Hlavní obsah

Zahraniční rozhodčí budou pískat extraligu i příští rok

PRAHA

Vybrané zápasy české hokejové extraligy pískali v letošní sezóně také zahraniční rozhodčí. Stalo se tak v rámci programu Mezinárodní hokejové federace IIHF, jehož prostřednictvím došlo k výměně hlavních arbitrů a delegátů mezi sedmi evropskými státy. Protože se nasazování zahraničních sudích v české extralize osvědčilo, počítá s ním česká strana i příští rok.

Článek

Během základní části pískalo českou extraligu celkem deset rozhodčích ze zahraničí. Po dvou zástupcích dodalo Finsko, Německo, Slovensko a Švédsko, desítku doplnili Rus Bulanov a sudí Kurmann ze Švýcarska. Ve většině zápasů byla jejich přítomnost znát a hráči si až na výjimky pochvalovali, že tvrdě trestali jinak pouštěné zákroky holí a nedovolené bránění.

Byli jste spokojeni se zahraničními sudími v extralize?
Hlasujte v anketě na konci článku!

"Pochopitelně, že někde se chyby vyskytly," přiznal pro Sport.cz předseda komise rozhodčích Pavel Halas "Například řízení slovenského rozhodčího Jonáka při utkání ve Znojmě nebo Henrikssona v Pardubicích, ale to k hokeji patří a i TOP mohou chybovat," nehodlal Halas předstírat, že bylo vše perfektní.

"Celkově ale byla APK s řízením zahraničních sudích spokojena a podobné zprávy mám i od kolegů ze Švýcarska, Švédska, Německa a Ruska co se týče účasti našich zástupců. Kritika na naše rozhodčí v zahraničí nezazněla jak v oblasti výkonů tak chování," pochvaloval si Halas. Česko v zahraničí zastupovali Milan Minář a Tomáš Turčan.

Českou extraligu pískali následující rozhodčí: Timo Favorin, Hannu Henriksson (Finsko), Thomas Schurr, Richard Schuetz (Německo), Vjačeslav Bulanov, Sergej Karabanov (Rusko), Peter Jonák, Rudolf Lauff (Slovensko), Tomas Andersson, Ulf Rönnmark (Švédsko), Danny Kurmann, Brent Reiber (Švýcarsko).

Příští rok odřídí cizinci více zápasů

"Nasazování rozhodčích bylo v kompetenci národních zástupců, kteří provedli výběr utkání a připravili návrh na nominaci pro IIHF," vysvětlil Halas proč byla pro českou extraligu vybrána právě tato jména. "Nominace pro extraligu jsem připravoval sám tak,aby všechna extraligová mužstva měla možnost se seznámit s rozhodováním cizích rozhodčích."

Systém obsazování spočíval v tom, že hlavního rozhodčího po příletu převzal kolega čárový rozhodčí, který jej následující den dopravil na utkání. Všechna utkání byla vybírána tak, aby každý zahraniční rozhodčí přiletěl ve čtvrtek nebo ráno v pátek, odřídil páteční zápas, sobotní den byl plánován na přesun popř. rehabilitaci a v neděli měl druhý zápas, v pondělí odlétal. Letos bylo zahraničními sudími odřízeno 5 % utkání v základní části, pro příští rok plánujeme 10-15%.

Na začátku projektu bylo mnoho úskalí

Projekt výměny zahraničních rozhodčích vznikl už před několika lety a měl sloužit k vybudování silné skupiny rozhodčích pro mistrovství světa. První oficiální sezení sedmi zainteresovaných zemí se uskutečnilo v říjnu 2003 v Curychu. Následující měsíce ale ukázaly řadu uskálí a rozdílů v jednotlivých evropských soutěžích a to nejen termínových či finančních.

Celý program tak byl přesunut až do sezóny 2004/05, kdy byly vyřešeny některé podstatné finanční záležitosti. IIHF převzala finanční garanci za transfery rozhodčích mezi místem bydliště rozhodčího a jeho cílovou destinací a všechny zúčastněné federace popř. organizace jako APK přebrala na svá bedra náklady za odměny rozhodčích ve své měně.

Reklama