Hlavní obsah

Liberec zkusil v Praze jiný plán a sázka na obranu vyšla

PRAHA

Všech pět předešlých zápasů odehráli hokejisté Liberce v libeňské Sazka Areně proti Slavii pokaždé se stejným výsledkem: domů odjížděli se sklopenou hlavou. V rozhodujícím sedmém čtvrtfinále play off však dnes favorizovaného soupeře dokonale zaskočili. Místo útoku se tentokrát zaměřili na obranu a inkasovali až ve chvíli, kdy už dávno bylo rozhodnuto.

Článek

Během necelých úvodních dvanácti minut totiž Liberečtí nastříleli slávistům tři branky, vyhnali na střídačku jejich gólmana Petra Fraňka a po přesvědčivé výhře 5:1 triumfovali v celé sérii 4:3 na zápasy. Zatímco Bílí Tygři se mohou těšit na první semifinále v klubové historii, v němž se utkají s Pardubicemi, pro slávisty, úřadující vicemistry a šampióny soutěže z roku 2003, sezóna předčasně skončila.

Liberec tentokrát zkusil jinou taktiku - a vyšla. "V předchozích zápasech v Praze jsme se snažili útočit, zatímco Slavia na nás čekala ve středním pásmu a trestala naše chyby. Řekli jsme si, že to tentokrát zkusíme otočit a povedlo se nám to," pochvaloval si střelec dvou libereckých branek Radim Vrbata. Po dvou rychlých a poměrně laciných gólech se "Bílí Tygři" znovu stáhli do obrany a z rychlých brejků zasadili domácím další tři rány. Jednu z nich dokonce v oslabení.

Začátek vyšel nad očekávání

"Ten začátek nám vyšel nad očekávání. Nechtěli jsme třeba v závěru úvodní třetiny inkasovat, a přitom jsme přidali tři sekundy před koncem ještě čtvrtý gól," připomněl dravý křídelní útočník excelentní dvacetiminutovku severočeského týmu. Navíc hned v úvodu té druhé právě Vrbata překonal náhradníka Zdeňka Šmída ve slávistické brance popáté. "Ani potom jsme ale nechtěli dát Slavii příležitost, aby se ještě pokusila s výsledkem něco udělat. Sílu na to její tým má," ocenil i kvality soupeře.

Základním stavebním pilířem úspěchu byl ovšem brankář Milan Hnilička. Předchozí utkání v Sazka Areně, ve kterém Liberec prohrál 2:7, olympijský vítěz a dvojnásobný světový šampión nedohrál a po dvou třetinách střídal. V závěrečných dvou soubojích ale pustil za svoje záda pouze dvě slávistické střely, pokaždé až za rozhodnutého stavu v posledních minutách zápasu. Dnes úspěšně pochytal 38 pokusů.

"Důležité bylo, že jsme skórovali jako první a zahráli přesně tak, jak jsme si předsevzali. To nám přineslo ovoce," pochvaloval si zkušený gólman kompaktní výkon mužstva, které zvládlo bez úhony i několik oslabení v průběhu prostřední části hry. Slávisté měli v koncovce i trochu smůly. Největší Kadlec a Sup, který před úplně odkrytou libereckou svatyní brankou trefil puk jen do ležící Hniličkovy lapačky. "Tam měla ještě Slavia šanci něco udělat," připustil. "Ale zvládli jsme to," dodal.

Liberec bude na nohou

Liberec bude od příštího týdne na nohou: do Svijanské arény přijedou Pardubice. I dnes vytvořily stovky hlučných příznivců libereckého klubu s bubny a řehtačkami hostům téměř domácí prostředí. Deset minut před koncem už slavili vestoje a skandovali: "Kdo neskáče, není Tygr."

"Jsou parádní. Doma nás povzbuzují celou sezónu, ale zaslouží ohromný dík za to, že přijeli i sem a takhle nám fandili," poděkoval Vrbata na dálku bílo-modrému moři libereckých příznivců. I trenér poražených Vladimír Růžička uznal, že soupeř byl dnes lepší. "A to v semifinále neskončí. Půjde ještě dál," prorokoval kouč národního celku.

Také samotní liberečtí hokejisté cítí, že parta kolem posil z NHL Modrého, Fischera, Kotalíka, Vrbaty či Nedorosta může letos pomýšlet hodně vysoko. Na oslavy je prý ale brzy. "Ještě nic neslavíme. Vždyť jsme teprve v semifinále," pravil za celý tým troufale Vrbata.

Reklama

Související témata: