Hlavní obsah

Litvínov srovnal čtvrtfinálovou sérii se Zlínem

PRAHA

Vítěz základní části extraligy, celek Hamé Zlín, klopýtl na své cestě za obhajobou titulu. Ve druhém utkání čtvrtfinále litvínovští hokejisté dlouho nemohli překonat brankáře Zlína Igora Murína a až do 49. minuty po gólu Veselého prohrávali. Pak srovnal v přesilovce Šlégr a Zálešák o dvě minuty později poslal Litvínov do vedení. Zlín už odpověd nenalezl a po trefě Brandy do prázdné branky podlehl 1:3.

Článek

Litvínov bez zraněných obránce Skuhrovce a útočníka Jánského vsadil na hru pouze s třemi útočnými pětkami, trenéři Jeřábek a Rosol zařadili do útoku Patrika Martince na křídlo Balázse místo Trávníčka. Obezřetnost, tvrdost a hlavně pozorná defenziva patřily k hlavním zbraním hostujícího týmu, který se nenechal v úvodu zaskočit náporem hokejistů Hamé.

Klíčový okamžik zápasu
Úspěšná dorážka Zálešáka pouhé dvě minuty po vyrovnávací trefě Šlégra
Hvězda duelu
Jiří Šlégr - posila z NHL zahájila obrat svojí dělovkou v 49. minutě

Z tlaku si zlínští hokejisté vypracovali několik šancí, které ale vyřešil pozorně chytající Jarina. Z oboustranně tvrdé hry pramenila i nervozita a častá vyloučení, na která dopláceli v úvodu zejména hráči Litvínova. Po deseti minutách se nabídla Zlínu po vyloučeních Proroka, Šlégra a Martince dokonce téměř tříminutová početní výhoda pěti proti třem. Vedle toho si Kotrla a Branda vysloužili i osobní desetiminutové tresty.

V přesilovce měli sice domácí drtivý tlak, brankář Jarina byl ostřelován ze všech pozic, nervózně hrající hokejisté však postrádali v koncovce klid a hlavně přesnost. Oproti prvnímu utkání Chemopetrol vyrážel k rychlým protiútokům, ty však většinou končily střelami z větší vzdálenosti, které domácího brankáře Murína neohrozily.

Hru rozdrobily šarvátky

Neúprosný boj provázel i druhou třetinu, která byla rozdrobena do spousty osobních šarvátek. V rychlém hokeji na obou stranách dominovali oba brankáři Murín a Jarina. Týmu Hamé se v závěru druhé třetiny opět nabídla 25 sekund dlouhá přesilovka pěti proti třem po vyloučeních Kotrly a Gombára. Tentokrát už Zlín nezaváhal, střela Martina Hamrlíka se odrazila od chráničů brankáře Jariny pouze k Veselému, jenž v tísni dotlačil kotouč do sítě.

V závěrečné třetině se Litvínov pokusil náporem o zvrat, z výkonu domácího týmu vyzařovala křečovitost a obavy. Po zbytečném faulu Bonka ve středním pásmu nabídl tým Hamé soupeři přesilovou hru a v ní vynikl Čaloun: projel útočným pásmem a na modré čáře našel volného Šlégra, na jehož tvrdou střelu nestačil Murín reagovat.

Obětavě bojujícím litvínovským hokejistům dodalo vyrovnání sebevědomí. Pustili se do soupeře a o dvě minuty později přidal Zálešák druhý gól, když ze tří metrů doklepl odražený kotouč do horního růžku zlínské branky.

Domácím hokejistům se nabídla přesně dvě minuty před koncem ještě možnost vyrovnat, neboť po faulu ve středním pásmu musel na trestnou lavici Prorok. Zlín ale hrál přesilovku nervózně a nepřesně a teprve v poslední půlminutě se dostal ke hře bez brankáře. Jenže Zálešák pádem na obranné modré čáře vybojoval kotouč, který dojel Branda a pohodlně jej zasunul do opuštěné branky.

HC Hamé Zlín - HC Chemopetrol Litvínov 1:3 (0:0, 1:0, 0:3)
Branky a nahrávky: 37. Veselý (M. Hamrlík) - 49. Šlégr (Čaloun, Prorok), 51. Zálešák (Kotrla), 60. Branda (Zálešák). Rozhodčí: Mikula, Smeták - Gebauer, Lederer. Vyloučení: 8:14, navíc Kotrla, Branda 10 min, Prorok do konce zápasu (všichni Litvínov). Využití: 1:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 6367. Stav série: 1:1.
Zlín: Murín - M. Hamrlík, Blaťák, Tesařík, R. Hamrlík, Nosek, Galvas - Balaštík, Leška, Veselý - Čajánek, Bonk, M. Erat - Okál, Mokrejš, Kováčik - Záhorovský, M. Čech, Barinka. Trenéři: Bokroš a Stuchlík.
Litvínov: Jarina - Šlégr, Hranáč, Škoula, Ťupa, Kroupa, Poživil - Čaloun, V. Hübl, Prorok - Zálešák, Branda, Kotrla - Balász, P. Martinec, Gombár - Trávníček, Heinisch. Trenéři: Jeřábek a Rosol.

Reklama

Související témata: