Hlavní obsah

Sparta v derby protáhla svou vládu nad Prahou, druhý Hradec smetl Chomutov

Praha
Aktualizováno

Kompletní 24. kolo měla v neděli na programu hokejová Tipsport extraliga. Šlágrem bylo druhé letošní pražské derby, v němž Sparta potvrdila svou současnou dominanci a na svém ledě zvítězila nad Slavií 3:0. Sedmibodový odstup od pražského lídra udrželi hokejisté Hradce Králové, kteří doma deklasovali 4:0 poslední Chomutov. Na třetí příčku se stěhuje Plzeň, jež v repríze loňského finále přehrála v domácím prostředí Zlín 3:2.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Brankář Slavie Dominik Furch se snaží hokejkou zastavit puk v derby se Spartou.

Článek
Fotogalerie

Sparta vstřelila v předchozích třech kolech celkem 13 gólů a roli favorita potvrdila také v derby, přestože se jí nepodařilo navázat na výsledek z prvního vzájemného duelu se Slavií, který jednoznačně vyhrála 6:0. V neděli holešovický tým prakticky po celý zápas držel hubený náskok 1:0, který mu zařídil už v 5. minutě Forman, a tříbodovou jistotu přinesly až dva góly Petra Tona z 54. a 60. minuty. Slavia zaznamenala čtvrtou prohru za sebou a inkasovala v posledních čtyřech kolech 16 branek, přesto ale zůstávají červenobílí na sedmém místě tabulky.

Ještě rychleji vykročil za třemi body Hradec a už v první minutě měl Piráty pod kontrolou po trefě Metla. Další tři zásahy v prostřední třetině určily jasného vítěze duelu týmů ze dvou pólů tabulky: zatímco Mountifeld dál stíhá vedoucí Spartu, Chomutov zůstává beznadějně poslední.

Na třetí místo tabulky se posunula Plzeň, do finálové reprízy ale vstoupil lépe hostující Zlín, který jako první zlomil bezbrankový stav trvající přes polovinu utkání. Domácím ale vyšla náramně blesková odpověď. Během pěti minut stačili ještě před druhou sirénou nastřílet tři góly a Berani dokázali již jen snížit v polovině třetí třetiny.

Třinec po třech porážkách zabral, v pátek na svém ledě porazil Slavii vysoko 5:2 a střelecký apetit mu zůstal až do neděle. Tentokrát to odnesla brněnská Kometa, která na ledě Ocelářů usilovala o odčinění porážky s Litvínovem. Domácí si díky trefě Rákose a dvěma zásahům kanonýra Martina Růžičky došli jednoznačně pro tři body a v tabulce se posunuli na čtvrté místo před svého dnešního soupeře.

Kladno vypadlo z elitní desítky

Hokejisté Karlových Varů, jimž před polovinou základní části patří předposlední příčka tabulky, se oklepali ze dvou porážek v řadě a v neděli si vyšlápli na osmé Pardubice. Východočeši na ledě soupeře od začátku tahali za kratší konec a dvoubrankovou ztrátu, kterou nabrali v první třetině, už nedokázali dohnat. Nakonec se museli smířit s prohrou 2:6, svou pozici v tabulce ale uhájili.

Deváté Vítkovice totiž prohrály 2:5 na ledě Liberce, který se naopak posunul až na hranici elitní desítky. Bílí Tygři zvládli vstup do zápasu a v závěru první třetiny se zásluhou Petra Nedvěda dostali do jednobrankového vedení. Hosté sice stačili v úvodu druhé třetiny vyrovnat, pak dvakrát inkasovali a ve třetí části Liberec přidal další dva zásahy. Trefa hostujícího Huny pak byla již jen kosmetickou úpravou konečného skóre.

Pád tabulkou prožili hokejisté Kladna. Do neděle desátý celek tabulky prohrál v Litvínově vysoko 2:5 a pustil na poslední postupové místo do play off svého soupeře ze severu Čech. Před středočeský klub se navíc posunul i Liberec a Jaromír Jágr coby majitel týmu má další námět k přemýšlení.

Hokejová Tipsport extraliga - 24. kolo
Třinec - Brno 3:0on-line
Branky: 8. Rákos, 27. a 36. M. Růžička.
Liberec - Vítkovice 5:2on-line
Branky: 19. a 51. Nedvěd, 25. Filippi, 38. Čakajík, 41. Derner - 22. Kolouch, 57. Huna.
Karlovy Vary - Pardubice 6:2on-line
Branky: 15. Balán, 18. Zaťovič, 37. Zucker, 48. Pohl, 49. a 59. Hovorka - 26. Nosek, 55. Radil.
Sparta - Slavia 3:0on-line
Branky: 5. Forman, 54. a 60. Ton.
Plzeň - Zlín 3:2on-line
Branky: 34. Slovák, 37. Marcel, 39. Lev - 33. Kubiš, 49. Čech.
Litvínov - Kladno 5:2on-line
Branky: 14. Jánský, 19. Černý, 23. Pšurný, 45. Rosa, 60. Ručinský - 42. Dalecký, 51. Růžička.
Hradec Králové - Chomutov 4:0on-line
Branky: 1. Mertl, 22. Škoda, 31. Kudrna, 37. Podlešák.

Reklama