Hlavní obsah

Vítkovický tahoun Kubina vzývá vítězného ducha z Tampy

Na vrchol sezóny se třese, přestože v banku není zdaleka tolik jako před rokem. Hokejový obránce Pavel Kubina, který je stále aktuálním držitelem Stanleyova poháru s Tampou Bay, povede Vítkovice do boje o trofej pro mistra české extraligy. "Vždycky chci vyhrávat a neřeším, jestli jde o NHL nebo extraligu," prohlásil Kubina, který bude mít zvláštní primát.

Foto: ČTK

Pavel Kubina má zkušenosti s tvrdou hrou z Tampy Bay - ilustrační foto.

Článek

Dva roky bude majitelem Stanley Cupu, i když jej vyhrál jen jednou. Může za to výluka, která v zámoří zhatila sezónu. Kubina se tak bude rvát o pocty doma.

Čas před úvodním duelem čtvrtfinálové série se Spartou se krátí a robustní zadák Tampy Bay Lightning začíná vnímat lehké mrazení. "Určitě už to cítím. Play off je vrchol celé sezony, museli jsme vybojovat dvaapadesát zápasů, abychom se tam dostali. Je to svátek, v play off se hraje nejlepší hokej," popsal kouzlo vyřazovacích bojů.

Sedmadvacetiletý bek zažije atmosféru bitvy o český hokejový trůn vůbec poprvé. Nečeká však, že napětí na stadionech se bude propastně lišit. "Myslím si, že to bude podobné jako v NHL. Ale jasně, srovnávat to nemůžu, play off jsem v Česku ještě nikdy nehrál. O to víc se na to už těším," řekl Kubina.

Kubina možným klíčem k úspěchu

Pro Vítkovice by mohl být klíčem k úspěchu. Má zkušenosti z náročných zápasových maratónů za Atlantikem a mohl by ovládat triky, které před rokem posunuly podceňovanou Tampu mezi vítěze NHL. "Pro kluky možná pár rad mám, ale jestli budou užitečné, to se teprve ukáže," prohlásil tajemně Kubina. Detaily si nechává pro sebe. "Nebudu to přece říkat nahlas." Přeje si ale, aby v kabině ostravského celku zavládl vítězný duch, který v loňském play off bděl nad úspěšným tažením mužstva z Floridy.

Zatímco v zámoří si týmy zejména ve vyřazovací fázi sezony potrpí na pověrčivost a zvláštní tradice, klubové rituály v tuzemsku nemají takové kořeny. "V Tampě se celý rok nesmí vstoupit na klubový znak, který je na koberci uprostřed šatny," uvedl Kubina. Ve Vítkovicích nic takového kapitán ještě nezavedl. "Zatím jsem nad tím neuvažoval. Ale určitě něco vymyslíme," ujistil.

Protihráče nebude dráždit

Vítkovický kolektiv se tak stmelí pravděpodobně některým z vizuálních prvků. "Buď půjdou dolů vlasy, nebo se přestaneme holit. Zatím jsme se ještě nijak nerozhodli," řekl Kubina.

Sestava Sparty je plán jmen jeho souputníků z NHL. Kubina si nejvíce rozumí s hráči, které potkal v reprezentaci. "Největší kamarád jsem asi s Martinem Havlátem, Davidem Výborným a Honzou Hlaváčem. Ale zatím ještě žádné hecování neproběhlo. Nebudu je dráždit," smál se.

Jeden z nejuznávanějších českých beků NHL by v hokejové válce mezi Prahou a Ostravou mohl mít motivační faktor navíc. Sparta je úhlavním nepřítelem příznivců fotbalistů Baníku, k nimž se statný obránce hrdě hlásí. "Ne, fotbal do toho tahat nebudu," opáčil s úsměvem. "Ale platí to i v hokeji. Hrát proti Spartě je vždycky prestižnější než proti komukoliv jinému," připustil.

Reklama