Hlavní obsah

Skandální rozhodnutí! Hokejová Sparta si stěžuje na neuznaný nájezd Buchteleho v Třinci

Třinec / Praha
Aktualizováno

Podivné, avšak nezáviděníhodné rozhodnutí rozhodčích stálo hokejisty pražské Sparty ve středečním utkání 19. kola Tipsport extraligy bod na ledě Třince (2:3 po sam. náj.). Holešovický klub si jen pár hodin po zápase stěžuje na neuznaný gól Jana Buchteleho ze čtvrté série samostatných nájezdů. Sparťanský hokejista v něm sice překonal gólmana Šimona Hrubce, ten však v momentě, kdy kotouč přešel brankovou čáru, nechtěně vychýlil konstrukci branky. Rozhodčí Hradil a Hrubý situaci dlouho zkoumali, sparťanský gól ale neuznali.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Třinečtí hokejisté David Květoň (vlevo) a Václav Varaďa se radují z výhry nad Spartou.

Článek
Fotogalerie

Hrdinou domácího celku se tak stal Jiří Polanský, který ve třetí třetině vyrovnal na 2:2 a nakonec rozhodl i penaltový rozstřel. Oceláři si připsali čtvrté vítězství v řadě, naopak Sparta po osmi zápasech prohrála.

Vedení pražského klubu ctilo pravidlo nevyjadřovat se k výkonu rozhodčích v den utkání, ve čtvrtek ale okamžitě vydalo stanovisko, v kterém obvinilo rozhodčí z neznalosti pravidel. „Útočník Sparty vstřelil regulérní gól. Brankář Třince v okamžiku, kdy Buchtele dosáhl gólu, vychýlil branku ze základního postavení, ale podle výkladu pravidla 509 o provádění trestného střílení měla být branka uznána a rozhodčí neměl situaci vůbec přezkoumávat," tvrdí pražský celek.

A výňatek z pravidel dává Spartě za pravdu. „Když v průběhu trestného střílení nebo samostatných nájezdů k určení vítěze utkání puk vnikne do branky a branková konstrukce se uvolní nebo není ve správné pozici následkem zákroku brankáře, gól se uzná a situaci nelze přezkoumávat," jasně se konstatuje v hokejových regulích.

Bezprostředně po neuznané brance Sparta reklamovala u rozhodčích Hradila a Hrubého, že gól měl platit. Rozhodčí ale tvrdili, že musí dle platných pravidel přezkoumat video a poté branku neuznali. Posléze Polanský svůj nájezd proměnil a Třinec zvítězil 3:2.

„Jsme přesvědčeni, že oba hlavní rozhodčí i videorozhodčí jednoznačně chybovali. Sparta tak přišla o možný zisk dalšího bodu. Ještě na ledě jsme reklamovali, že branka měla být uznána. Rozhodčí nás ovšem přesvědčovali o opaku a argumentovali zcela chybným výkladem pravidel," sdělil sportovní manažer Sparty Patrik Martinec.

Byla to chyba, uznala komise rozhodčích

Chybu Hradila a Hrubého již přiznala i komise rozhodčích Českého svazu ledního hokeje (ČSLH), která se spornou situací ve čtvrtek zabývala. A její předseda Pavel Halas následně vydal prohlášení, že gól měl platit. Další informace ale poskytne až po skončení jednání výkonného výboru ČSLH, který také zasedá.

"Pravidla hokeje stanoví, že při hře nelze uznat gól v případě, že branková konstrukce není ve správném postavení. Při trestném střílení pravidla připouštějí uznání gólu v případě, ze puk vnikne do branky, která není ve správném postavení následkem zákroku brankáře," uvedl Halas, jenž zároveň potvrdil, že rozhodčí neměli situaci vůbec konzultovat s kolegou u videa.

Holešovický klub požaduje pro arbitry tvrdý trest. „Chápu, že v tak rychlém sportu jako je hokej, se vloudí při verdiktech rozhodčích chyba. Co se ale stalo v Třinci, to je naprosto skandální neznalost pravidel. Podáme oficiální protest a budeme požadovat tvrdé potrestání rozhodčích, kteří svou zásadní chybou ovlivnili výsledek důležitého zápasu," dodal Martinec.

Souhlasíte s verdiktem rozhodčích, kteří gól Sparty neuznali?
Ano, branka platit neměla
18,2 %
Ne, rozhodčí chybovali a gól měli uznat
81,8 %
Celkem hlasovalo 19580 čtenářů.

Reklama

Související témata:
  1 : 2 Pardubice - Třinec 1 : 2 dohráno
20240416T18 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec
  Kladno - Vsetín zítra 17 : 00
20240417T17 : 00:00+0200
Kladno vs. Vsetín
Kladno vs. Vsetín
Kladno
Vsetín
  Pardubice - Třinec zítra 18 : 00
20240417T18 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec