Hlavní obsah

Show začíná, hokejové play-off je za dveřmi

PRAHA

Hokejová Tipsport extraliga dopsala poslední kapitolu své základní částí a oddělila úspěšné od těch, kteří ročník zhodnotí jako nevydařený. Letošní sezóna byla výjimečná, podobná shoda okolností jí ještě nikdy nenahrála. Slavná zámořská NHL si pod sebou uřízla větev, když hráči nedokázali s majiteli nalézt společnou řeč, a z toho těžila česká soutěž.

Článek

Extraligu okořenily hvězdy NHL, úroveň nejvyšší české soutěže se výrazně zvedla. Opět platilo, že kdo má peníze, může si výskat. O tom mohou vyprávět v Jihlavě nebo Vsetíně, kteří museli jen smutně sledovat, jak kvalitní borci z NHL míří do celků protivníků.

Kdo se podle vás stane vítězem play off?
Hlasujte v anketě na konci článku!

Některé hvězdy se jen těžko smiřovaly s úrovní soutěže, někdo se s ní nesrovnal a radši odešel do zahraničí. O těžkém přizpůsobení se přesvědčili v Pardubicích. Suverénní vítěz loňské základní části se v úvodu trápil a probrala jej až obligátní výměna trenérů. Po jasné výhře 8:3 v závěrečném utkání ve Znojmě skončily za silným duem Zlín - Sparta.

Konečné pořadí základní části jen potvrdilo postavení celků na pomyslném klubovém žebříčku v České republice. Výhra Zlína jako obhájce se dala předpokládat, stejně jako postavení Slavie, Sparty a Pardubic v elitní čtyřce.

Poslední místo Jihlavy se čekalo

Jen málokdo také nečekal, že se Jihlava bude ostatním týmům extraligy dívat na záda. Svoji příslušnost mezi elitou bude muset obhájit v nepříjemné baráži s nejlepším celkem 1. ligy.

Svůj cíl, postoupit do play-off, se nepodařilo splnit Plzni a Znojmu. Dvěma celkům, se kterými se pro vyřazovací boje před sezónou počítalo. Znojmu se nepodařilo angažmá zámořských posil, Plzeň se po většinu ročníku hledala. Martin Straka sám na vše nestačil.

Co vybrat jako nejpříjemnější překvapení sezóny? To, že bodování vyhrál "domácí" Michal Mikeska? Obhájenou korunu střelců Jaroslava Balaštíka? Nebo výkony mladičkého Tomáše Pöpperleho? Pozoruhodných výkonů viděli fanoušci i odborníci více. Ale je jasné, že to nejlepší všechny ještě čeká. V play-off.

Boj o místa na šampionát

Po třech letech se fanoušci mohou opět těšit na turnaj za účasti největších světových hokejových hvězd. Od olympiády v Salt Lake City nebyl žádný turnaj, pořádaný IIHF,  tak obsazený, jak pravděpodobně bude letošní světový šampionát ve Vídni.

A tento fakt dodává mimořádný náboj play-off české extraligy. Kouč reprezentace Vladimír Růžička sice řekl, že tým pro MS má z větší části hotový, přesto šance stále žije. Pokud někdo zazáří ve vyřazovací části, může si vysloužit "vstupenku" na šampionát.

Jisté je, že příznivci hokeje se mají na co těšit. Play-off slibuje velkolepou podívanou, ve které může uspět kdokoliv. Jasného favorita nelze odhadnout. Stačí se podívat na play-off první ligy, kde na hranici vyřazení stojí obrovský favorit z Českých Budějovic.

Reklama