Hlavní obsah

Retro dresy jsme moc nevnímali, pravil Piroš po památečním zápase Litvínova

Litvínov

Slavnostní rámec mělo úvodní utkání nového ročníku hokejové extraligy na litvínovském zimním stadiónu. Severočeský celek v duelu se Zlínem vstoupil do své pětapadesáté sezóny nepřetržité účasti v nejvyšší tuzemské soutěži. Domácí zápas odehráli v retro dresech bez log sponzorů a jen s nápisem Litvínov na prsou. Bojovalo se na ledové ploše bez reklam.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Litvínovského útočníka Martina Ručinského (vpředu vpravo) snaží před zlínskou brankou zastavit Zdeněk Okál.

Článek

Dlouhodobý přínos litvínovského klubu pro český hokej ocenil před úvodním buly i prezident ČSLH Tomáš Král. Fanoušci na zrekonstruovaných tribunách, na nichž se kvůli instalaci sedaček snížila kapacita ze sedmi tisíc na 6011 míst, se ale ještě nedočkali avizovaného návratu litvínovské ikony Jiřího Šlégra na extraligová kluziště.

Severočeši sice sahali po třech bodech, ale nakonec brali jen jeden po prohře 2:3 po samostatných nájezdech. Jak domácí hráči prožívali pro Litvínov nevšední zápas?

„Přiznám se, že jsme retro dresy moc nevnímali. Soustředili jsme se hlavně na vlastní utkání a chtěli jsme v něm uspět," pravil útočník Kamil Piroš, autor druhého litvínovského gólu. Jeho trefa znamenala vedení 2:1, a to chyběl domácím k výhře jen krůček. „Ale v tu chvíli jsem neuvažoval nad tím, že bych mohl rozhodnout zápas. Bohužel jsme pak udělali chybu a soupeř vyrovnal. V hokeji ani minutu před koncem nikdy nevíte, jak to dopadne.  A v nájezdech byl soupeř šťastnější," pokrčil rameny forvard.

Odchovanec klubu má v nové sezóně velkou motivaci. „Už vzhledem k té bohaté litvínovské tradici, kterou si připomínáme, toužíme hrát co nejvíc nahoře. Ale to se netýká jen nás, co jsme tady s hokejem začínali, ale i kluků, kteří do Litvínova přišli odjinud," podotkl Piroš.

Pavlík debutoval

Právě jedním z nováčků v kádru je obránce Filip Pavlík, akvizice z prvoligového Ústí nad Labem. „Věděli jsme, že budeme hrát na ledě bez reklam, což mi vyhovovalo. Bylo to dobré. Puk se vůbec neztrácel a měli jsme ho pořád na očích. Potěšila mě návštěva přes pět tisíc diváků," líčil Pavlík, který teprve sbírá zkušenosti. „V minulosti jsem odehrál jen tři zápasy za Třinec. A z Ústí jsem tři měsíce hostoval v pražském Lvu. Takže teď cítím větší šanci k prosazení. Jsem rád, že jsem se vešel mezi šest nasazovaných obránců. Na začátku sezóny máme dost sil a přeji si, abych v základní sestavě vydržel co nejdéle. Záleží na tom, jak trenéři posoudí moje výkony," mínil mladý obránce.

Kapitán Michal Trávníček pochválil zmodernizované prostředí domácího stánku: „Náš zimák si i po rekonstrukci zachoval svůj ráz a duch, jaký měl předtím. Jen si musíme zvyknout, že střídačky jsou na opačné straně."

Trenér Litvínova Vladimír Jeřábek nebyl ani po porážce vysloveně zklamaný: „Proti Zlínu se nám dlouhodobě nedaří, tentokrát jsme soupeře hodně potrápili a vítězství jsme měli na dosah. Obrana fungovala perfektně. Klukům celkově nemám co vytknout, snad jedině nevyužitou přesilovku v prodloužení. A pak přišla penaltová loterie se šťastnějším koncem pro hosty. Co se týče Jirky Šlégra, počítáme s ním momentálně jako s osmým obráncem, přičemž hrajeme na šest a tím sedmým je Pavelka."

Reklama

Související témata: