Hlavní obsah

O český titul soupeří dva brankáři ze Slovenska

PRAHA

Něco takového historie českého hokeje nepamatuje, ve finále play-off extraligy se proti sobě postaví dva slovenští brankáři. "Oba na sobě hodně pracují a mají štěstí, že chytají v našich špičkových klubech," vysvětluje gólman mistrů světa z roku 1985 Jiří Králík.

Článek

Pardubickým trumfem je Ján Lašák, Zlín po minulé mistrovské sezóně dál sází na Igora Murína, i když nutno připomenout, že za něj právě během loňské finálové série zaskočil Martin Altrichter. "Je to velká výhoda mít tak silnou alternaci na brankářském postu, ale Murín je naší jedničkou," naznačuje zlínský trenér Ernest Bokroš, že scénář s překvapivým střídáním gólmanů letos nezopakuje.

Kdo se bude radovat z českého titulu?
Hlasujte v anketě na konci článku!

"Lašák má naši plnou důvěru a to, že bude chytat finále proti krajanovi, ho jen zdravě nabudí," tvrdí pardubický kouč Vladimír Martinec. Murína však očekávaný střet s rivalem nechává klidným. "Jde o souboj Zlína a Pardubic a je mi jedno, kdo tam chytá. Vůbec to nevnímám, nedochází ani k žádnému hecování, protože nemám na Lašáka telefon," říká zlínský brankář.

Lašák chce udělat maximum pro úspěch klubu

"Ani já to neberu prestižně, spíš chci udělat maximum pro úspěch klubu," reaguje Lašák. Murín však slovenské reprezentační jedničce přece jen trochu závidí útočnou sílu Pardubic. "Ví, že když dostane gól, tak jeho spoluhráči dají dva navrch. Pro brankáře je to psychická výhoda, možná se mu pak chytá líp. Ve Zlíně je to jiné, sázíme na defenzívu a každý ví, že se na góly hodně natrápíme," vysvětluje Murín.

Lašák, jemuž bude v neděli 26 let, i o šest roků starší Murín podle expertů brankářsky vyzráli. Už nedělají fatální chyby jako kdysi a shodně jim pomohla jasná, takřka neotřesitelná pozice v klubech. Obě opory finalistů podávají daleko vyrovnanější výkony než v minulosti a jejich statistiky v play-off jsou nejlepších ze všech.

Lašák po semifinále odjel na pár dnů domů do Zvolena, odkud pochází, a cestu na Slovensko volil i Murín, který odpočíval s rodinou v Trenčíně. "Byli jsme na procházce, hlavně jsem se ale snažil odpočívat. Únava z vyčerpávajícího semifinále opadla, už se těším na finále," líčí Murín.

Murín pardubickou hru studoval z videa

Starší z dvojice slovenských brankářů si nenechal ani ujít rozhodující zápas místní Dukly se Slovanem o postup do finále tamní ligy. "Ani já hokej z myšlenek úplně nevymazal, spíš jsem si čistil hlavu, abych šel na finále maximálně soustředěný," tvrdí Lašák, jenž je před bojem o český titul optimistou: "Víme, že máme šanci uspět. Rádi bychom něco uhráli hned na začátku na zlínském ledě a tím soupeře znejistěli."

Murín pardubickou hru pozorně studoval z videa: "Považuji za veliký úspěch, že druhý rok po sobě hrajeme finále, ale favoritem je soupeř, který disponuje nezvyklou útočnou silou a excelentními střelci, kteří umí proměnit šance. Věříme si však na ně, hráli jsme s nimi v sezóně hodně povedené zápasy."

Na kazety se zápasy Zlína se díval i Lašák: "V Pardubicích se už hodně dlouho touží po titulu, takže očekávání je veliké a bude záležet, jak si poradíme s jejich osvědčenou defenzívou. Mají také výborné brejkové hráče, nesmíme jim ani moc dávat přesilovky."

Finálová bitva bude dokonalou prověrkou psychiky obou slovenských brankářů, jedna hloupá chyba může gólmana na dlouho rozhodit. "Bude záležet na momentální formě a štěstí," shodují se.

Reklama

  3 : 0 Pardubice - Třinec 3 : 0 dohráno
20240424T18 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Toronto - Boston 2:4

Video
Boston i díky Pastrňákovi vyhrál v Torontu a vede sérii. Slaví i Hertl
NačítámNačíst další články