Hlavní obsah

Hradec Kr. - Pardubice 2:1 SNHradec slaví první triumf ve východočeském derby, rozhodl Kudrna

MinutaMin. Tým Hráč Akce
11. Podlešák 1 : 0
51. Radil 1 : 1
65. Kudrna (rozhodující nájezd) 2 : 1
Záznam online reportáže

Hokejisté Hradce Králové porazili ve 20. kole extraligy Pardubice 2:1 po samostatných nájezdech a poprvé v historii tak vyhráli v nejvyšší soutěži východočeské derby. Prestižní souboj, který sledovalo 7700 diváků a arena tak byla vyprodaná, rozhodl Jaroslav Kudrna.

Foto: David Taneček, ČTK

Zleva Martin Podlešák a David Švagrovský, oba z Hradce Králové, oslavují první gól v utkání s Pardubicemi

Článek

Pro Hradec to byl duel podzimu. Aby ne, vždyť derby se hrálo na místním zimním stadiónu po dvaceti letech. Vstupenky nebyly k mání už od neděle. V hledišti měli domácí jednoznačnou převahu a podle toho také vypadal vstup do zápasu.

Ve třetí minutě měli hradečtí hokejisté na kontě pět střel. Úvod jim zkrátka patřil, což potvrdili v 11. minutě. To se prosadila produktivní dvojice posledních domácích zápasů. Knotkovu střelu dorazil ze strany pohotový Podlešák.

Od té chvíle - zjednodušeně řečeno - začal pardubický hon za vyrovnáním. Hosté byli lepší. Ač začali pomalu, už po první třetině měli na kontě více střel než domácí.

Nápor sílil ve druhé třetině

Nápor zesílil především ve druhé třetině. Pardubice byly ve větším tempu, vyhovovalo jim, že trenér Venera točil pouze tři pětky, zatímco domácí Draisaitl nasazoval do hry všechny čtyři útočné formace. Velký čas na ledě tak dostala řada vedená zkušeným Marhou se střelcem Sýkorou a pohyblivou posilou z Havlíčkova Brodu Endálem.

Hrálo se převážně v domácí třetině, v brance Hradce však stál perfektní Kantor, kometa této sezony. Skvěle zasáhl především proti Vašíčkově bombě a nečekaném Zohornově pokusu ve třetí třetině. Ve střední části mu pak pomohla tyč, na niž vyrazil Zohornovu teč plachtícího nahození od modré čáry.

Derby nebylo vypjaté jen na tribunách, ale i na ledě. V polovině druhé třetiny se do bitky pustili urostlí chasníci Podlešák s Cetkovským. Rvačka skončila lépe pro hostujícího Cetkovského, který hradeckému útočníkovi přetáhl dres přes hlavu.

Pro hosty to bylo malé vítězství, mnohem zásadnějšího se dočkali v 51. minutě. Radil zblízka přetlačil Kantora a vyrovnal. Rozhodčí si nechali ještě vyrovnávací branku potvrdit u kolegy u videa. Nerozhodný stav vydržel až do konce normální hrací doby, i když se domácí po Radilově trefě probrali a vymanili se z tlaku.

I druhé derby v sezoně se prodlužovalo. První rozhodl pardubický Benák, druhé dospělo k penaltovému závěru. V samostatných nájezdech uspěl pouze domácí Kudrna, odchovanec Hradce a bývalý hráč Pardubic.

20. kolo hokejové extraligy:
Mountfield Hradec Králové - HC ČSOB Pojišťovna Pardubice 2:1 po sam. náj. (1:0, 0:0, 0:1 - 0:0)
Branky a nahrávky: 11. Podlešák (Knotek), rozhodující nájezd Kudrna - 51. Radil (Gregorc, Kousal). Rozhodčí: Šír, Turčan - Bádal, Pouzar. Vyloučení: 8:5. Bez využití. Diváci: 7700 (vyprodáno).
Hradec Králové: Kantor - Harant, Vydarený, Pláněk, Mikuš, Ptáček, Frühauf, Plášil - Kudrna, Mertl, Šimánek - Škoda, Červený, L. Květoň - Švagrovský, Knotek, Podlešák - Švihálek, Langhammer, Rousek. Trenéři: Draisaitl a J. Kučera.
Pardubice: Salfický - Píša, V. Kočí, Benák, Zdráhal, Gregorc, Vašíček - P. Sýkora, Marha, Endál - Cetkovský, T. Zohorna, Semorád - Radil, Kousal, T. Nosek, od 31. navíc Rys. Trenéři: Venera a M. Říha ml.

Reklama

Související témata: