Hlavní obsah

Ton se stihl vrátit po zranění a slavil 700. bod v extralize

Praha

Sparťanský útočník Petr Ton se stačil po nedělním zranění v Hradci Králové dát s nohou zdravotně do pořádku a v dnešním domácím utkání proti Chomutovu se mohl radovat z jubilejního 700. bodu v domácí nejvyšší soutěži. Čtyřicetiletý lídr produktivity i tabulky střelců hokejové extraligy se na kanonádě proti Pirátům 9:0 podílel gólem a asistencí, i když podle svých slov měl spíše dvě přihrávky.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Lukáš Květoň z Hradce Králové (vlevo) v souboji s Davidem Noskem z Třince.

Článek

Jubilejní bod oslavil v 29. minutě, kdy obral o puk Tomáše Malce a připravil šestý gól utkání pro Tomáše Rachůnka. "Věděl jsem o tom díky (tiskovému mluvčímu Sparty) Tomáši Zetkovi. Hned jsme si na to vzpomněl. Kluci měli jízlivou připomínku: "Dědečku, už nějakej pátek hraješ. Je to pěkný číslo, vzpomeneš si ještě někdy na první bod?' To bylo takový úsměvný," řekl novinářům Ton.

Svůj nedůležitější lovil v paměti a vybral ze třetího finálového utkání proti Slavii v roce 2006. "Asi to byla přihrávka shodou okolností dnešnímu soupeři Pepovi Strakovi do prázdné branky v prodloužení," vybavil si Ton.

Pět bodů chybí na Žemličku

Nejlepší střelec v historii Sparty při suverénní jízdě týmu v této sezóně může sledovat nejen své tažení za vítězstvím v kanadském bodování a tabulce střelců extraligy, ale vyhlížet i další zápis do klubových tabulek. Pět bodů mu chybí k vyrovnaní rekordmana Richarda Žemličky.

"S Jardou Hlinkou jsme se o tom bavili. On má pár přihrávek na Davida Výborného. Já jsem věděl, že potřebuju v této sezoně 60 bodů, takže teď jich zbývá pět," doplnil Ton, který ve Spartě působí od roku 2003. Předtím hrál v Kladně a šest let ve Finsku.

Sparta si po vítězství nad Karlovými Vary 11:0 ze začátku listopadu, kdy vyrovnala nejvyšší výhru samostatné české extraligy, i výhrách 7:0 s Litvínovem i v Chomutově připsala další jednoznačný výsledek. "Je to chutí, pohodou a tím, že přispívají všechny lajny. Každý chce být na ledě a zápas si užívat," podotkl Ton.

Sám se na utkání těšil a po zranění byl rád, že se dal dohromady. "Jsem zastáncem toho, aby se hrálo pořád. Teď byl v lednu už třetí úterek volný a člověk to proklínal. Ale teď jsem byl jedině rád, protože v úterý bych stoprocentně nemohl hrát," radoval se, že stihl 'koňara' z neděle doléčit.

"Cítil jsem se dneska dobře," doplnil Ton, který si upíral autorství trefy ze 14. minuty. "Gól dal Tomáš Rachůnek, protože jsem mu trefil brusli," dodal Ton, který však zůstal v oficiálním zápisu uveden jako střelec.

Reklama

Související témata: