Hlavní obsah

Pardubice nechtěji dopustit loňský výpadek

PRAHA

V loňské sezóně vyhráli hokejisté Pardubic základní část extraligy, ale pak už ve čtvrtfinále senzačně vypadli s Plzní. Letos stejnou chybu opakovat nehodlají, i když jsou proti Kladnu znovu favority. To série mezi Slavií a Libercem slibuje vyrovnané zápasy od začátku do konce. Šance dalších účastníků čtvrtfinále na postup odhaduje redakce Sport.cz.

Foto: koláž Sport.cz

Hokejisté Pardubic patří k favoritům extraligy.

Článek

Souboje Pardubic s Kladnem budou přehlídkou sběratelů medailí z olympijských her a světových šampionátů. Kladenská dvojčata Pavel Patera a Martin Procházka mají na kontě po čtyřech titulech mistrů světa, světový šampionát vyhrál i Robert Kysela  a na straně Pardubic Jiří Dopita a brankář Ján Lašák. Procházka s Paterou byli také u zlatého triumfu na olympiádě v Naganu, stejně jako Dopita a Milan Hejduk.

Pod drobnohledem ale bude ve čtvrtfinále především pardubická řada Michala Mikesky s Janem Bulisem a Hejdukem na křídlech, nejproduktivnější trojice základní části extraligy. Elitní řada by měla být největší zbraní Východočechů stejně jako nejlepší přesilové hry v soutěži. Otázkou je, jak se Pardubice daly dohromady po prodělaném chřipkovém onemocnění.

MOELLER PARDUBICE  - RABAT KLADNO
Hraje se: 6., 7., 10. a 11. března, případné další utkání 13., 15. a 17. března
2BRANKÁŘ2
Více zkušeností z extraligových bitev má za sebou kladenský Zdeněk Orct, jenže toho často nechává na holičkách obrana. Proti Pardubicím chytal v letošní sezóně třikrát a dvakrát jej soupeř vyhnal z branky. Ján Lašák si vedl v sezóně dobře, ale pokud vyhoří, mají Pardubice v záloze jen mladého Hyláka a nerozchytaného Kameše.
3OBRANA3-
Útočně laděné Pardubice si na obranu moc nepotrpí. Výjimkou je snad jedině Petr Čáslava, nejlepší obránce extraligy v ceněné statistice plus/minus. Kladno má v obraně výraznou postavu v postavě Tomáše Kaberleho, ale za ním zeje velká propast.
1-ÚTOK2-
Pardubice nastřílely v základní části nejvíce branek, parádně válí nejproduktivnější útok extraligy Bulis-Mikeska-Hejduk. Ve statistikách se neztratil ani Petr Sýkora, play-off může polít živou vodou Jiřího Dopitu. Kladno se až příliš spoléhá jen na první útok Bílek, Patera, Procházka, hráči jako Kysela, Gardoň nebo Hrdina jen matně hledají formu.
Souboje v sezóně: 3:5 (v Kladně), 6:3 (v Pardubicích), 5:4 (v Kladně), 5:3 (v Pardubicích)
65 %ORTEL35 %
Pozn.: hodnocení je uváděno podle školní stupnice, ortel představuje procento důvěry redakce v postup týmu.
1,27:1Kurzy Tipsportu na postup3,10:1

Liberec si play-off české extraligy zahraje poprvé v historii klubu, což ale jeho hráče nijak nesvazuje. Sebevědomý tým by naopak favorita ze Slavie rád co nejvíce potrápil, nejlépe dokonce vyřadil. Spoléhat přitom bude především na brankáře Hniličku a šestici hráčských posil ze zámoří. Tygři si dali pro začátek jasný cíl - vyhrát alespoň jedno utkání v Sazka Areně, což se jim mimochodem v základní části nepodařilo.

Do přepychové haly ale na play-off pravděpodobně zamíří stovky, možná i tisíce věrných libereckých fanoušků a ti by svému klubu mohli vytvořit domácí prostředí. Ale třeba se tentokrát nedají zahanbit ani příznivci Slavie, kteří se během základní části v obrovském hledišti spíše ztráceli. Ať už se ale v Sazka Areně sejde jakékoli publikum, rozhodně bude mít na co koukat.

V žádné jiné čtvrtfinálové sérii totiž proti sobě nenastoupí tolik hráčů ze zámoří, hrajících v Česku jen díky výluce v NHL. Liberec má na soupisce útočníky Vrbatu, Nedorosta a Kotalíka a obránce Fischera, Kloučka a Modrého. Posledně jmenovaný se však zotavuje po zranění ruky a není jisté, zda nastoupí. Za Slavii hraje  pět hráčů, kteří v loňském roce nastupovali v NHL. V útoku řádí slovenská dvojice Žigmund Pálffy a Jozef Stümpel a důrazný Josef Vašíček, v obraně nastupují Jaroslav Špaček a Tomáš Žižka.

SLAVIA PRAHA - BÍLÍ TYGŘI LIBEREC
Hraje se: 6., 7., 10. a 11. března, případné další utkání 13., 15. a 17. března
1-BRANKÁŘ1
Petr Franěk se v play-off dostatečně otrkal v loňském tažení Slavie do finále, ale se zkušenostmi svého soka se měřit nemůže. Liberec udělal angažováním Milana Hniličky asi nejlepší trejd klubu za poslední roky. Právě zkušenosti dvojnásobného mistra světa mohou rozhodnout o úspěchu Liberce ve čtvrtfinále.
2OBRANA1
Obrana Slavie působila občas chaoticky. Jan Novák, Jaroslav Špaček či Petr Kadlec se rádi nechávají strhnout útočnou filozofií mužstva. Libereckým bekům kralují zámořské pilíře Jaroslav Modrý a Jiří Fischer, není snadné se prosadit ani přes obrovité řízky Valdemara Jiruše a Tomáše Kloučka.
1ÚTOK2
Slavia se může spolehnout na vyrovnanost všech útoků, ostatní o trochu převyšují jen posily ze zámoří Josef Vašíček, Žigmund Pálffy a Jozef Stümpel. Pozadu ale nezůstává ani Tomáš Vlasák, zápasy play-off mohou více rozžhavit výkony Michala Supa, své si ještě řekne Josef Beránek. Také Liberec spoléhá na hráče ze zámoří, tým táhne především lajna Kotalík, Vrbata, Nedorost.
Souboje v sezóně: 5:1 (v Praze), 2:1P (v Liberci), 3:2 (v Praze), 3:4 (v Liberci)
55 %ORTEL45 %
Pozn.: hodnocení je uváděno podle školní stupnice, ortel představuje procento důvěry redakce v postup týmu.
1,40:1Kurzy Tipsportu na postup2,50:1

Reklama