Hlavní obsah

Trenér Lener skončil ve Spartě

PRAHA

Hokejisté Sparty jsou bez hlavního kouče. Pražané nezvládli pod vedením Slavomíra Lenera čtvrtfinále play-off hokejové extraligy s Vítkovicemi a bývalý reprezentační trenér se v úterý dohodl s klubovým vedením na ukončení spolupráce. Původně měl Lener ve Spartě smlouvu do konce dubna s následnou jednoletou opcí.

Foto: Novinky s použitím PRÁVO

Trenér Slavomír Lener

Článek

"Nechci to nějak více komentovat. Je to příliš čerstvé," uvedl ředitel Sparty Luboš Koželuh.

Lener byl na svou rezignaci připraven už po sobotním utkání s Vítkovicemi, které rozhodlo o vyřazení Sparty. "V dalších dnech se na tom nic nezměnilo. My jsme dneska měli mítink s hráči a vedením a já jsem chtěl, aby se to nejdříve dozvěděli ode mne oni. Nikoliv aby se to dozvídali z médií," řekl Lener.

Padesátiletý kouč si se Spartou nevedl v průběhu sezóny špatně. Základní část extraligy jeho svěřenci ukončili se ziskem 102 bodů na druhém místě za obhájcem titulu ze Zlína. Na tradičním Spenglerově poháru ve Švýcarsku se pak Sparta probila až do finále, v němž nestačila na domácí HC Davos.

Vaz zkušenému kouči ale zlomila čtvrtfinálová série play-off proti Vítkovicím. Sparta začínala vyřazovací část na domácím ledě a hned v prvním střetnutí se nechala zaskočit a prohrála 1:5.

Lenerova družina sice dokázala druhý zápas vyhrát, v následujícím dvojbloku v Ostravě ale triumfovali domácí a nabídnutý mečbol už nepustili. Pátý duel Vítkovičtí v Praze vyhráli 6:4 a v semifinále extraligy se střetnou se Zlínem.

"Na každé mužstvo přijde v sezóně krize a nás bohužel potkala v play-off. Nesu za výsledky zodpovědnost. Po úspěšném ročníku se nám bohužel ten poslední týden nepodařil," dodal Lener.

Opět přišel neúspěch

Po Lenerově odvolání zatím není jasné, zda u týmu zůstanou asistenti Marián Jelínek a Leo Gudas. Jasno není ani o Lenerově nástupci, spekuluje se o příchodu Františka Výborného či Václava Sýkory.

Právě se Sýkorou Lener ve Spartě působil v letech 1996 až 1998 a ani tehdy nedosáhl na vrchol. S týmem skončil třetí a čtvrtý. Návrat do svého oblíbeného klubu ohlásil před loňským mistrovství světa v Praze, kde mu po dvou letech působení u národního týmu končila smlouva. Nepředstavoval si, že po roce bude Spartu opouštět.

"Věřil jsem, že to bude na delší dobu, ale bohužel. Je to sport. Doufám, že se Spartou to někdy bude do třetice všeho dobrého," prohlásil Lener, který prožívá neúspěšné období. S reprezentačním týmem skončil předloni na MS čtvrtý a z pražského šampionátu vypadl ve čtvrtfinále.

O budoucnosti Lener momentálně nepřemýšlí. "Je to otázka dalších týdnů a měsíců. Nějaké varianty jsou, ale takto daleko nechci myslet. Je na to čas. Rozhodně mě neúspěch na Spartě nesráží, je potřeba se dívat dopředu," je přesvědčen kouč, který společně s Ivanem Hlinkou dovedli české hokejisty k triumfu na olympijských hrách v Naganu a působil jako asistent v NHL v týmech Calgary Flames a Florida Panthers.

Reklama

Související témata:
  3 : 0 Pardubice - Třinec 3 : 0 dohráno
20240424T18 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články