Hlavní obsah

Domácí premiéru v play off vyhrál Liberci Vrbatův gól v oslabení

Liberečtí hokejisté se dočkali historicky první výhry v play off, když porazili pražskou Slavii 3:2. Ve čtvrtfinálové sérii tak snížili stav na 1:2. Výhru jim přinesl gól Radima Vrbaty v oslabení, kdy slávisté hráli bez brankáře. Diváci v Liberci si historickou premiéru v extraligovém play off užili.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Liberec snížil čtvrtfinálovou sérii se Slavií - archivní foto.

Článek

Na nabitém stadionu vítali ohlušujícím skandováním hráče, když vstupovali improvizovaným tunelem s hořícími bengálskými ohni na led.

Slovenského útočníka Rataje ovšem jako by rudá záře oslepila. Po pár sekundách nahrál na své útočné modré čáře Pálffymu a slávistický kanonýr svůj sólový nájezd suverénně proměnil. Přitom domácí po dvou pražských zápasech, které Pálffy svými trefami rozhodl, vyhlásili, že si na něj dají zvláštní pozor.

Bleskový gól, to bylo to, co Slavia potřebovala. Po něm se stáhla do obrany a dlouho držela Liberec v šachu. Bílým Tygrům chvíli trvalo, než si zvykli na to, že hrají bez potrestaného Fischera a především na změněné složení útoků. Trenér Josef Paleček odtrhl od Vrbaty s Nedorostem Kotalíka, který nastupoval ve třetím útoku s Vaicem a Rozsívalem. Pohromadě zůstala jen Ratajova formace.

Opět využitá přesilovka Liberce

A také zařídila vyrovnání. Liberec se celou sezónu proti Slavii nemohl prosadit v přesilovkách, až v minulém zápase potrestal Supovo vyloučení a totéž zopakoval i dnes. A znovu u toho byl Čermák, který báječným pasem upozornil zadáky Slavie, že nechali u tyčky zcela volného Rataje.

Titíž dva hráči předvedli nejhezčí akci zápasu, ale jejich hokejová zábava ke gólu nevedla. Čermák uvolnil překvapivou zadovkou Rataje, ten si s ním dvakrát vyměnil puk, naposledy před osamoceným Fraňkem ale místo střely volil přihrávku do pozice, v níž už byl Čermák z úhlu.

Domácí pak hráli přes tři minuty v početní výhodě, polovinu z toho proti třem, ale nedostali se do pořádné šance. Mohl to být klíčový moment. Slávisté, jejichž nebezpečných momentů s přibývajícím časem ubývalo, mohli jít znovu do vedení. Pálffy však zůstal před prázdnou brankou jako opařený, když kolem něj jel zbloudilý puk.

Gól potvrdil videorozhodčí

Krátce před druhou přestávkou Kotalík zatáhl puk po levé straně, vystřelil na Fraňka, jemuž puk od hrudníku spadl pod beton a těsně za čáru. Videorozhodčí, který pak situaci zkoumal, měl pro Liberec dobrou zprávu. Obávaný Kotalíkův útok se prosadil v play off poprvé. Se střelcem byl ovšem v ten moment na ledě jen Vrbata, neboť se hrálo čtyři na čtyři.

Slavia mohla inkasovat vzápětí znovu, ale Nedorostova teč těsně minula branku. Dočkal se až Vrbata. Slávistický kouč Vladimír Růžička odvolal čtyři minuty před koncem v přesilovce čtyři na tři gólmana Fraňka, poslal na led pátého hráče, ale nejrychlejší bruslař extraligy Vrbata dovezl do prázdné branky třetí gól. Vašíček po Hniličkově chybě dvacet sekund nato odpověděl, ale domácí už náskok uhájili.

Diváci ve skromném prostředí vyprodané Svijanské arény mohutně slavili: Liberec vyhrál ve vyřazovacích bojích vůbec poprvé.

Bílí Tygři Liberec - Slavia Praha 3:2 (1:1, 1:0, 1:1)
Branky a nahrávky: 12. Rataj (Jiří Hanzlík, Čermák), 38. Kotalík (Jiruš), 57. R. Vrbata (Klouček) - 1. Pálffy, 57. Vašíček (Pálffy, Vlasák). Rozhodčí: Minář, Turčan - Čížek, Padevět. Vyloučení: 9:9. Využití: 1:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 5080. Stav série: 1:2.
Liberec: Hnilička - Klouček, M. Duben, L. Šmíd, Jiruš, Jiří Hanzlík, Modrý - S. Procházka, V. Nedorost, R. Vrbata - Čermák, Rataj, Tomajko - Vaic, Kotalík, P. Rozsíval - V. Novák, Podkonický, Víšek. Trenéři: Paleček, Dvořák a Kapoun.
Slavia: Franěk - Kadlec, Kolařík, J. Novák, Špaček, Žabka, Graňák - Pálffy, Stümpel, Tomica - Vlasák, Vašíček, Antoš - L. Havel, Beránek, Sup - D. Hruška, M. Kopecký, R. Dlouhý. Trenéři: Růžička, Weissmann a Kalous.

Reklama

Související témata:
  2 : 0 Třinec - České Budějovice 2 : 0 dohráno
20240328T17 : 00:00+0100
Třinec vs. České Budějovice
Třinec vs. České Budějovice
Třinec
České Budějovice