Hlavní obsah

Balaštík měl největší obavy z litvínovského Čalouna

PRAHA

Podruhé za sebou se zlínský útočník Jaroslav Balaštík stal nejlepším extraligovým střelcem. Zatímco v loňské sezóně si prvenství zajistil 29 vstřelenými brankami v základní části, letos svůj osobní rekord ještě o jeden zásah překonal. Prvenství tak uhájil i před skvěle finišujícím Janem Čalounem z Litvínova.

Článek

Balaštík si cení toho, že dokázal zvítězit v prestižní soutěži i přesto, že kvůli výluce NHL působí v české extralize mnoho hráčů ze zámoří. "Prosadil jsem se v obrovské konkurenci, a to mě těší dvojnásob," řekl pětadvacetiletý Balaštík.

Uznal, že za svůj osobní úspěch vděčí spoluhráčům z první zlínské pětky. "Kluci mi hodně pomáhali, mají na tom obrovskou zásluhu. Bez nich bych to měl mnohem těžší a kdoví, jestli bych to bez nich dokázal. Patří jim velký dík," doplnil kanonýr týmu Hamé.

Starosti dělala forma Čalouna

Reprezentační křídelník dlouhou dobu vévodil tabulce střelců a vedle celkového prvenství stále více myslel na překonání osobního maxima. Jenže v době, kdy měl na kontě 27 zásahů, na něj dolehla krize. V sedmi zápasech za sebou neskóroval.

V té dobu asi jen málokdo věřil, že vysněné mety 30 gólů opravdu dosáhne. Ale po návratu z turnaje Euro Hockey Tour ve Švédsku mu stačily jen dva duely ke splnění předsezónního cíle. "V tu chvíli se mi opravdu ulevilo," přiznal Balaštík.

V závěru základní části extraligy mu největší starosti dělala skvělá forma litvínovského kanonýra Jana Čalouna. Ten po návratu z ruského Novosibirsku dosáhl průměru více než jedné branky na zápas, v 24 duelech vstřelil 26 gólů.

Sazbu určili spoluhráči

"Pomalu jsem z něj dostával strach. Je skvělým střelcem, dokazuje to už několik let. Jsem rád, že z Ruska nepřišel do extraligy o čtrnáct dní dřív, protože by to mohlo dopadnout úplně jinak," usmíval se Balaštík.

Je pokladníkem zlínského mužstva, tentokrát však naopak určovali jeho týmoví kolegové, o jak velký finanční obnos obohatí hráčskou kasu sám správce týmových financí. "Trošku jsme smlouvali a nakonec se rozumně domluvili. Tisícovka za každý vstřelený gól to ale určitě nebude, to by mě vyšlo hodně draho," dodal král extraligových střelců z posledních dvou sezón.

Reklama