Hlavní obsah

Poslední dva postupující určí sedmá utkání

PRAHA

Vítězové postoupí, poraženým sezóna končí. Sedmá utkání už nepřipouští možnost opravy a dnes večer odtajní jména posledních dvou celků, které projdou z prvního kola play-off. V Pardubicích se o dovršení senzace pokusí hokejisté Kladna, na led pražské Slavie jede bojovat Liberec.

Článek

Zatímco Zlín a Vítkovice se již těší na vzájemný boj o finále, druhou semifinálovou dvojici vytvoří právě dnešní vítězové. Přestože domácí celky jsou mírnými favority, jejich pozice nemusí být pro ošidnost sedmého duelu tak jasná.

V souboji slávistů s hokejisty Liberce zatím stoprocentně platí výhoda domácího prostředí, Severočeši ale dnes přijedou s touhou dobýt pražskou tvrz. "Prohráli jsme v této sezóně na ledě Sazka Areny už pětkrát, jednou ta černá série musí skončit. Určitě jsme pod menším psychickým tlakem než domácí, kteří se musí bát vyřazení víc než my, co hrajeme play-off prvně," říká Právu trenér Josef Paleček a doufá, že ošidnost klíčového duelu jeho tým takticky zvládne.

Nehrát bojácně

Liberečtí hledají cestu k úspěchu v disciplinované hře. "Nesmíme se nechat hloupě vylučovat, Slavia umí skvěle přesilovky. Při stejném počtu hráčů na ledě jí ale dokážeme být vyrovnaným soupeřem. Nelze však hrát bojácně, bude potřeba důraz před brankou, ale v rámci pravidel," dodává Paleček. "Máme dost sebevědomí, jen musíme být herně ukáznění a přitom maximálně agresivní," doplňuje kouče útočník Jan Tomajko.

Slavia má hodně zkušeností ze sedmých zápasů, navíc v historii play-off při nich ani jednou neklopýtla. "Z minulosti pamatuji čtyři taková utkání, pokaždé s úspěšným výsledkem, ale na to se teď nedíváme. Čeká nás jedinečný souboj, v němž hodně závisí na aktuální pohodě týmu, vůli po úspěchu, srdíčku a trochu i štěstí," míní pro Právo kouč Vladimír Růžička.

V případě postupu by se slávisté ukázali v semifinále popáté za sebou. "Věříme si, jen musíme hrát nadoraz a nic nepodcenit. Vyjdeme ze zabezpečené obrany a kdo lépe začne, získá navrch. Šancí máme dost, jen je potřebujeme proměňovat," tvrdí Růžička. Slávistický kouč možná učiní drobné korektury ve složení útoků. "Bude to hodně o psychice, ale máme víc zkušeností než soupeř. Musíme je prodat," soudí útočník Michal Sup.

Pardubice mají se sedmým zápasem v sérii play-off nejhorší zkušenost ze všech extraligových týmů, za posledních deset sezón je nevyhrály ani jednou. V roce 2001 podlehly doma Vítkovicím, o dva roky později nezvládly finálové vystoupení se Slavií a loni je potupila Plzeň. "Už je na čase tuhle děsivou bilanci zlomit," doufá nejproduktivnější pardubický hráč ve vyřazovacích bojích Michal Mikeska.

Sázejí na zkušenost

"Naše dřívější neúspěchy v sedmých zápasech jsou jen souhrou náhod a kdybychom se v historii hrabali, budeme si jen ničit vlastní sebevědomí," míní pardubický útočník Petr Průcha a dodává: Záviset bude na tom, kdo udělá méně chyb."

Ani asistent trenéra Jiří Šejba si hrozbu vyřazení nechce připustit. "Máme v mužstvu spoustu zkušených hráčů, kteří by neměli podlehnout tlaku a vyprodaná hala je požene za úspěchem." Na kladenské straně nyní panuje pohoda, mužstvo má už splněno a hra o semifinále je vysoko nad plán. "Klíčoví hráči Patera, Procházka a Kaberle si trochu odpočinou a zase budou plni sil," věří kouč Kladna Zdeněk Müller.

"Výhoda domácího ledu se dost maže, spíš bude záviset na tom, kdo dá první gól a kdo zvládne velké napětí. Teď je ale psychická pohoda na naší straně," doplňuje trenér. "Musíme se držet urputného hokeje a když povedeme, Pardubice zničí vlastní křečovitost," soudí obránce Tomáš Kaberle.

Česká pojišťovna play-off - čtvrtfinále/VII.
Slavia - Liberec, stav série 3:3
Na domácím ledě si hodně věří, nejistý je start útočníka Antoše.Touží konečně zvítězit v Praze, na marodce zůstává Nedorost.
Pardubice - Kladno, stav série 3:3
Snopek má pohmožděnou ruku, do útoku se zřejmě vrátí Pištek.Sestavu nemění, sází na nervy soupeře a doufá v překvapení.

Reklama