějších příchodů do ELH podle Sport.cz
JménoPostOdkudKam
Jaroslav BednářútočníkBern/Švýc.Slavia
Petr SýkoraútočníkDavos/Švýc.Pardubice
Tomáš Kaberleobráncevolný hráč v NHLKladno
Tomáš PöpperlebrankářLev/KHLSparta
Josef MarhaútočníkDavos/Švýc.Pardubice

V souladu s mezinárodními pravidly bude posuzováno i vyhození kotouče mimo kluziště. Hráč bude dvěma minutami potrestán pouze v případě, že puk vystřelí přes ochranné plexisklo či úmyslně. Ruší se tedy trest při poslání puku na střídačku nebo trestnou lavici. Kvůli snaze rozhodnout co nejvyšší počet zápasů v play off ve hře, a nikoliv samostatných nájezdech, se s výjimkou rozhodujících duelů bude nastavovat místo deseti o dvacet minut. Rozhodující utkání se budou tradičně hrát až do doby, než některý tým nevstřelí branku. V základní části zůstává pětiminutové prodloužení.

5 nejzajímavějších přestupů v rámci ELH podle Sport.cz
JménoPostOdkudKam
Tomáš RolinekútočníkPardubiceSparta
Petr TenkrátútočníkSpartaKladno
Radek DudaútočníkLiberecPlzeň
Lukáš PechútočníkKarlovy VarySparta
Lukáš MensatorbrankářKarlovy VaryPlzeň

Střelce a autory branek sice budou i nadále určovat hlavní rozhodčí, brankový videosudí však údaje ze záznamu zkontroluje a má pravomoc verdikt upravit. Vedení soutěže zároveň zrušilo padesátitisícové pokuty pro kluby za opakování sporných situací na kostce nad ledem.

Totožný však zůstává samotný herní systém. Po dvaapadesáti kolech základní části postoupí nejlepší šestka přímo do čtvrtfinále, týmy na sedmém až desátém místě si o něj zahrají v předkole. Nejhorší čtyři celky čeká skupina o umístění, dva nejslabší pak po jejím odehrání půjdou se dvěma nejlepšími celky první ligy do extraligové baráže. Play off se hraje na čtyři vítězné duely, nový mistr, který získá nový Pohár T. G. Masaryka, bude znám nejpozději 29. dubna.

5 nejzajímavějších odchodů z ELH podle Sport.cz
JménoPostOdkudKam
Jan KovářútočníkPlzeňMagbitogorsk/KHL
Tomáš HertlútočníkSlaviaSan Jose/NHL
Jakub KovářbrankářMountfield HKJekatěrinburg/KHL
Marek MazanecbrankářPlzeňNashville/NHL
Jakub SedláčekbrankářZlínRiga/KHL

Jako největšího favorita na titul vidí bookmakeři Tipsportu Spartu (5:1), následovanou Třincem (5,5:1) a Plzní (7:1), za nejpravděpodobnější účastníky baráže pak označují Karlovy Vary a Chomutov. Oproti loňské sezóně již nebude zápasy extraligy vysílat Nova, na ČT Sport se objeví vždy jedno střetnutí z každého kola.

Program 1. kola:
Čtvrtek
17:30 Litvínov - Zlín
18:20 (ČT Sport) Plzeň - Vítkovice
Pátek
17:00 Třinec - Liberec
18:00 Karlovy Vary - Chomutov
18:00 Kladno - Slavia
18:00 Kometa Brno - Pardubice
18:30 Sparta - Mountfield HK
Kdo vyhraje hokejovou extraligu v sezóně 2013/14?
Plzeň
12,7 %
Zlín
7,7 %
Slavia
7,3 %
Třinec
6 %
Sparta
14,5 %
Litvínov
4,4 %
Kladno
5,2 %
Vítkovice
6,3 %
Hradec Králové
3,9 %
Pardubice
9,6 %
Brno
15,2 %
Karlovy Vary
2 %
Chomutov
2,1 %
Liberec
3,1 %
Celkem hlasovalo 14334 čtenářů.

Reklama

Související témata: