Hlavní obsah

Kladno ukázalo zuby a potrápilo Pardubice

PARDUBICE

Hokejisté Pardubic měli v nedělním pátém zápase play off hokejové extraligy šanci ukončit čtvrtfinálovou sérii a porážkou Kladna si zajistit postup do semifinále. Jestliže v úvodu utkání tomu vše nasvědčovalo, ve třetí třetině řekli kladenští hokejisté jasné ne. Vítězstvím 6:3 tak posunuli sérii do šestého zápasu na kladenském ledě.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Hokejisté Rabatu Kladno

Článek

Domácí hokejisté vstoupili do utkání gólem Hejduka již ve druhé minutě. Mikeskova přihrávka nejlepšího hráče domácích našla s ideální přesností a Hejduk puk nasměroval k tyči. Celou první třetinu měli na kluzišti převahu a hosty z Kladna k ničemu nepouštěli. Pardubice se našly v obraném pásmu hostí a útočí. V páté minutě zahrozil Horna, ale jeho střela Lašákovu klec těsně minula.

V osmé minutě se před brankou Orcta dějí divy. Šanci na zvýšení mají postupně v rozmezí několik vteřin Hejduk, Bulis i Mikeska. Následující oslabení po Pištěkově faulu zvládli pardubičtí hokejisté bez větších potíží. Aktivita domácích je enormní. Kladenský gólman Orct musel v první třetině likvidovat 17 střel, zatímco pardubický Lašák pouhé čtyři.

Nápor domácích pokračuje

Nápor domácích pokračoval i v úvodu druhé třetiny. V polovině se domácím naskýtá příležitost početní výhody, na trestnou lavici míří hostující Jelínek. Za necelých deset vteřin však na trestnou lavici míří i domácí Hejduk a síly jsou vyrovnány. Ve 29. minutě končí po spolupráci Kally, Frolíka a Ševce puk v kleci domácích. Kladenští hokejisté ukázali poprvé růžky, i když v tu chvíli ještě nikdo netušil, že zápas v závěru nakonec strhne ve svůj prospěch drtivým způsobem.

Pardubičtí však za necelé dvě minuty odpovídají a zvyšují na 2:1. Puk dostal po Průchově střele na hokejku Koukal, který elegantně podstřelil padajícího Orcta. Pozadu nezůstávají ani hosté. Ve 33. minutě blafákem překonává Orcta Kaberle. Kotouč tajemně tancoval na brankové čáře a tak hlavní sudí žádá o pomoc videorozhodčího, jeho verdikt je jasný a přináší do kladenských řad radost - 2:2. V závěru třetiny přebralo otěže zápasu Kladno. Orct zasahoval 11, zatímco Lašák musel řešit již 14 kladenských střel.

Pardubice ztrácí jistotu

Boj se začíná dramatizovat a jak vypadaly Pardubice na počátku utkání sebevědomě, na počátku závěrečné třetiny již tak jistě nepůsobí. Naopak. Kladenští hokejisté se nechtějí vzdát a sen o semifinále je žene dál. Ve 46. minutě se domácím naskýtá příležitost početní výhody. Zatímco Frolík pyká za nedovolené bránění, Hejduk svou druhou brankou vrací Pardubicím vedení 3:2.

Od začátku 48. minuty jsou však domácí po vyloučení dvou hráčů na ledě pouze tři a musí se celých 78 vteřin bránit. Kladno si příležitost nenechává utéct a po Hrdinově akci doráží Procházka 3:3. V zápětí mají šanci přesilovky 5 na 3 i domácí hokejisté, ale vyrovnávací gól Kladna jakoby jim vzal vítr z plachet. Dvouminutová početní převaha zůstává nevyužita. Krátce poté přichází rána, která Pardubice srazila na kolena. Osamocený Bílek přesně trefil přihrávku Hrdiny a poprvé v utkání posílá Kladno do vedení 3:4.

Kladenský finiš

V 57. minutě po spolupráci s Bílkem dává pátý gól Kladna Hrdina. O necelou minutu později se domácí po vyloučení Ševce rozhodují stáhnout Lašáka a před Orctovou brankou operují v šesti. Odražený puk však v polovině hřiště zachytil Hořava a do prázdné klece uzavírá skóre 6:3 pro Kladno.

V úterý budou mít kladenští hokejisté poslední šanci zvrátit bodový stav série. Pardubice totiž stále vedou 3:2 a výhra v Kladně pro ně znamená postup. Naopak úspěch Rabatu Kladno posune čtvrtfinále do sedmého zápasu na led pardubické Duhové arény.

Moeller Pardubice - Rabat Kladno 3:6 (1:0, 1:2, 1:4)
Branky a nahrávky: 2. Hejduk (Mikeska, Bulis), 32. Koukal (Průcha, A. Hemský), 47. Hejduk (Bulis, Mikeska) - 29. Ševc (Kalla, Martin Frolík), 33. T. Kaberle (Gardoň, Horna), 49. Martin Procházka (Hrdina), 54. Bílek (Hrdina, Martin Procházka), 57. Hrdina (Bílek), 59. M. Hořava (Gardoň). Rozhodčí: Husička, Minář - Český, Kostka. Vyloučení: 8:11. Využití: 1:2. V oslabení: 0:1. Diváci: 9300 (vyprodáno).
Stav série: 3:2.
Sestavy
Pardubice: Lašák - Snopek, Čáslava, Novotný, Pácal, Rozsíval, Havíř, Linhart, Mudroch - P. Sýkora, Dopita, Blažek - Hejduk, Mikeska, Bulis - Hemský, Divíšek, Pištek - Tvrdík, Koukal, Průcha. Trenéři: Vladimír Martinec a Jiří Šejba.
Kladno: Orct - Ševc, Kaberle, Zeman, Špelda, V. Čech, Kasík, Jelínek - Bílek, Hrdina, Procházka - Hořava, Gardoň, Horna - Kysela, Zajíc, Mrázek - Michael Frolík, Kalla, Martin Frolík - Huml. Trenéři: Zdeněk Müller a Petr Tatíček.

Reklama

Související témata:
  Pardubice - Třinec dnes 18 : 00
20240424T18 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec