Hlavní obsah

Kysela: Pardubice jsou nejpřijatelnější soupeř

PRAHA

Z ofenzivy pardubických hokejistů jde strach, řada Hejduk, Mikeska, Bulis dokonce obsadila první tři místa v kanadském bodování extraligy. Kladenský útočník Robert Kysela, jehož tým se Pardubicím postaví v prvním kole play off, ale tvrdí: z první čtveřice týmů v tabulce nám tenhle soupeř padne nejlépe. Oba týmy si čtvrtfinálový duel vyzkoušely nanečisto už v úterý.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Kladno bude spoléhat na brankáře Orcta - ilustrační foto.

Článek

Zápas ve velkém nasazení vyhrály Pardubice, i když se jejich hráči před utkáním sotva vyleželi chřipky. Soupeři se prali o výsledek, jako kdyby si Pardubice chtěly Kladno udržet a to jim naopak hodlalo ze spárů pláchnout. Středočeši nakonec prohráli 2:5, třebaže po první části 2:1 vedli.

Kdo postoupí do semifinále play off?
Hlasujte v anketě na konci článku!

"V play off ale budeme daleko silnější, v Pardubicích jsme nebyli kompletní," řekl Kysela. Kladnu v úterý chyběl brankář Orct, nejproduktivnější bek extraligy Tomáš Kaberle a nerozlučná dvojice Patera, Procházka. Všichni před náročným vrcholem soutěže odpočívali.

Pardubice podle Kysely hrají mírně lehkovážně. A také kalkulování se soupeřem se jim prý může vymstít. Se Slavií se Východočeši přetahovali o to, kdo se vyhne Liberci. "Pardubice už loni poznaly, že se takhle mohou spálit, když hrály s Plzní. Ta měla být outsiderem, ale postoupila. Doufám, že se přepočítají i letos," přál si šestatřicetiletý útočník.

Play off naposledy před čtyřmi lety

Podle bilance ze vzájemných zápasů to vypadá, jako kdyby nejpříhodnějším soupeřem Kladna byla Slavia, kterou ve třech zápasech ze čtyř porazilo. "Jenže dva zápasy nám vyhrál Jágr," uznal Kysela.

Ostřílený matador si připomene atmosféru play off po dlouhé pauze. Naposledy hrál o titul před čtyřmi lety proti Spartě ještě v dresu Litvínova. S Kladnem zažil hned ve své první sezoně v klubu pád do první ligy, předloni s ním uspěl v baráži.

Letos se jeho tým musel vyrovnat s odchodem Jaromíra Jágra i Františka Kaberleho, dlouho chyběl i Jan Hrdina. "A Ivan Huml hraje po úrazu kolena teprve týden," popsal Kysela osud čtyř z pěti kladenských posil z NHL. "Přitom první čtyři kluby na hráčích ze zámoří stavějí," zdůraznil největší rozdíl mezi špičkou a jeho týmem.

Kyselova pověstná klička

Nejméně jednu výhodu ale Kladno má - samostatné nájezdy. Zatímco pardubického kanonýra Hejduka v úterním zápase při trestném střelení potupil náhradní brankář Kopřiva, Kladno má skoro bezchybné střelce. Martin Procházka se při nájezdech mýlí málokdy a Kysela je na ně vyhlášený specialista.

Jeho klička při nájezdu v sérii proti Spartě, při níž si puk posunul za sebe, přehodil si hokejku mezi nohy a pak z této těžké pozice švihem zamířil přesně pod břevno Břízovy branky, je ozdobou extraligové historie. Pardubický brankář Ján Lašák navíc poslední dvě trestná střílení nechytil - a pokaždé v rozhodujícím momentu, v prodloužení. "Lašáka neznám, ale určitě překonatelný je," věří si Kysela.

Není sám, komu se složení čtvrtfinálové dvojice zamlouvá. I podle pardubického lídra Michala Mikesky je soupeř jeho týmu ten nejpřijatelnější ze všech. V následujícím týdnu se rozhodne o tom, kdo z nich měl pravdu

Reklama

Související témata:
  Třinec - Pardubice dnes 17 : 00
20240420T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice