Hlavní obsah

Šlégr: Už zase držíme pohromadě, to předtím nefungovalo

MIchal Osoba, Josef PešoutSport.czPrávo

Už před úterním závěrečným kolem základní části Tipsport extraligy je rozhodnuto o všech postupujících do vyřazovací části. Dobrým finišem do osmičky proklouzli hokejisté Litvínova, které čeká v úvodním kole play off Zlín. Zkušený obránce Severočechů Jiří Šlégr v rozhovoru pro deník Právo přiznává, že hlavní zbraní byla soudržnost týmu. Jako tým držíme pohromadě, to v době naší krize nefungovalo," říká Šlégr.

Článek

Na poslední chvíli proklouzl Litvínov do play-off, dopřáli jste si s týmem oslavu? Šli jsme si s klukama sednout, popovídat si. Ale řekli jsme si, že postupem to nekončí a že se pokusíme, aby čtvrtfinále pro nás nebylo konečnou.

I když cesta do elitní osmičky nebyla hladká, vy jste pořád vystupoval jako optimista. Byl nějaký okamžik, kdy ve vás byla jen malá dušička? Samozřejmě hodně zklamaný jsem byl po domácí prohře se Slavií. Ten zápas jsme měli skvěle rozehraný, ale nedotáhli ho do konce. Byl jsem z toho dost špatný stejně jako Robert Reichel, ale pořád jsme věřili, že máme na to, abychom se ještě zvedli.

A podařilo se. Co bylo oním impulsem, že se tým dokázal zvednout? Muselo to začít od přístupu hráčů. Spadli jsme dolů a z toho se strašně těžko vylézá. Důležité však je, že jako tým držíme pohromadě, to v době naší krize nefungovalo.

Během zmiňované krize už si na vás dělaly choutky jiné týmy, které měly výrazně větší naděje na play-off. Zvažoval jste odchod z Litvínova? To víte, že jsme o tom s Martinem Ručinským přemýšleli. Ale po delších úvahách jsme se rozhodli, že ještě nejsme tak daleko od playoff a že zůstaneme.

Ve čtvrtfinále vás čeká vítěz základní části Zlín. Věříte si na něj? Bilance zápasů v základní části hovoří pro Litvínov. Kdybychom si nevěřili, nemá cenu tam jezdit. Zlín má velmi silné mužstvo a my se musíme spolehnout na perfektní obranný systém, nemůžeme s ním hrát nahoru dolů.

Moc nechybělo a místo playoff jste touto dobou už hrál v zámoří. Jak jste prožíval předminulý týden jednání o zrušení sezóny v NHL a jejím málem zmrtvýchvstání? Abych řekl pravdu, při posledním jednání, které proběhlo po oficiálním zrušení sezóny, jsem byl přesvědčený, že se hrát začne. Ale když jsem pak mluvil s hráči, kteří u jednání seděli, byl jsem překvapený, že obě strany nebyly tak blízko dohodě, jak se psalo.

Přál jste si, aby sezóna začala? Vůbec jsem o tom nepřemýšlel, protože jsem tady bojoval o playoff. Já ani Martin Ručinský navíc nemáme v NHL smlouvy, takže by to pro nás bylo ještě složitější.

Zkuste si zatipovat, jak bude další vývoj vypadat. Vsadil byste si, že se v říjnu začne hrát? Takový blázen, abych si na to vsadil, nejsem. Teď si podle mě obě strany dají pauzu, pak se všechny návrhy smetou ze stolu a začne se znovu.

Už jste se s Martinem Ručinským a Robertem Reichlem domlouvali, co s vámi bude dál, pokud se v zámoří nezačne hrát? Kdepak, na to teď vůbec není čas. Po sezóně si sedneme a pobavíme se o tom.

Vynechaná sezóna NHL způsobila, že mistrovství světa by mělo být letos skutečně hvězdné. Může podle vás dosáhnout úrovně olympiády či Světového poháru? Tak bych to neviděl. Když se hrála olympiáda, byla NHL rozjetá, teď dost kluků nehraje a naskočit do turnaje, který má kolem deseti zápasů, je pro ně dost velké riziko.

Reklama

Související témata: