Hlavní obsah

Sparta slaví 110. výročí. S Plzní nastoupí v retro dresech, do akce jdou i klubové legendy

Praha

Sto deset let od založení klubu si v sobotu připomene hokejová Sparta. Pražský klub pro své fanoušky připravil bohatý program, který odstartuje dopoledne, odpoledne pak na led vyjedou legendy sparťanské historie, které se postaví výběru bývalých ruských a sovětských hvězd pod hlavičkou plynárenského koncernu Gazprom. Celá akce s názvem Den sparťana pak vyvrcholí extraligovým zápasem A mužstva s úřadujícím mistrem z Plzně. Oba týmy do něj nastoupí ve speciálních sadách retro dresů.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Bývalý hokejista Jiří Hrdina mezi hosteskami, jež představily speciální retro dresy Sparty a Plzně, ve kterých oba týmy v sobotu nastoupí do vzájemného zápasu.

Článek
Fotogalerie

„Před deseti lety neměla oslava stoletého výročí takové grády, jaké bychom si představovali. Proto si teď chceme historii klubu pořádně připomenout," říká Robert Speychal, výkonný ředitel Sportovního holdingu Praha, pod jehož křídla Sparta spadá.

V 15 hodin na ledě holešovické arény odstartuje utkání legend sparťanské historie proti bývalým hvězdám ruského resp. sovětského hokeje. Na jedné straně tak fanoušci uvidí Břízu, Gudase, Richtera, Hrdinu nebo Žemličku, na té druhé pak Žamnova, Kamenského nebo Kovalenka. „Moc se na to těším. Spoustu kluků, se kterými jsem odehrál většinu své kariéry, jsem dlouhá léta neviděl," přiznává trojnásobný vítěz Stanley Cupu a mistr světa z roku 1985 Jiří Hrdina.

Kdo nastoupí za sparťanský tým legend:
Brankáři
Petr Bříza, Petr Přikryl
Obránci
Stanislav Hajdušek, Jiří Kročák, František Kučera, Pavel Šrek, Josef Řezníček, Martin Maškarinec, Jaroslav Nedvěd, Leo Gudas, Jaromír Látal, Ladislav Benýšek
Útočníci
Pavel Richter, Jiří Hrdina, David Volek, Pavel Gross, Jaromír Kverka, Petr Hrbek, Pavel Geffert, Martin Hosták, Luboš Pázler, Richard Žemlička, Patrik Martinec, Jiří Zelenka, Michal Sivek, Lubomír Pěnička, Andrej Potajčuk, Tomáš Netík
Trenéři
Luděk Bukač, František Výborný, Jan „Gusta“ Havel

„Navíc zápasy s ruskými soupeři, nebo tehdy sovětskými, byly vzhledem k historii vždy velice vypjaté. A počítám, že tomu tak bude i nyní," pokračuje Hrdina. Že sparťanské legendy berou utkání vážně, potvrzuje i současný předseda představenstva Sparty Petr Bříza, který se objeví v brance. „Do kabiny jsme dali váhu a ten, kdo se nevejde do limitu, nebude ani zařazen na soupisku," usmívá se Bříza. „Třeba takový Tomáš Jelínek vůbec neprošel. Ani se nemůže ohnout, aby si zavázal brusle," doplnil rozesmátý Hrdina.

I sparťanské legendy nastoupí do svého utkání v retro dresech bez reklam, které následně půjdou do dražby. Před večerním extraligovým duelem Sparty s Plzní bude v holešovické aréně promítán hodinový dokument České televize mapující klubovou historii. Bezprostředně před zápasem pak fanoušci zhlédnou devět minut trvající unikátní záběry o historii klubu, některé z nich dosud ještě nikdy nebyly uveřejněny.

Spartě zároveň na předtočených spotech k jubileu na dálku popřejí prezident Mezinárodní hokejové federace René Fasel, prezident Kontinentální ligy Alexandr Medveděv nebo zástupce komisionáře NHL Bill Daly. Hostem pak bude i Vítězslav Lavička, trenér fotbalové Sparty, která si 120. výročí od založení klubu připomenula v listopadu.

Program Dne sparťana
10:00 Slavnostní přijetí klubu v Brožíkově sále na Staroměstské radnici
11:00 Mládežnický turnaj žáků první třídy
15:00 Utkání legend HC Sparta Praha - Gazprom Export Team
17:45 - 18:40 Promítání dokumentu o Spartě
18:00 - 19:00 Aukce dresů a autogramiáda legend
19:30 Extraligové utkání HC Sparta Praha - HC Škoda Plzeň

Vrcholem celé akce pak bude od 19:30 extraligový souboj Sparty s mistrovskou Plzní, jehož čestné buly hodí další legenda Holešovických Vladimír Zábrodský. „Vzhledem k historii a také současnosti se tak bude symbolicky jednat o legendární souboj průmyslových gigantů ČKD (Sparta) proti Škodovce (Plzeň)," podotýká Speychal.

„Jsme si jisti, že bohatý program naše fanoušky potěší a bude to důstojná oslava výjimečného jubilea našeho klubu," je přesvědčený Bříza.

Holešovičtí si výročí připomínají v průběhu celé sezóny, po Praze už jezdí speciální sparťanská tramvaj, klub využívá i speciální logo. Do hokejových měst po celé České republice i některých na Slovensku nasadila billboardy s nápisem: Věčným soupeřem už 110 let. „Několik jich sice už bylo poničeno, ale s tím jsme počítali," uzavírá Speychal.

Reklama

Související témata:
  Třinec - Pardubice zítra 17 : 00
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice