Hlavní obsah

S Třincem slavil titul mistra, s Chomutovem bude bojovat v baráži. Musíme to zvládnout, říká Lojek

Josef PešoutSport.czPrávo

Před necelými třemi lety se hokejový obránce Martin Lojek radoval z historického triumfu hokejistů Třince v extralize, ještě loni si zahrál za Oceláře v semifinále play off. I nyní má jistotu, že sezóna pro něj bude mít dlouhé trvání. Ale z opačného důvodu, než prožíval v třineckém klubu. Počítá s tím, že s týmem Chomutova, kam zamířil před pár dny, ho čeká dubnová baráž o udržení. „Jednou jsi nahoře, jednou dole,“ zvolil Lojek známou formulku nejen sportovců pro svoji extraligovou proměnu.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Obránce Martin Lojek v dresu Chomutova.

Článek

Třebaže putoval z jednoho konce republiky na druhý, nepřišel úplně do neznáma. „V Chomutově už od léta působí mojí někdejší spoluhráči z Třince Tomáš Malec a Jožka Balej. A taky brankář Martin Růžička, s nímž jsem byl asi před pěti lety v Pardubicích," nemusel příliš pátrat v paměti bek, koho nejdřív poznal v chomutovské kabině. „Ale znal jsem i většinu ostatních kluků, proti nimž jsem nastupoval v extralize. V hokejovém prostředí si v souvislosti s Třincem většina lidí vybaví hvězdy typu Venci Varadi a Radka Bonka, ovšem i Chomutov má osobnosti, třeba Luboše Bartečka," zmínil Lojek zkušeného kapitána Pirátů.

Odchod z Třince přijala nová posila posledního celku tabulky realisticky. „Bylo nás tam hodně obránců, podle nařízení museli nastupovat i mladíci a tím pádem jsem se postupně dostal pryč ze sestavy. Odehrál jsem dvacet zápasů. V Třinci jsem se dozvěděl, že si mám sbalit věci a že jdu do Chomutova na hostování. Poslechl jsem a udělal, co mi řekli, a tak jsem tady," vykládal Lojek po svém prvním vystoupení na chomutovském ledě v dresu místního klubu.

Ačkoli je baráž pro každé extraligové mužstvo strašákem, Piráti se snaží postavit se k ní čelem. „Nedá se nic dělat. Chceme se z nynější krize vyhrabat a pokusíme se extraligu pro Chomutov zachránit. Nejen že se pokusíme, ale prostě ji musíme udržet a věřím, že to uděláme," naznačil urostlý obránce odhodlání.

Baráž pro něj bude novinkou. „Nikdy jsem s ní neměl zkušenosti. Jenže i to se v hokeji stává, takový je sport. V roce 2011 jsem zvedal pohár pro mistra extraligy, v dubnu budu s Chomutovem bojovat o extraligovou existenci. Ale ještě je čas spekulovat konkrétně o barážových bojích. Naplno o tom začneme přemýšlet, až se dozvíme, proti komu budeme hrát, a pak se připravíme na jednotlivé soupeře," zakončil Lojek.

Reklama

Související témata: