Hlavní obsah

Pardubice - Sparta 3:5Sparta nebrala na Haškovu slavnost ohledy a Pardubice porazila

MinutaMin. Tým Hráč Akce
5. Hrbas 0 : 1
19. Rolinek 0 : 2
22. Pech 0 : 3
27. Ton 0 : 4
27. Tybor 1 : 4
30. Zohorna 2 : 4
56. Radil 3 : 4
59. Ton 3 : 5
Záznam online reportáže

Pardubice
Aktualizováno

Hokejisté Sparty porazili ve 26. kole extraligy domácí Pardubice 5:3. Pražané porazili svého soka i podruhé v sezóně a při porážce druhého Hradce Králové v Plzni vedou tabulku soutěže znovu o 10 bodů. Sparta vedla v čase 26:22 již 4:0, domácí se nevzdali a zápas notně zdramatizovali, k bodům ale svůj finiš nedotáhli. Dva góly vítězů dal nejlepší střelec soutěže Petr Ton.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Sparťan Tomáš Rachůnek (uprostřed) v potyčce s pardubickým Tomášem Zohornou (vpravo) z Pardubic

Článek

O dvacet minut delší slavnostní ceremoniál oproti původnímu plánu, při němž byl před zápasem oceněn legendární gólman Dominik Hašek vyvěšením makety dresu s číslem devět pod strop pardubické haly, jako kdyby zanechal větší stopy na domácích. Sparta se brzy usadila v útočném pásmu a gólman Hudáček musel několikrát zasahovat.

V polovině páté minuty už však situaci nezachránil ani on. Hrbas, který při absenci tří stabilních beků sparťanské sestavy naskočil do čtvrtého zápasu v sezoně, chytře tečoval Hlinkovu přihrávku a Sparta vedla. Ve 13. minutě mohlo být vyrovnáno, ale před Pöpperleho brankovištěm zcela osamocený Endál minul puk. Naopak 91 vteřin před první přestávkou narýsoval Hlinka famózní přihrávku Rolinkovi, jenž přidal druhý gól Sparty.

Pražanům navíc vyšel nástup do druhého dějství, když se k dorážce své vlastní střely dostal Pech a zavěsil nekompromisně pod horní tyč. Ve 26. minutě se proti pravidlům provinil Kočí, Hlinka znovu ukázal svůj skvělý přehled ve hře a Ton snadno navýšil vedení Sparty už na 4:0. Už o třináct vteřin později ale snížil Tybor, když při signalizované početní výhodě překonal ze samostatném úniku Pöpperleho a probudil svůj tým z letargie.

Závar před Pöpperlem vyrovnáním neskončil

Pardubičtí měli poté i další šance, vynutili si navíc přesilovku a tu zásluhou Tomáše Zohorny také využili a definitivně se tak vrátili do zápasu. Při snaze o třetí gól neuspěli Endál s Tyborem.

Zkraje třetí části si na Pöpperlem vylámali zuby Ďaloga, poté Zohorna a opět Ďaloga. Právě pardubický bek Ďaloga byl velkým smolařem svého celku, neboť čtyři a půl minuty před koncem to byl znovu on, před nímž se otevřela cesta, ale z mezikruží vypálil jen do Pöpperleho náruče.

V končící 56. minutě, krátce poté, kdy se hra čtyři na čtyři proměnila v přesilovku Pardubic, rozjásal většinu z desetitisícové návštěvy Radil. Klid do sparťanských řad mohl vnést Ivan Rachůnek, skvělý Hudáček byl ale proti. Na druhé straně přišel při téměř dvouminutové power play Pardubic velký závar před Pöpperlem, po němž však obral Ton o puk Sýkoru a do prázdné branky potvrdil tříbodový zisk lídra extraligy.

26. kolo hokejové extraligy:
HC ČSOB Pojišťovna Pardubice - HC Sparta Praha 3:5 (0:2, 2:2, 1:1)
Branky a nahrávky: 27. Tybor (Ďaloga, Gregorc), 30. T. Zohorna (Cetkovský), 56. Radil (T. Nosek) - 5. Hrbas (J. Hlinka), 19. Rolinek (J. Hlinka, Švrček), 22. Pech (Kumstát, Buchtele), 27. P. Ton (J. Hlinka, T. Rachůnek), 59. P. Ton. Rozhodčí: A. Jeřábek, Polák - Bádal, Pouzar. Vyloučení: 7:6, navíc T. Zohorna a Kousal (oba Pardubice) oba 10 min. Využití: 2:1. Diváci: 10.023.
Pardubice: Hudáček - Píša, V. Kočí, Benák, Zdráhal, Gregorc, Ďaloga - P. Sýkora, Cetkovský, T. Zohorna - Radil, Kousal, T. Nosek - Tybor, Somík, Endál - Rys, Semorád, Moučka. Trenéři: Venera a M. Říha ml.
Sparta Praha: Pöpperle - Pilař, Hrbas, Krejčík, Švrček, Gřegořek, Philipp - P. Ton, J. Hlinka, Rolinek - Kumstát, Pech, Buchtele - Klimek, I. Rachůnek, T. Rachůnek - Forman, Simon, od 23. navíc Bahenský - od 30. navíc M. Procházka. Trenéři: Jandač a Moták.

Reklama

Související témata: