Hlavní obsah

Ton vstoupil do sparťanské historie. Je to nádhera, když vám celá hala aplauduje, liboval si

Praha

Trestných střílení proměnil v kariéře už mnoho. Jedno z nich ale z paměti asi nikdy nevymaže. Hokejový útočník Petr Ton se díky úspěšně zvládnutému pátečnímu nájezdu nesmazatelně zapsal do sparťanské historie. Jeho gól, kterým srovnal stav extraligového duelu s Plzní na 1:1, byl jeho 255. v rudém dresu, za což sklidil bouřlivé ovace více než šesti tisícovek diváků v hledišti. Nebylo divu, brzy čtyřicetiletý forvard se totiž stal nejlepším střelcem v dějinách klubu (dosavadní rekord držel Jiří Zelenka s 254 brankami). "Je to vynikající pocit, člověk to však ocení až s odstupem času," přiznal kanonýr holešovického celku.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Sparťan Petr Ton (vlevo) se spolu s Jaroslavem Hlinkou raduje z gólu.

Článek

Dnešní gól proti Plzni vás posunul do čela historického žebříčku střelců Sparty. Jaké jsou vaše pocity? 

Vynikající. Je to nádherné, když vám celá hala aplauduje. Je to takové ocenění za těch deset let, co jsem tady. Člověk si toho hrozně moc váží a asi to ocení až s odstupem času.

Myslel jste před před provedením trestného střílení na to, že můžete milník překonat? Byl jste před nájezdem nervóznější než jindy?

V danou chvíli na to nebyl čas. Soustředil jsem se jen na Lukáše Mensatora, s nímž mám špatnou bilanci. Měl jsem připravené dvě varianty, jak zakončit. Když to vyšlo, hrozně se mi ulevilo. Všechno to ze mě spadlo. Jsem strašně rád, že to mám za sebou.

Schoval jste si na památku puk?

Jarda Hlinka mi nechal oba dva, tedy i ten, kterým jsem rekord vyrovnal (v úvodním kole proti Hradci). V kabině po druhé třetině s Plzní jsem si je pak musel označit, abych poznal, který je který.

Byl jste jednou z hlavních postav celého zápasu. Zařídil jste vyrovnání a ve třetí třetině přihrál Buchtelemu na důležitý třetí gól, kterým jste soupeři odskočili na dvoubrankový rozdíl. Takže spokojenost?

Od toho tu jako ofenzivní hráč jsem, abych týmu pomohl. Kdyby to tak bylo v každém zápase, tak jedině dobře. Ale víme, že pokaždé to jednoduché není.

Jak celkově hodnotíte zápas s Plzní, které jste připravili první porážku v novém ročníku Tipsport extraligy?

Bylo to ubojované. Myslím si, že jsme od začátku šli za vítězstvím. Z první přesilovky soupeře jsme sice inkasovali gól, aktivitou a pohybem jsme si ale vytvořili fauly, nebo gólové příležitosti, které jsme dneska na rozdíl od duelu s Chomutovem proměnili.

Před začátkem sezóny jste věděl, že k vyrovnání střeleckého rekordu Jiřího Zelenky vám chybí jedna trefa. Hned v prvním kole proti Hradci jste Zelenku na čele žebříčku dostihl a dnes i překonal. Čekal jste, že by to mohlo přijít tak brzy?

Sezóna je dlouhá, chyběl mi jeden gól. V duši jsem doufal, že to přijde, i když asi ne po třech kolech. Říká se, že začátky sezóny mám špatné. Soustředil jsem se hlavně na tým, abychom vyhrávali.

Jste kladenským ochovancem. Snil jste někdy o tom, že budete nejlepším střelcem Sparty?

Řada fanoušků by si na to nevsadila, když jsem přišel do Sparty někdy až ve třiceti letech po šesti letech strávených ve Finsku. Hráči tenkrát končili ve čtyřiatřiceti či pětatřiceti letech. Nečekal jsem to. Hráči se musí vyhýbat zranění a musí mít důvěru. Je potřeba také být ve správný čas na správném místě a mít dobré spoluhráče.

Za pár dní vám bude čtyřicet let (8. října). Krásný narozeninový dárek, souhlasíte?   

Já myslím, že ještě nějaký dárek bude. I když se už teda blíží, díky za připomenutí...(úsměv)

Kdo vám rekord nejvíc připomínal?

Asi maséři, ale také kamarádi, kteří tady dneska byli. Gól věnuji Martinu Štrbovi a Radku Philippovi, kteří mě velmi povzbuzovali. Martin Štrba byl jedním z nejlepších levých křídel, se kterým jsem mohl nastupovat. Prožíval jsem teď těžký období, člověk musí trenérovi pořád něco dokazovat, nebyl jsem úplně spokojený, ale včera před zápasem mi hodně pomohl Radek Philipp.

Jaké byly oslavy se spoluhráči na ledě?  

Málem mě umlátili, strkali mi smradlavý rukavice do obličeje. Ale doopravdy to byl příjemnej pocit. (úsměv)

Jak budete nyní slavit? 

Žádná oslava nebude. Za 48 hodin zase hrajeme zápas a zítra ráno máme v 10 hodin trénink.

Jaké jsou vaše další cíle?

Jsou to ty týmové. Jsem rád, že jsem ve Spartě mohl zůstat, je to tým, který má vždycky ty nejvyšší ambice.

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Sparta 52 208 : 100 110
2 Třinec 52 163 : 132 95
3 Plzeň 52 133 : 118 94
4 Zlín 52 136 : 119 90
5 Hradec Králové 52 125 : 110 90
6 Brno 52 126 : 124 87
7 Pardubice 52 150 : 139 83
8 Vítkovice 52 162 : 146 82
9 Liberec 52 147 : 155 78
10 Slavia 52 134 : 136 72
11 Litvínov 52 106 : 122 71
12 Karlovy Vary 52 114 : 147 66
13 Kladno 52 98 : 154 47
14 Chomutov 52 91 : 191 27

Reklama

Související témata: