Hlavní obsah

Na Straku nikdo netlačil, aby hrál, ale plzeňský vůdce měl chuť a jen poslouchá své tělo

Martin KézrPrávo

Martin Straka zase kouzlí na plzeňském ledě. Přitom pořád není definitivně rozhodnutý, jestli má ještě pokračovat v hokejové kariéře. Do prvního zápasu mistrovského klubu, který vlastní, ale 41letý útočník nastoupil a dvěma góly přispěl ke skalpu Vítkovic.

Foto: Petr Eret, ČTK

Kapitán plzeňských hokejistů Martin Straka dal Vítkovicím dva góly.

Článek
Fotogalerie

„Vše záleží jen na mém zdraví. Poslouchám, jak tělo zareaguje na zátěž a co mně dovolí. Cítil jsem se ale v posledních dnech dobře, tak jsem řekl, že do toho jdu hned od začátku," tvrdil Straka. V okamžiku, kdy jsou na marodce Škodovky hned tři útočníci (Kašpařík, Hollweg i J. Sýkora), neměl ani moc na výběr. „Nemusel nic říkat. Dali jsme ho do první lajny a bylo," usmál se Strakův starší bratr Michal v roli asistenta kouče.

„Ne, nikdo mě nikam netlačil. Nechali to všichni jen na mně, ale těšil jsem se. Nechci ale dělat nějaká unáhlená prohlášení, zatím půjdu zápas od zápasu a kdybych nemohl, tak prostě nenastoupím," tvrdil plzeňský kapitán, jenž v přípravě odehrál pouze dvě utkání a po nich musel podstoupit delší regeneraci. Proto byl hodně potěšen, že se mu v posledních dnech ani neozvala bolavá záda.

U Straky navíc platí, že jak minulou extraligovou sezónu skončil, tak tu letošní začal. Koncem dubna gólem v prodloužení sedmého finálového utkání ve Zlíně zařídil mistrovskou korunovaci, včera cestu za obhajobou titulu načal trefou po 26 vteřinách hry. „Lepší začátek jsme si vysnít nemohli. Hodně to pomohlo týmu i mně osobně," mínil Straka.

Straka: Pokud budu fit, chci hrát i v Liberci

Protože v Litvínově, kde začali hrát o padesát minut dřív, se muselo na gól čekat až do druhé třetiny, stala se plzeňská ikona i prvním střelcem nového extraligového ročníku. Aby toho nebylo dost, 97 sekund před koncem druhé třetiny se Straka ranou zápěstím zapsal mezi střelce gólů i podruhé. „Měl jsem chuť, dařilo se celému mužstvu," přiznal.

„Nic mě nebolelo a teď záleží, jak na tom budu, až se ráno vzbudím. Pokud se ale budu cítit fit, chci hrát i v neděli v Liberci," líčil Straka, jenž byl vyhlášen nejlepším hráčem Plzně a sklidil ovace téměř šesti tisíc diváků v hledišti. „Slyšel jsem lidi, jak skandují moje jméno, ale pro mne jsou nejdůležitější tři body pro tým. Potřebujeme dobře rozjet sezónu, aby se nastolila pohoda," vykládal Straka.

Jen slova chvály měl pro lídra týmu kouč Milan Razým. „Předvedl takový výkon, že bych ho nějakým hodnocením jen zbytečně kazil slovy. Všem ukázal, jak skvělý hokejista to je a musíme mu jen popřát pevné zdraví. Kdyby neměl dál hrát, byla by to veliká ztráta hlavně pro fanoušky," mínil plzeňský trenér.

Reklama

Související témata: