Hlavní obsah

Litvínov si na Zlín věří, Sparta favoritem

PRAHA

Dvěma zápasy odstartuje v pátek čtvrtfinále play-off hokejové extraligy. Obhájce titulu ze Zlína se v domácím prostředí střetne s Litvínovem, pražská Sparta vyzve v holešovické T-Mobile Areně Vítkovice. Srovnání prvních dvojic play-off a jejich šance na postup do semifinále odhaduje v následujícím rozsáhlém článku redakce Sport.cz.

Článek

Zlín vyhrál poprvé v historii klubu základní část nejvyšší soutěže a od posledního držitele titulu se očekává minimálně účast ve finále. Litvínov se naproti tomu dostal do play-off na poslední chvíli, ale je to velmi nevyzpytatelný soupeř a zlínští na něj nemají nejlepší vzpomínky. Oba týmy na sebe totiž narazily v české novodobé historii v play-off dvakrát a pokaždé se z postupu radovali Severočeši.

Ve čtvrtfinále sezóny 1995/96 vyhráli hokejisté Chemopetrolu 4:1 na zápasy, v roce 2000 zvítězili 3:1. Právě na play-off před pěti lety v Litvínově rádi vzpomínají, tehdy totiž postoupili do čtvrtfinále ze sedmého místa a zaskočili druhý nejlepší tým základní části.

Kdo se stane prvním semifinalistou play-off?
Hlasujte v anketě na konci článku!

Mezi pamětníky série z roku 2000 byl i Robert Reichel, jenž bude tentokrát Litvínovu na začátku čtvrtfinále chybět. Reichel se zotavuje po operaci natrženého svalu na levé ruce a podle svých slov určitě nestihne první dva zápasy série. Další útočná hvězda Litvínova Martin Ručinský se kvůli operaci břišních svalů ve čtvrtfinále neobjeví vůbec.

Že souboje mezi Zlínem a Litvínovem jsou plné zvratů, a že se můžeme ve čtvrtfinálové sérii dočkat překvapení, potvrzuje i letošní sezóna. Ani jeden ze soupeřů totiž při vzájemných zápasech nedokázal vyhrát zápas na domácím ledě. Naposledy minulou neděli dokázal Litvínov překvapivě vyhrát ve Zlíně 2:0.

HAMÉ ZLÍN - CHEMOPETROL LITVÍNOV
Hraje se: 4., 5., 8. a 9. března, případné další utkání 12., 14. a 16. března
1BRANKÁŘ2-
Zlín se opírá o spolehlivého Igora Murína (průměr 1,71//úspěšnost přes 94%), který v základní části sedmkrát vychytal čisté konto. Pokud by se nedařilo slovenskému mágovi, je připraven jej zdatně nahradit Martin Altrichter. V brance Litvínova je objevem letošní sezóny Kamil Jarina (2,50//93%). Jeho nevýhodou může být fakt, že extraligové play-off zažije prvně v kariéře. Vychytaná nula minulý týden právě ve Zlíně však napovídá, že je v dobré formě.
1OBRANA3-
Zlínští se mohou pyšnit nejlepší defenzívou v lize, které kralují bratři Hamrlíkové. Během základní části inkasovali Medvědi 102 branek, což je v průměru méně než dva góly na zápas. Litvínov má v obraně dvě výrazné osobnosti, ale zatímco Jiří Šlégr se po delších rozpacích v extralize zorientoval, Martin Škoula má nelichotivou bilanci v hodnocení plus/minus (-8 bodů).
1ÚTOK2
Tradiční oporou Zlína je elitní útok vedený Petrem Leškou s nejlepším střelcem základní části Jaroslavem Balaštíkem a zámořskou posilou Martinem Eratem. Navíc je tu nezdolný bojovník Petr Čajánek a své schopnosti ještě ukáže i Radek Bonk. Litvínov se musí obejít bez lídrů Ručinského a Reichla, ale poslední zápasy ukázaly, že se tým dokáže semknout i bez jejich pomoci. Famózní formu má Jan Čaloun, a daří se i navrátilcům Ivo Prorokovi a Jindřichu Kotrlovi.
Souboje v sezóně: 1:0PP (v Litvínově), 3:4 (ve Zlíně), 3:2 (v Litvínově), 0:2 (ve Zlíně)
60 %ŠANCE  NA  POSTUP40 %
Pozn.: hodnocení je uváděno podle školní stupnice, ortel představuje procento důvěry redakce v postup týmu.
1,25:1Kurzy Tipsportu na postup3,20:1

Šimíčkova motivace

To Sparta má v letošní sezóně proti Vítkovicím výrazně lepší bilanci, mužstvo z Ostravy si na ně přišlo pouze jednou, když doma vyhrálo 4:3. I proto jsou Pražané jasnými favority série, a to i přes poněkud nepřesvědčivé výsledky v závěru základní části.

Spoléhat přitom budou především na střeleckou produktivitu a nejvyrovnanější brankářskou dvojici v lize. Kdo nastoupí proti Vítkovicím poprvé, hodlá Sparta odtajnit až v den zápasu. Ať už ale nastoupí velezkušený Petr Bříza nebo ve výborné formě chytající Tomáš Pöpperle, nebudou to mít vítkovičtí střelci jednoduché.

Jeden z nich ale bude mít speciální motivaci uspět. Roman Šimíček je odchovancem Vítkovic, ale ještě v loňské sezóně oblékal sparťanský dres s céčkem na prsou. Po konci loňské sezóny jej však Sparta poslala na hostování zpátky do Vítkovic, nyní může dokázat, že udělala chybu.

SPARTA PRAHA - VÍTKOVICE
Hraje se: 4., 5., 8. a 9. března, případné další utkání 12., 14. a 16. března
1BRANKÁŘ3
Sparta má jednoznačně nejlepší a nejvyrovnanější brankářskou dvojici soutěže. Petr Bříza (2,23//93%) našel v letošní sezóně nečekaného konkurenta v Tomáši Pöpperlem, který kraluje brankářským statistikám (1,58//95%).  Ve Vítkovicích byla situace složitější, ale po výměně Martina Pruska se jedničkou definitivně stal Marek Pinc.
2OBRANA3
Sparta nemá v obraně nějak výraznou osobnost, ale její defenzíva působí vcelku kompaktním dojmem. Nejproduktivnějším bekem Sparty v základní části byl Karel Pilař, Martin Richter má tradičně skvělá čísla ve statistice plus/minus. Vítkovickou defenzívu posílili díky výluce v NHL Pavel Kubina a Marek Malík, ale sami na vše nestačí a někdy nejsou dostatečnými oporami týmu ani oni sami.
1-ÚTOK3
Když se Spartě nedaří v obraně, dokáže ještě zápasy rozhodnout její produktivita v útoku. Útočná síla Sparty stojí především na čtveřici posil z NHL, především prvním útoku Výborný, Nedvěd, Hlaváč. V důležitých okamžicích dokáže zabrat i Martin Havlát, v těžké konkurenci se neztrácejí ani Petr Ton a Martin Chabada, navíc jsou v záloze hráči jako Kratěna, Broš, Marek nebo mladíček Olesz. Světlými body vítkovické ofenzívy jsou jen Zbyněk Irgl a Vladimír Vůjtek, případně zkušený Jan Peterek. Za očekáváním zůstávají Burger a Šimíček.
Souboje v sezóně: 4:3 (v Praze), 2:2 (v Praze), 3:4 (v Ostravě),  2:1 (v Ostravě)
80 %ŠANCE  NA  POSTUP20 %
Pozn.: hodnocení je uváděno podle školní stupnice, ortel představuje procento důvěry redakce v postup týmu.
1,27:1Kurzy Tipsportu na postup3,10:1

Reklama