Hlavní obsah

Německý kouč Hradce občas hledá slůvka, o stylu má ale jasno

Hradec Králové

Druhé místo hokejistů Mountfieldu v extraligové tabulce je příjemným překvapením i pro jejich trenéra Petera Draisaitla, byť mediálnímu strašáku záchranářských prací po stěhování z Českých Budějovic do Hradce Králové věřit nechtěl.

Foto: mountfieldhk.cz/Stanislav Souček

Peter Draisaitl na střídačce hradeckého Mountfieldu.

Článek

„Věděl jsem, jaký tým se přesouvá, a nepřipustil bych zpochybnění kvalit hráčů. I když je neoddiskutovatelné, že naše léto bylo zvláštní. Nikdo nevěděl, co s mužstvem přesídlení provede, ale ukázalo se, že hráče spíš semklo, než aby je rozhodilo," říká Draisaitl.

Bývalý německý hokejový reprezentant, který je rodákem z Karviné, přišel na střídačku Mountfieldu ještě do Budějovic před sezónou 2012/13 a nejsložitější pro něj bylo oprášit češtinu, kterou od emigrace s rodiči v roce 1978 na veřejnosti nepoužíval. „Na hokej ale snad stačí. Občas ještě nastane situace, že zapomenu slovo. Začnu větu, mluvím, ale najednou zjistím, že nevím, jak v češtině pokračovat," přibližuje s úsměvem.

Atmosféra v Hradci příjemně překvapila

Zato přesně věděl, jakou hru chce vidět. Spoléhá na pečlivou defenzívu a obětavost týmu. „Nebudeme asi dávat mraky gólů, o to musíme být zodpovědnější dozadu. Hodně stavíme hru i na tom, že zachytá brankář a tým ho podpoří," těší Draisaitla výkony gólmana Kantora.

Svěřenci kouče, který za dva týdny oslaví 48. narozeniny, vyhráli patnáct z 22 extraligových utkání. „Každý bod je potřeba odmakat. Hrát hokej na krásu, kterému by scházela bojovnost nebo kázeň, to by byla cesta do pekel. Domácí prohra s Vary, proti nimž jsme něco takového zkusili, byla potřebná facka všem hráčům," tvrdí trenér.

Už se rozplynuly i Draisaitlovy obavy z přijetí v Hradci. „Vůbec jsme nevěděli, do čeho jdeme. Ale atmosféra je vynikající," vykládá.

Vůbec nechce mluvit o tom, čeho by tým při udržení formy mohl dosáhnout. „Pomýšlet můžeme na všechno, jenže ono to moc nepomůže," směje se.

Reklama

Související témata: