Hlavní obsah

Nedvěd vděčí Bílým Tygrům za skvělý závěr kariéry: Pět let jsem mohl být v důchodu

Marek BurkertSport.czPrávo

Kdyby v létě 2008 nezavolali z Liberce, už by Petr Nedvěd s velkou pravděpodobností na ledě nebyl k vidění, natož aby se chystal na olympiádu do Soči. Po ročním angažmá ve Spartě tehdy hokejový světoběžník uvažoval o konci kariéry. V létě ale tvrdě dřel a moc nechybělo, aby získal angažmá v New York Rangers. Mezitím ovšem přišel telefonát z jeho rodného města.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Radost libereckého kapitána Petra Nedvěda.

Článek

Nežasnete někdy nad tím, co vám osud ještě dokázal přichystat?

Na Spartu mě po návratu z NHL lákala právě možnost hrát s bráchou. A bydlel jsem v Praze, takže to dávalo smysl. Když sezóna skončila, tak mi ale zavolal majitel Bílých Tygrů Petr Syrovátko. Kdyby se neozval, v Evropě už bych jinam nešel. Byl jsem připravený skončit s hokejem. S Petrem jsme se ale začali bavit a objevila se nová výzva. Pro mě je to srdeční záležitost. Byl jsem rád, že jsem se vrátil a napravil vztah mezi mnou a Libercem.

A teď tedy zamíříte do Soči...

Pět let jsem už mohl být v hokejovém důchodu. Mohl jsem se povalovat někde pod slunečníkem s koktejlem v ruce. Místo toho jedu na olympiádu. Nejsem si jistý, kolik hokejových trenérů v téhle zemi by řeklo: Já chci Petra Nedvěda, ale Lojza Hadamczik mi věří. Nezklamal jsem ho.

Nakonec nejste sám, kdo z libereckého týmu jede na olympiádu. S Lotyšem Kobou Jassem se dokonce utkáte ve skupině.

Je to pro klub hodně dobré vysvědčení. Aspoň taky můžu pomoct trenérům jako skaut.

Kdyby někdo před pěti lety nadhodil, že v roce 2014 pojedete na olympiádu, tak by ho lidé nejspíš považovali za intelektuálně „nesmělejšího".

Poslední čtyři roky říkám, že po sezóně asi skončím. Je to překvapení, že ještě vůbec hraju... Jsem ale rád, že výkonnost a důvěru trenéra mám. Ani v nejpodivnějším snu by mě něco podobnýho nenapadlo.

Českému výběru se moc nevěří. Může se podle vás opakovat triumf z Nagana, nebo alespoň bronz z Turína?

Hodně mančaftů si pojede pro zlato. Naše vize je přivézt medaili. Situace je opravdu podobná té, v jaké byli kluci před Naganem. Málokdo by je tipoval na vítěze. Velmoci jsou před námi, ale tyhle turnaje rozhodne momentální forma. Je větší šance na překvapení. Když vám sednou tři zápasy po sobě, je z toho velká věc.

Hřiště v Soči jste si s úspěchem vyzkoušel v prosinci. Budete mít vy osobně výhodu v tom, že hrajete zápasy na evropských rozměrech ledu?

Jo, o tom žádná. Když jsem se vrátil z NHL, musel jsem se přizpůsobovat a hledat si svoje místa, která jsem už na menším hřišti měl. V NHL je jednodušší střílet, od mantinelu uděláte krok, dostanete dobrou přihrávku a jste hned v šanci. Tady je to dál. O dost dál. Navíc brankáři jsou úplně jinde. Co vidí, to chytí. Od manťáku se góly dávají těžko.

V roce 2012 jste byl na mistrovství světa, ale olympiáda je ještě vyšší úroveň, souhlasíte?

Na sto procent. Tohle je celosvětová věc. Finále NHL má taky obrovskou sledovanost, ale v Soči budou ti nejlepší hráči všech zemí. Nevím, co by mělo mít větší váhu.

Mluví se o tom, že byste měl hrát ve formaci s Patrikem Eliášem a Milanem Michálkem.

To jsou top hráči v celé NHL, ale když se podíváte na naši nominaci, tak kromě těch úplně nejmladších kluků tam není nikdo, kdo by neměl něco velkého za sebou. Ať se koukáš napravo, nebo nalevo.

Nelákalo by vás oživit si někdejší pittsburskou spolupráci s Jágrem?

Když tady Jarda byl při výluce, tak jsme se vídali a vzpomínali jsme na Pittsburgh. To byla paráda, moje nejlepší léta. Měli jsme vynikající mančaft, ve kterém byla radost hrát.

Na útok Jágr, Francis, Nedvěd se taky v Pittsburghu pořád vzpomíná.

Rony hrál dozadu, já dopředu. S Jardou jsme trávili hodně času i mimo led. V Pittsburghu se taky vytvořila jeho silná vazba na Stráču (Martina Straku).

Jste s Jaromírem Jágrem nadále v kontaktu?

Momentálně od Džegyho zprávy nemám. On je spíš na ten Facebook.

Tak se třeba v Soči potkáte aspoň při přesilovkách, co říkáte?

A proč ne? Ale nevím, jak to má kouč vymyšlené, tak o tom radši nebudu spekulovat.

Reklama