Hlavní obsah

Lašák se směje tvrzení, že neumí chytat trestná střílení

Pardubický brankář Ján Lašák z posledních osmi samostatných nájezdů šestkrát inkasoval a před play-off hokejové extraligy o něm kolují zvěsti, že trestná střílení chytat neumí. Slovenský gólman se ale těmto výrokům směje, opak je prý pravdou. V americké AHL měl podle svých slov nejvyšší úspěšnost z celé ligy a na MS 2002 vychytal Slovákům postup do finále.

Foto: www.kimshockey.com

Ján Lašák ještě v dresu Nashvillu.

Článek

Tehdy lapil všechny čtyři střely, nepřišel si na něj ani Näslund, jeden z velikánů NHL. "A v prvním utkání v NHL jsem chytil samostatný nájezd Tkachukovi," připomněl Lašák své slavné chvíle.

"Vidím, že tady v Čechách vznikla nová pohádka. V každém mužstvu, kde jsem hrával, jsem spoluhráčům říkal: 'Jezděte na mě, v nájezdech se vyžívám'," vyvracel Lašák zvěsti o tom, že otevřené duely s útočníkem nemá v oblibě.

Umí Lašák chytat trestná střílení?
Hlasujte v anketě na konci článku!

Při letošním světovém šampionátu v Praze však lašák v zápase o bronz nezastavil Američanům ani jednu střelu. "A teď ty dva v extralize a nová pohádka je na světě. V tom jste vy Češi velmi dobří. Na mně teď bude, jestli to vyvrátím, nebo potvrdím," řekl slovenský gólman. V letošní sezóně má bilanci vyrovnanou, trestné střílení chytil dvěma svým krajanům - libereckému Ratajovi a Radivojevičovi ze Vsetína.

Pětadvacetiletý rodák ze Zvolena tuší, že teď bude vystaven enormnímu tlaku. "Pardubice mě kupovaly hlavně pro play-off. Ale nechci o tom přemýšlet, protože pak vzniká větší tlak. Žádný gólman v extralize toho na sobě necítí tolik, co já," přiznal Lašák. Pardubice v historii získaly tři tituly, naposledy v roce 1989.

Nervozita jej prý ovšem nesvazuje. "Ani moc ne. Zvládl jsem už dost podobných situací," prohlásil. Určitá nervozita je ale podle něj pro brankáře důležitá. "Pak se dobře soustředí, nevymýšlí různé věci, všechno dělá jednoduše," vypočítal Lašák klady lehké trémy.

Kladno si na Lašáka věří, on si zas věří na něj

Na vrchol extraligy se ani nemohl speciálně připravovat. "Před dvěma týdny jsem chodil víc do posilovny. Ale pak jsem tři dny proležel s chřipkou a radši už jsem toho nechal," řekl Lašák. Jako jeden z mála pardubických hráčů před Kladnem varoval. "Nemyslím si, že by to pro nás měl být nejpřijatelnější soupeř. Kladno má velmi dobrý mix, má zkušené hráče, rutinéry, a pak mladé, kteří se budou rvát, a také výbornou dvojici brankářů. Určitě to bude velmi silný soupeř," tušil Lašák.

U kladenských útočníků příliš respektu nepožívá. Ještě před nedělním startem čtvrtfinálové série si proto neodpustil pro vyhrocenou atmosféru play-off typickou válku slov. "Že se mě nebojí? Já se zase nebojím jich, mám před sebou dobré obránce," uvedl.

Reklama