Hlavní obsah

Poučili jsme se, jak na Spartu hrát, říkal sváteční střelec Mikuš o hradecké výhře na ledě extraligového lídra

Martin KézrPrávo

Po dvou jasných porážkách 1:5 se Spartou si hokejový Mountfield dokázal na lídra extraligy vyšlápnout dokonce na pražském ledě. Gólem po 22 vteřinách prodloužení Hradec Králové urval v souboji dvou nejlepších celků tabulky výhru.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Královéhradecký obránce Peter Mikuš (uprostřed čelem) se raduje z rozhodujícího gólu do sítě Sparty. Vpravo je brankař Sparty Tomáš Pöpperle. S číslem 86 příjíždí rozradostněný útočník Východočechů Tomáš Mertl.

Článek

„Sparta byla jediná, komu jsme letos ještě nevzali body, tak jsme to chtěli napravit," usmíval se Tomáš Mertl, jenž měl prsty v obou hradeckých gólech. První dal sám v přesilovce, druhý přichystal skvostnou akcí.

„Z těch předchozích dvou utkání se Spartou jsme se poučili, jak na ni hrát. Věděli jsme, že důležité bude hlavně vydržet celý zápas dobře bránit a nepoznamenalo nás ani to, že soupeř vedl," říkal Peter Mikuš, jenž se letos trefil proti mistrovské Plzni a teď rozhodl šlágr kola na Spartě. "Nakonec jsme tím naším způsobem, postaveným na pečlivém bránění, sparťany udolali," culil se útočník Mertl.

Zatímco Hradec zažil už jedenácté nastavení a poosmé v řadě v něm získal ten kýžený bod navíc, Sparta si ho zahrála v této sezóně doma vůbec poprvé. Trvalo ale pouhých 22 sekund, než právě Mertl dostal kotouč před branku, kde nakonec Peter Mikuš přetlačil obránce Pilaře. „Viděl jsem ho tam a naštěstí udržel hokejku na ledě," přiblížil Mertl nahrávku na vítězný gól.

Na trefu se načekal

„Velké díky patří Mertlovi, že mě před brankou našel. Měl jsem tam hůl i brusli, ale žádné kopnutí, jen čistý odraz puku do branky," usmíval se slovenský obránce, který je tak trochu svátečním střelcem a na svou druhou extraligovou branku v sezóně čekal od 18. října.

Dosud v sezóně dokázaly zvítězit na sparťanském ledě pouze Vítkovice, teď si domácí skalp svěřenců trenéra Jandače, který před zápasem nečekaně prodloužil smlouvu v klubu o dva roky, přidal do sbírky i Hradec. „Za obětavou hru jsme získali extra punkt," usmál se trenér vítězů Peter Draisaitl. „Asi jsme ten bod navíc chtěli i potřebovali víc," usmál se Mertl.

Teprve potřetí za 27 kol se sparťané zmohli v utkání na jedinou branku. "Tlačili jsme, tlačili, ale trošičku nám zvlhnul střelecký prach," litoval asistent domácího kouče Zdeněk Moták. „Ze strany Hradce to byla hlavně tuhá defenzíva. Neměli jsme ale sílu a takovou tu jiskru, abychom je přehráli a prosadili se jeden na jednoho. Dobře hlídali už střední pásmo a těžko jsme se prokousávali před jejich branku," smutnil autor jediné sparťanské branky Jaroslav Hlinka.

Reklama

Související témata: