Hlavní obsah

Kubina: Jsem silnější, než kdy předtím

PRAHA

Hokejista Pavel Kubina poprvé od začátku sporu s rozhodčím Petrem Bolinou i samotnou extraligou promluvil jinak než formou oficiálních prohlášení. Na hlavu vítkovického obránce za jeho nařčení z toho, že Bolina řídil sedmý zápas semifinále play off ve prospěch Zlína, padala v posledních dnech jedna tvrdá rána za druhou. Statný obránce je ale všechny ustál.

Článek

O sporu mluvil v pátek v Praze Kubina v rozhovoru s novináři opatrně, ale ne s lítostí. Naopak: rozdával úsměvy, jako by se jej celá věc netýkala. "Je to pro mě nová životní zkušenost. A musím říct, že dobrá. Ohromně mi to posílilo psychiku," řekl Kubina.

Jiného člověka by přitom tíha uplynulých několika dní, jaké prožil vítkovický kapitán, dočista zlomila. Bolina na hráče podal u ostravského soudu žalobu na ochranu osobnosti, nárokuje si milionové bolestné, ke zlínskému soudu doručil trestní oznámení za pomluvu.

Žalobu Hamé zažehnal omluvou

Žalobu sponzora zlínského klubu firmy Hamé za poškození dobrého jména s pětimilionovým odškodným Kubina veřejnou omluvou zažehnal. Ve středu si vyslechl první trest: od vedení soutěže dostal za poškození pověsti extraligy pokutu 200.000 korun a stop na patnáct zápasů. Dnes mu přišel verdikt oficiálně. "Odvolám se proti celému trestu," řekl Kubina.

Ředitel extraligy Stanislav Šulc ještě navrhoval, ať kouč národního týmu Vladimír Růžička schopného zadáka nebere do reprezentačního kádru. Vítěz Stanley Cupu z minulé sezóny to těžko chápal. Když o tom řekl svému agentovi Petru Svobodovi, nevycházel z úžasu. "Řekl mi, že je to stejné jako za totality," prohlásil Kubina. Svoboda v 80. letech z tehdejšího Československa za dramatických okolností emigroval.

Jeho chráněnec ale utíkat nechce. A dokonce si dokáže představit, že v případě zrušení další sezóny NHL v české lize vytrvá. A to i přesto, že by kvůli trestu přišel o třetinu sezóny. "Všechno je možné, i to, že bych tu zůstal. Já rozhodně strach nemám," vzkázal hokejovému světu.

Růžička s Kubinou počítá

Na pochybách, jestli jeho jméno přece jen Růžička neškrtne, nebyl. "Mluvil jsem s ním průběžně, i ve středu, kdy jsem dostal trest, a ujišťoval mě, že se mnou počítá," líčil rodák z Čeladné, který příští týden oslaví osmadvacáté narozeniny.

To už bude na soustředění národního týmu. Za kamarády už se byl podívat v Kravařích, kam to má z Ostravy kousek. A už se nemohl dočkat, až se k nim připojí. "Hokej mi už zase chybí. Zvlášť, když jsem viděl, jak kluci makali, jak byli nabuzení," těšil se. Toho, že své problémy přenese do národního týmu, se nebojí. "Ten spor se týká jen mně a jednoho pána. Nikoho jiného. Mě to při hokeji rušit nebude," ujistil Kubina.

Reklama

  Třinec - Pardubice dnes 17 : 00
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice