Hlavní obsah

Sparta stihla za šest zápasů už 28 gólů, čtvrtinu z nich dal Ton

Praha

Již osmadvacet gólů za úvodních šest kol nového ročníku extraligy stihli nastřílet hokejisté Sparty, a potvrzují tak ofenzivní sílu. O čtvrtinu branek se postaral kanonýr Petr Ton, který je jedním z mála starších hráčů dlouhodobě oblékajících dres Pražanů, jenž v týmu při jeho obměně zůstal. A i když za pár dní oslaví čtyřicetiny, jasně dokazuje, že ještě nepatří do starého železa. V pátek svým prvním hattrickem v sezóně přispěl k vysoké výhře 8:3 nad Třincem.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Sparťan Petr Ton se raduje z branky.

Článek

Ton stihl všechny trefy již během úvodní třetiny, přičemž poprvé rozjásal fanoušky už po sedmi vteřinách. "Překvapilo mě to. Je pravda, že to máme sehrané jako signál, že to člověk zkusí hned ze středního pásma, když se vyhraje vhazování, ale že by to šlo takhle na dvě přihrávky, aby byli dva sami na bránu, to se moc často nestává," připustil Ton v rozhovoru s novináři.

Speciální recept na gólmana Šimona Hrubce, jehož svým střeleckým galapředstavením pomohl po první části vyhnat z branky, ale prý nemá. "Já toho brankáře skoro neznám. Je pravda, že loni odchytal pár zápasů v play off, ale já si ho moc nepamatoval. Třikrát jsem vystřelil na branku a dal tři góly, takové utkání si budu asi pamatovat navždy," uvedl Ton.

V úvodních minutách třetího dějství se dokonce mohl z trestného střílení zapsat mezi střelce počtvrté, ale proti Branislavu Konrádovi neuspěl. "Díky tomu, že jsme vyhráli, to tolik nemrzí. Podvědomě jsem však zklamaný; počkal jsem si na pohyb gólmana, ten ho udělal, ale já to podcenil. Myslel jsem, že ho lehce přehodím a nepovedlo se mi to. Byla to moje chyba, ale zapomenu na to rychleji, než kdyby se to stalo za nerozhodného stavu," konstatoval Ton.

Na kontě má kromě sedmi gólů i tři asistence a s deseti body je nejproduktivnějším hráčem celé soutěže. Připustil, že dobrý rozjezd mu hodně pomůže. "Už několik let slyším, že se rozjíždím až v listopadu. Já se při tom snažím hrát pořád stejně, letos je konečně ve statistikách vidět i čas na ledě, kdy se snažím dolovat z minima maximum. I proto si tohle období užívám. Většinou se ukázalo, že když tým šlapal, dokázal jsem se k tomu střelecky přidat," připomněl Ton.

Hokej si užívá

Střelecky se ale zatím daří celému týmu a Sparta dala suverénně nejvíc gólů. Druhým nejproduktivnějším celkem jsou Vítkovice (20), nikdo jiný už metu dvou desítek vstřelených branek nepokořil.

"Od toho se všechno odvíjí, jsem ofenzivní hráč, a když se na to pak nabalí ostatní hráči, tak si člověk hokej užívá. Trenérovi se pak kolikrát nelíbí, že je to nahoru dolů, ale když tým chytne chuť, je těžké to zastavit," konstatoval Ton. "Líbí se mi, že přijde šest tisíc lidí a my to nechceme jen odbránit, pořád se snažíme hrát. I když Tomášovi (Pöpperlemu) se to asi moc nelíbilo," jmenoval Ton s úsměvem sparťanského brankáře.

Zdá se, že v jedné útočné formaci by si mohli velice dobře sedět s Jaroslavem Hlinkou a Tomášem Rolinkem. "Já už jsem během těch šesti zápasů vystřídal snad šest spoluhráčů, různě se to prostřídalo. Sezóna je dlouhá, může se to ještě změnit. Důležité je, že se daří střílet góly všem formacím. Všem se pak hraje lépe, i když jsme teď ve Spartě suverénně nejstarší lajna," uzavřel Ton.

Reklama

Související témata:
  2 : 1 Třinec - Pardubice 2 : 1 přestávka Živě
20240420T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články