Hlavní obsah

Hradec ve šlágru vyzrál po nájezdech na Spartu, Liberec po nevídaném kolapsu podlehl Třinci

Aktualizováno

Hokejová extraliga vstoupila do své poslední čtvrtiny základní části. Ve šlágru 40. kola porazil druhý Hradec Králové vedoucí Spartu 3:2 po samostatných nájezdech, Liberec podlehl Třinci 2:6, když domácí postihl na konci druhé třetiny nevídaný kolaps. Za stavu 2:2 inkasovali Bílí Tygři během necelých dvou minut tři branky, dvakrát přitom při vlastní přesilovce! O sérii šesti výher přišly Vítkovice, na jejichž ledě vyhrála Plzeň 3:2 po nájezdech.

Foto: David Taneček, ČTK

Hokejisté Hradce Králové oslavují Vydareného gól proti Spartě.

Článek
Fotogalerie

Hradec Králové porazil podruhé v sezóně Spartu, tentokrát 3:2 po samostatných nájezdech. Holešovičtí sice v zápase dvakrát vedli, domácí ale pokaždé v přesilové hře srovnali. V nájezdech pak jako jediný uspěl ve druhé sérii Jaroslav Kudrna. Pražané se po většinu duelu museli obejít bez nejproduktivnějšího hráče soutěže Petra Tona, který v průběhu první třetiny odstoupil kvůli zhmožděnému svalu na noze po faulu Kudrny. Hradec ztrácí z druhého místa na svého nedělního soupeře šestnáct bodů.

Již posedmé za sebou porazila Slavia v domácím prostředí Kladno, tentokrát svěřenci Vladimíra Růžičky zvítězili 4:1. Za třemi body je nasměroval Michal Poletín, který nejprve v první třetině otevřel skóre při hře v plném počtu, v prostřední třetině se prosadil v oslabení. Kladno pak sice zásluhou Miloslava Hořavy srovnalo, ve třetí třetině ale domácí uklidnili Valach s Krenželokem. Červenobílí tak po dvou prohrách zabrali.

Vítkovická série šesti výher skončila, z Ostravy si totiž veze dva body za výhru 3:2 po samostatných nájezdech mistrovská Plzeň. Západočeši už po čtrnácti minutách vedli o dvě branky, domácí ale dokázali srovnat a duel tak musely rozhodnout nájezdy. V nich jako jediný uspěl Martin Straka. Indiáni potvrdili, že se jim proti Vítkovicím daří - porazili je už poosmé v řadě.

Zlín si zápasem s Litvínovem připomenul 85. výročí od založení klubu a oslavil jej stylově, když Chemiky porazil 2:1. Berany poslal v první třetině do vedení Kubiš, v té druhé zvýšil Okál. Ručinský sice necelých šest minut před třetí sirénou snížil, alespoň k zisku bodu ale Severočechům nepomohla ani hra bez brankáře v samém závěru. Zlín se po čtyřech duelech dočkal výhry, v domácím prostředí na ni čekal ještě o jedno utkání déle.

Liberec doplatil na kolaps z konce druhé třetiny

Totální kolaps postihl v závěru druhé třetiny Liberec, který nakonec Třinci podlehl 2:6 a poprvé v sezóně tak svému soupeři přenechal body. Oceláři se v úvodu zápasu rychle dostali do vedení 2:0, to však ve druhé části smazal dvěma zásahy kapitán Bílých Tygrů Petr Nedvěd, který se po menším zranění třísel vrátil do sestavy po dvouzápasové pauze.

Jenže na konci prostřední třetiny Oceláři během necelých dvou minut třikrát udeřili! Nejprve využil přesilovou hru obránce Roth, pak navíc v jednom oslabení přidali další góly Rákos s Martinem Růžičkou a hosté rázem vedli o tři branky. Konečnou podobu dal výsledku v 55. minutě Polanský. Liberec prohrál po třech vítězných zápasech.

Pardubice po obratu poprvé v sezóně zdolaly Brno

Pardubice se vrátily do první desítky, když po čtyřech prohrách v řadě zdolaly Brno 3:2. Kometa přitom v zápase dvakrát vedla, Slovák Tybor však pokaždé srovnal, minutu po jeho druhé trefě navíc vstřelil vítězný gól další slovenský forvard Somík. Moravanům nebyly uznány dvě branky, jednou pro úmyslné kopnutí puku nohou, podruhé pak pro hru vysokou holí. Kometa podlehla Východočechům poprvé v sezóně, z posledních šesti duelů padla hned pětkrát.

Karlovy Vary pokračují ve stíhací jízdě za postupem do předkola, když vyhrály 2:1 v Chomutově a uspěly už v pátém z posledních šesti utkání. Energie se ujala vedení už po sedmnácti vteřinách, když skóroval Pohl, ještě v úvodním dějství skóre navýšil Zaťovič. Piráti dokázali už jen Kubinčákem snížit. Zatímco Karlovarští ztrácejí na desítku pouhé dva body, Chomutov zůstává přišpendlen na poslední příčce a na vítězství čeká už třináct duelů!

40. kolo hokejové extraligy
Slavia - Kladno 4:1
Branky: 12. a 24. Poletín, 44. Valach, 55. Krenželok - 33. M. Hořava.
Vítkovice - Plzeň 2:3 po sam. nájezdech
Branky: 15. Svačina, 31. Kolouch - 7. Indrák, 14. Pletka, rozh. nájezd Martin Straka.
Zlín - Litvínov 2:1
Branky: 15. Kubiš, 26. Okál - 55. Ručinský.
Liberec - Třinec 2:6
Branky: 24. a 27. Nedvěd - 6. Rufer, 10. a 40. Martin Růžička, 38. Roth, 40. Rákos, 55. Polanský.
Pardubice - Brno 3:2
Branky: 23. a 35. Tybor, 36. Somík - 10. V. Němec, 24. Kováčik.
Chomutov - Karlovy Vary 1:2
Branky: 53. Kubinčák - 1. Pohl, 28. Zaťovič.
Hradec Králové - Sparta 3:2 po sam. nájezdech
Branky: 27. Vydarený, 52. Dej, rozh. nájezd Kudrna - 12. Klimek, 50. Kumstát.
Kanadské bodování hokejové Tipsport extraligy:
1. P. Ton 38 zápasů/54 bodů (30 branek + 24 asistencí)
2. J. Hlinka (oba Sparta) 38/48 (12+36)
3. Bartek (Liberec) 41/43 (26+17)
4. Bednář (Slavia) 39/41 (19+22)
5. Nedvěd (Liberec) 38/38 (15+23)
6. Roman (Vítkovice) 40/38 (11+27)
7. Kumstát (Sparta) 40/35 (14+21)
8. Šimánek (Hradec Králové) 35/34 (20+14)
9. T. Nosek (Pardubice) 40/34 (14+20)
10. Polanský (Třinec) 40/34 (13+21)

Reklama